EPA
Teroristi OVK

Bivši general OVK u oblasti Metohije i zvaničnik Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj tvrdi da “OVK nema arhivu” i naglašava da je “sav materijal predat NATO-u u vreme demilitarizacije OVK”, prenosi Zeri.

Haradinaj je rekao da ga zato čudi što je u Briselu dogovoreno da se otvori arhiva OVK.

– Iskreno rečeno, čudno je da se 2021. godine raspravlja o temama dosijea, jer koliko sam obavešten, OVK nikada nije imala zatvorene dosijee, bili su javni, većina tih materijala je predata NATO-u u vreme demilitarizacije i transformacije OVK u KZK. Ja sam jedan od njih koji je vodio ovaj proces na području Metohije i sav materijal, dosijee, oružje, smo deponovali u KFOR – rekao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, kosovske institucije su postale “žrtve politike Miloševića, koji trenutno upravlja Srbijom”.

– Trebalo bi da budemo pažljiviji, imamo razloga da tražimo da se dosijei otvore u Srbiji, jer tražimo nestale, ali se ne usuđujemo da kažemo “otvorimo dosijee”, jer se izjednačavamo sa jugoslovenskom vojskom – zaključio je Haradinaj.

“To je igra Srbije”

Otvaranje arhive Oslobodilačke vojske Kosova je igra Srbije na koju je naselo Kosovo, kaže bivši komandant OVK, Kadri Kastrati. On napominje da Srbija dobro zna da ne postoje nikakve tajne arhive na Kosovu i da zbog toga insistira na ovom pitanju, koje ujedno koristi za odugovlačenje dijaloga odnosno odluke o priznanju Kosova.

– Srbija hoće da otvori teme za koje dobro zna da ne postoje i na taj način odugovlači pregovore, da ne dođe u situaciju da potpiše finalni sporazum i priznaja Kosovo. To je politika Srbije, ja bih prvo tražio da Srbija otvori svoje arhive – kaže Kastrati u izjavi za Kosovo onlajn.

On smatra da je glavni kosovski pregovarač u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi trebao da odbije sporazum o otvaranju “nepostojeće” arhive Oslobodilačke vojske Kosova.

– Mi smo rat vodili prema situaciji, nismo imali dugoročne operativne planove jer nismo imali moguchnosti i kapacitete, ni ljudske ni oružane. Od Glavnog štaba smo dobijali uputstva o ophođenju prema civilima ili zarobljenima, drugih tajnih dokumenata i planova nije bilo. Bisljimi ne zna da OVK nije imala nikakve arhive, to nije tajna. Da sam ja bio na njegovom mestu, rekao bih da o toj temi ne možemo pričati, jer nemam saznanja o njoj i mislim da je velika greška šo su naši to prihvatili. Pre svega su trebali da se konsultuju sa ljudima koji su bili u OVK, da li ima ili nema arhive – ističe Kastrati.

On nije želeo da prokomentariše o kojim arhivama se radi u nacrtu zakona o zaštiti vrednosti rata OVK, dodajući da su svi dokumenti o delovanju OVK na severoistoku Kosova, objavljeni u knjigama Skendera Žitie, ‘Operativna zona Lap’ i ‘Teritorijalna odbrana’, dodaje Kastrati.

– Ja nisam bio član glavnog štaba OVK i ne mogu da pričam u vezi arhiva Glavnog štaba. Ja sam bio u štabu operativne zone Lap i sva dokumenta koja smo mi imali u arhivi, general Skender Žitia je objavio u dve knjige. Ta dokumenta su skenirana, javna su u knjizi i tu nema nikakvih tajni – zaključuje Kastrati.