Youtube/BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine
Zukan Helez

Ministar odbrane BiH Zukan Helez saslušan je u Tužilaštvu BiH povodom tvrdnji da u Republici Srpskoj postoje kampovi za obuku paravojnih formacija. Kako je saopšteno iz Tužilaštva, saslušan je u svojstvu svedoka, pred tužiocem iz Odseka za terorizam. Iz RS ne prestaju žestoke reakcije na Helezove navode, a u međuvremenu je u Parlamentu BiH i službeno pokrenuta inicijativa za njegovu smenu.

– Svedok Helez je izneo saznanja koja će biti predmet dalje provere nadležnih agencija. S obzirom na interesovanje u BiH, domaćih i međunarodnih institucija za navode koje je izneo, javnost će biti informisana nakon izvršenih aktivnosti – kažu u Tužilaštvu BiH.

Helez je govoreći o kampovima rekao da su locirani, da ih prate i mogu se lako eliminisati, kao i da ceo proces vode “neki ljudi iz Rusije”.

Ovaj slučaj je bio tema i sednice Predsedništva BiH, a srpski član tog tela Željka Cvijanović je istakla da su to smišljene laži kako bi se izazvala dodatna pometnja i privukla negativna pažnja na Srpsku. Smatra da je u pitanju ustaljena matrica s namerom da se pokaže da, nešto što je neprimereno, stanuje u Srpskoj. Članovi Predsedništva su u zaključku apelovali na ljude čija se reč, zbog dužnosti koju obavljaju, sluša, da se suzdrže od bilo čega što može izazvati uznemirenje javnosti.

Cvijanovićeva kaže da su neprimerene politizacije koje daju oni koji su na visokim pozicijama kao što je ministar odbrane.

– Kada neko izmisli nešto, kao Helez, onda to izaziva posebnu pažnju svih građana. Šokirala sam se kada sam proverila i uporedila ovu Helezovu izjavu sa njegovim ranijim izjavama. To se može nazvati istorijom laganja, čak i presuđeno – rekla je aludirajući na to što je Helez pre godinu dana osuđen uslovno na devet meseci zatvora zbog lažnog iskaza.

Za smenu zbog širenja panike

U inicijativi Kluba poslanika SNSD-a i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za smenu Heleza se kaže da je od imenovanja 25. januara učinio niz štetnih radnji koje imaju negativan uticaj za ministarstvo i za Savet ministara. Navode da su izjave date u svojstvu ministra odbrane izazivale i izazivaju u javnosti neopravdanu i nepotrebnu paniku i strah kod građana, akademske i stručne javnosti.