M. Vujičić
Zvaničnici u zemlju propali: Milunke se setili samo entuzijasti

U Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu ovog vikenda održan je godišnji pomen povodom 46 godina od smrt srpske heroine Milunke Savić. I dok je pre samo dva meseca kod njenog groba bila postavljena svečana straža, kada su uz državne i vojne počasti vence položili predsednici Francuske i Srbije, Emauel Makron i Aleksandar Vučić, u subotu nije prisustvovao niko iz državnog ili vojnog vrha Srbije, a mediji nisu objavili čak ni šturu informaciju o ovom događaju.

Bilo je prisutno tek dvadesetak predstavnika nekoliko udruženja koja baštine istoriju Srbije iz oslobodilačkih i Prvog svetskog rata.

Vajar Ljubiša G. Mančić, autor spomenika Milunki Savić u Jošaničkoj banji, ali i u francuskom muzeju Prvog svetskog rata, kaže da je ogorčen ovom činjenicom.

– Kada sam video da je na pomen došlo tek nas nekoliko penzionera, zaista sam se iznervirao i otišao. Ogromna je sramota za Srbe da je Milunka Savić ponovo vraćena u zaborav i ne može biti opravdanje što nije reč o “okruglom datumu” koji se obeležava – kaže ogorčeno Mančić i dodaje da je od presudne važnosti otrgnuti od zaborava sve one značajne datume iz istorije kojih su se Srbi uglavnom stideli ili zaboravljali.

– Od ključnog značaja za naš opstanak je da ne zaboravimo ovakve heroje, jer naši mladi nemaju pojma o svojoj istoriji. To je ono što nas i kao narod i kao društvo treba da brine i podstakne da se nešto promeni. Zbog čega se prilikom ovakvih datuma u obeležavanje ne bi uključili i pitomci Vojne akademije? – pita ovaj akademski vajar.

I Danilo Pašajlić, predsednik Zavičajnog udruženja Raščana “Milunka Savić”, slaže se sa konstatacijom da je reč o ogromnom propustu, ali da je Milunka i za života bila zaboravljena.

– Kada je Makron posetio Srbiju svi su bili tu kod njenog groba u Aleji velikana, a sada je zaista gorak ukus u ustima da je došlo tek dvadesetak ljudi i da nije bilo državnih ili vojnih počasti. Međutim, Milunka je tu sudbinu doživljavala i za života. Sama je pričala da su je zvali isključivo kada su bile neke svečanosti da bi slikali njeno ordenje, a onda bi je opet svi zaboravili. I posle smrti joj se ponavlja ista sudbina – kaže Pašajlić. On dodaje da će zavičajno udruženje koje predvodi inicirati da se to već od sledeće godine promeni, ali i da Milunka Savić dobije svoj spomenik u centru Beograda.

– Ne želimo da određujemo unapred lokaciju, ali u parku Manjež bi recimo bilo lepo da se postavi taj spomenik. Takođe, iniciraćemo da se ubuduće ovakvi pomeni održavaju uz državne i vojne počasti, što Milunka Savić nedvosmisleno zaslužuje – najavljuje naš sagovornik.

Korak ka tome svakako će biti otvaranje Spomen-sobe u sklopu memorijalnog kompleksa Milunka Savić u Jošaničkoj banji do kraja godine.

U toj Spomen-sobi biće osvetljen lik najodlikovanije žene u istoriji ratovanja zbog čega su je Francuzi prozvali srpskom Jovankom Orleankom.

Grujić: Poštujmo istoriju

Božidar Grujić, član Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, kaže da je već godinama unazad obeležavanje ključnih datuma iz srpske istorije prepušteno grupi od dvadesetak entuzijasta.

– Potrebno je da se prisećamo svoje istorije i da nam ona više ne počinje od poslednjih događaja, već da ima svoj prirodan kontinuitet. Nažalost, takav pristup istoriji nam se stalno obija o glavu – kaže Grujić i dodaje da je ovde zatajila država za koju uvek postoje preče stvari.

– Potrebno je da se u državne protokole uvrste svi najznačajniji datumi iz naše slavne istorije i da napokon počnemo da poštujemo svoju istoriju. Ukoliko to ne može da bude obeležavanje na najvišem državnom ili vojnom nivou, tada mogu da dođu njihovi zamenici, ali je bitno da država na ovaj način pokaže da poštuje svoju istoriju – ističe Grujić.

Milunkini dani u Raškoj

Dejan Koturanović, direktor Centra za kulturu “Gradac”, najavljuje da će u sklopu ovogodišnjih “Dana Milenke Savić”, koji će se održati 11. i 12. oktobra u Jošaničkoj banji, održati niz pozorišnih predstava, naučnih tribina, ali i predstaviti drugi deo romana o “srpskoj Jovanki Orleanki” Jasmine Lazarević “Devojka iz doline jorgovana”.

– Manifestacija počinje ispred Doma kulture “Milomir Glavčić” dečjom pozorišnom predstavom, a zatim sledi tribina “Srbija u srcu Rudolfa Arčibalda Rajsa”, istoričara Milovana Balađana i na kraju pozorišna predstava “Žensko srce u Šinjelu”. Drugog dana je planiran obilazak rodne kuće Milunke Savić, odnosno pešačka tura od Jošaničke banje do Koprivnice u Milunkinu čast – ističe Koturanović.