Lična arhiva
Učenici i roditelji kraj spomenika

Odbor SPKD Prosvjeta iz Štutgarta je, prvi put od osnivanja, sa odeljenjem srpske dopunske škole iz Vinendena organizovao posetu Srpskom vojničkom groblju u Ulmu gde su sahranjena 142 vojnika iz Prvog svetskog rata. Ova poseta je dogovorena krajem septembra na obeležavanju prve godišnjice odbora, a Bogdana Brezovac, sekretar Prosvjete u Štutgartu je odmah pristupila realizaciji predložene ideje i uspela za relativno kratko vreme da animira roditelje i decu iz škole u Vinendenu i okoline.

Kada su se svi u dogovoreno vreme sastali ispred groblja, najmlađa devojčica iz grupe dece je na spomenik koji simbolizuje usnulog srpskog vojnika, položila srce napravljeno od suvog cveća sa natpisom “Večna Vam slava heroji”. Srce su mališani napravili uz pomoć roditelja. Potom su deca upalila sveće i minutom ćutanja odala počast slavnim precima.

Desa Aslanidu Burazor, predsednica odbora Prosvjete im je održala kratak čas istorije i pričala o Prvom svetskom ratu, Gavrilu Principu, Krfu, Zejtinliku i o tome kako su srpski vojnici dospeli u Ulm. Ona je potom govorila stihove “Plave grobnice” Milutina Bojića, a Bogdana Brezovac Dučićeve stihove “Ave Serbia”

– Ponosna sam na mladi naraštaj koji je sve s pažnjom slušao. Ono što do sada nisu znali ostaće im u pamćenju pre svega zbog ovog mesta koje su posetili. I roditelji su pokazali veliku zainteresovanost. Dvoje roditelja koji su bili sa nama, rođeni su u Nemačkoj, a nisu znali za spomenik i ovde stradale vojnike. Svi smo se saglasili da ovo mesto treba češšće i masovnije da posećujemo – istakla je za “Vesti” Desa Burazor Aslanidu.

Ona je navela i da su roditelji dece izrazili želju da organizuju radnu akciju da se spomenik uredi, očisti.

ČAS ISTORIJE: Desa pričala o Velikom ratu

“Usnuli” vojnik

Spomenik u Ulmu je dugačak četiri, visok i širok tri metra. Posvećen je palim srpskim vojnicima iz Drinske, Moravske, Timočke divizije. Podigla su ga tri preživela narednika, jedan podnarednik i dva vojnika. Od kamena je i simbolizuje srpskog vojnika, koji leži u uniformi sa šajkačom, a pod “usnulim” vojnikom su njegova 142 druga. Spomenik je rad vajara Karla Verlea.

Deca su sa velikom pažnjom čitala tekst i stihove koji su na spomeniku ispisani ćiriličnim, ali i starim nemačkim pismom.

Sekcije odložene do aprila

– Od Foruma kultura Štutgarta dobili smo obaveštenje da do aprila naredne godine sve sekcije sa decom: muzička, slikarska i druge moraju biti odložene zbog ponovne ekspanzije korona virusa koji je u celoj Nemačkoj u velikom porastu. Za odrasle je dozvoljen skup u zatvorenom prostoru ne više od 10 osoba uz sve mere preventivnih higijenskih propisa – navodi Desa Burazor Aslanidu .

Neumorna Bogdana

Odeljenje srpske dopunske škole u Vinendenu je još davne 2006. godine ponovo osnovala i pokrenula Bogdana Brezovac, profesor srpskog jezika i književnosti. Ona je punih osam godina bila predsednik Saveta roditelja u srpskoj dopunskoj školi za pokrajinu Baden Virtemberg i zajedno sa nastavnim kadrom, roditeljima i Generalnim konzulatom Republike Srbije radila na razvoju i omasovljavanju srpske škole u Štutgartu i okolini. Zahvaljujući njenom zalaganju i upornosti deca u ovoj pokrajini su prvi put dobila štampane knjige po kojima se i danas radi u srpskim školama. Bogdana je i danas uz svoju grupu iz Vinendena i obavlja funkciju predsednika roditeljskog saveta.

Bogdana Brezovac