Tanjug
SUBVENCIJA ZA TRAKTORE: Olakšana kupovina mašina

Prijava za novčane podsticaje namenjene malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima, koje daje država, u saradnji sa Svetskom bankom, traje do 4. juna, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Maksimalni iznos koji jedno gazdinstvo bespovratno može da dobije je 25.000 evra, dok je za firme taj limit 200.000 evra.

Ukupni budžet projekta je 38 miliona dolara i on će trajati tri godine. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da na konkurs može da se prijavi svako gazdinstvo. On je dodao da je javni poziv namenjen voćarima, povrtarima, vinogradarima i odgajivačima cveća, a najavio je još dva takva poziva za stočare i za ratare, čime će, kako se naglašava, biti obuhvaćene sve proizvođačke grupe.

U Ministarstvu poljoprivrede podsećaju da se na ovom konkursu novac dobija unapred, 50 odsto bespovratno, 40 odsto je kreditna podrška, dok 10 odsto poljoprivrednik mora sam da obezbedi.

On je rekao da vlada veliko interesovanje za nabavku traktora, posebno u Priboju i Prijepolju. Prema njegovim rečima, da bi se kupio traktor ili bilo šta od poljoprivredne mehanizacije, najmanja vrednost kupovine mora da bude 20.000 evra, sa uključenim PDV-om.

– Ako traktor košta 20.000 evra s PDV-om, 50 odsto dobijete bespovratno, konkurišete kod Uprave za agrarna plaćanja, a ako dobijete rešenje od Uprave, onda idete kod poslovnih banaka da biste obezbedili kredit od 40 odsto, to je u konkretnom slučaju 8.000 evra i 2.000 evra morate obezbediti sami – objasnio je Nedimović.

On je napomenuo i da vlasnik tako nabavljen traktor neće moći da otuđi pet godina.

– To je dobra vest za naše poljoprivrednike, jer u Srbiji imamo 450.000 traktora i 25.000 kombajna starosti između 20 i 30 godina – kaže za “Vesti” Branislav Gulan, poljoprivredni stručnjak.

Prema njegovim rečima, više od 217.000 paora u našoj zemlji spada u male poljoprivrednike i oni bez pomoći države ne bi mogli da nabave nove mašine.

Rangiranje prijava

Ukoliko bude više prijava, kako se naglašava, pristupiće se rangiranju. Prednost će imati mladi poljoprivrednici iz Istočne i Južne Srbije, odnosno nerazvijenih područja. U sistem će biti uključeno i 14 banaka, otkrio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.