Z. Mirković
Recitacije o Nemanjićima: Učesnici priredbe

Priredbom posvećenom prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju, Kulturno-umetničko društvo “Branko Radičević” iz Beča, obeležilo je Savindan, a ujedno i započelo proslavljanje 40 godina postojanja.

U prostorijama kluba okupilo se stotinu dece sa roditeljima, kako bi, u skladu sa tradicijom, obležili jednu od najvažnijih srpskih slava, koju pre svega obeležavaju učenici i nastavnici, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Oduševila: Ana Petrović je svirala Svetosasku himnu

Priredba je počela izvođenjem himne Svetom Savi, a otpevali su je Filip i Jovana Pešić. Oni su je uvežbali sa Tijanom Milenković, nastavnicom srpskog jezika i ćirilice. Prisutne je posebno oduševila Ana Petrović, koja je himnu Svetom Savi odsvirala na fruli.

Takođe, članovi folklornih ansambala predstavili su i korake novih igara koje su uvežbali – iz Užica, i četiri nove igre iz Niša.

Tijana Milenković, Radmila Maksimović i Ivana Perić

Tijana Milenković kaže da su se deca pripremajući priredbu, kroz lik i delo Svetog Save, upoznala sa dinastijom Nemanjića, sa najvažnijim zadužbinama koje su ostavili iza sebe, naučili koliko je Sveti Sava bio značajan za Srbe, nezavisnost crkve, za koju se izborio 1219. godine, a koliko su svi naši svetitelji iz lože Nemanjića bili značajni za očuvanje srpske crkve i prasvoslavlje.

– Želeli smo da deci u ovom semestru dočaramo značaj pravoslavne vere i nastavićemo da se bavimo srpskom kulturom i istorijom i najlepšim predelima Srbije – rekla je Milenkovićeva.

Uprava “Branka Radičevića” pripremila je i svetosavske poklone za decu, a Radmila Maksimović, predsednica kluba kaže da su i roditelje uputili u sve aktivnosti.

– Ove godine slavimo 40 godina postojanja KUD “Branko Radičević” i pripremili smo mnogo manifestacija – navela je Maksimovićeva.

Roditelji su snimali priredbu

Umetnički rukovodilac KUD-a Borislav Kapetanović kazao je da će tim povodom cela 2023., pod sloganom “Naših 40 godina”, biti ispunjena brojnim, manjim i većim mnfestacijama.

Prva u nizu, biće redovni koncert “Veče sa prijateljima”, 18. marta.

– Imaćemo goste iz Austrije, sa kojima smo imali najplodniju saradnju, kao i društva iz Slovenije i Nemačke. Posebno se radujemo akademiji 29. aprila u Akcent teatru – rekao je Kapetanović.

Film o jubileju

U okviru prosalve jubileja, pripremaju se film “Naših 40 godina” i manja monografija, priču i slike zabeležene tokom četiri decenije. Film i monografija će biti predstavljeni u septembru.

Kapetanović je istakao da je pokrovitelj obeležavanja jubilarnih 40 godina opština Favoriten i njen predsednik Franc Markus.

– U oktobru će biti održan koncert na koji ćemo zvati klubove iz Srbije i RS sa kojima smo imali najbolju i najuspešniju saradnju u ovih 40 godina – rekao je Kapetanović.

Mališani sa nastavnicom Milenković

Crtali Svetog Savu

Priredbu su upotpunili crteži Svetog Save, čiji su autori 35 mališna, koji su inače podeljeni u dve grupe, jednu koju čine deca od četiri do šest godina, i druga sa starijima do 12 godina.

Neki od radova

– Crtali su Svetog Savu, onako kako ga oni vide, na osnovu freske, i pisali su himnu svetitelju. Nisu svi znali mnogo znali o Svetom Savi, i zato smo ovaj semestar posvetili učenju istorije i znamenitih ličnosti iz Srbije – kaže Tijana Milenković.