M. Stanković
Maske na sekund skinute: Zajednička fotografija svih učesnika proslave

U Bremenu se, prema rečima Biljane Bukinac, koordinatorke za obrazovno-vaspitni rad u inostranstvu pri Ministarstvu prosvete Srbije, kao izuzetak na području Nemačke, dopunska nastava organizuje u učionici, jer su i redovne škole otvorene, a roditelji saglasni. Inače, širom rasejanja nastava se uglavnom organizuje onlajn. Zahvaljujući ovakvim okolnostima učenici profesorke Slađane Dunjić Fridrih su školsku slavu Svetog Savu proslavili u prošli petak u učionici. Oni se nadaju da će još jednom proslavljati kada će moći glasno i radosno da uskliknu svetitelju u hramu Svetog Georgija, kako su to činili tradicionalno godinama. Veruju da će to učiniti kada prođu stroge mere koje je uslovio virus korone, jer u školu kumovi slave, porodica Jovanović (Radmila, Darko, Damjan i Jana) nisu mogli da donesu slavska znamenja, a ni Svetosavska himna se nije zaorila. Nije bilo ni publike.

Proslava je počela čitanjem Svetosavske himne, jer je grupno pevanje zabranjeno. Himnu je pročitala Neda Arnautović. Program je vodila Leticia Fridrih, koja je stajala ispred školske table na kojoj je pisalo “Uskliknimo s ljubavlju” i na kojoj je okačen pano sa rodoslovom dinastije Nemanjić.

Sava Matejić, koji je na dan Svetog Save rođen i zato nosi znamenito ime, podsetio je u svom referatu na život i dela svetitelja.

Zatim su tiho nastupili brat i sestra, Dušan i Neda Arnautović, koji su pevušili “Ko udara tako pozno”. Prvačići Sofi Marković i Miloš Jovanović su naizmenično govorili stihove posvećene Svetom Savi. Sestre Nada Jovanović i Nikolina Mikić, čiji su roditelji poreklom sa Kosmeta, radosno su recitovale pesmu “Srpkinjica”, a zatim su se nizali stihovi u slavu prvom učitelju i svaki đak je uskliknuo na svoj način.

Mnogi učenici su imali svoj uspešan prvi nastup, a takvih je bilo mnogo, jer škola u Bremenu stalno raste.

Braća Uroš (7) i Miloš (9) sa nastavnicom

Radost na snegu

Kumovi slave su pripremili mnogo slatkiša za sve đake, a priroda je priredila dodatnu radost, jer se u petak sve zabelelo i bilo pokriveno snegom. Slavlje je završeno u školskom dvorištu uz radosnu igru na snegu.

Kumovi slave: Porodica Jovanović

Očuvana tradicija

U hramu Svetog Georgija u Bremenu je zbog epidemioloških mera dozvoljen boravak 10 osoba i na liturgiji na dan Svetog Save bilo je po propisima. Svetu liturgiju je služio protojerej Saša Momirović. Pričestili su se gotovo svi prisutni, a među njima i Natali Fridrih (9) koja je došla sa majkom, Slađanom Fridrih Dunjić. U obraćanju vernicima otac Saša je izrazio žaljenje što je hram na veliki praznik skoro prazan za razliku od prethodnih godina kada je u njemu sve vrvelo od đaka, njihovih roditelja i vernika, kada se zajedno proslavljala crkvena i školska slava. Na njegovu molbu Natali je, pošto se pričestila, odrecitovala zavetnu pesmu Svetom Savi “Ako hoćeš Srbin biti” koja po sadržaju opisuje sve ono što Srbi treba da čuvaju kako bi ostali na svetosavskom putu. Natali je svojim nastupom obradovala prisutne i simbolično očuvala tradiciju proslave školske slave u hramu.