Z. Mirković
Spojio dve ljubavi: Saša Leone kraj peći za picu

Na Bečkom univerzitetu studira više desetina hiljada studenata sa prostora bivše Jugoslavije, koji, ako to roditelji nisu u stanju, na razne načine obezbeđuju finansije za svoje studije.

Usavršavanje: Saša trenutno stažira

Saša Leone, rodom iz Šapca, na jedinstven način je odlučio kako da finansira svoje studije medicine u Beču.

S obzirom na to da je iz porodice ugostitelja odlučio je da krene tim stopama.

Od oca, Slobodana Stojadinovića, poznatog bečkog ugostitelja, preuzeo je nekadašnji kafe Lambada i vodeći ga zaradio novac kojim je isfinansirao osnovne studije medicine.

– Medicina me oduvek zanimala. U Šapcu sam završio medicinsku školu i onda došao u Beč. Takođe me od malena zanimalo i ugostiteljstvo, jer sam iz porodice koja se time bavila. Dok sam bio dete često sam pomagao u ugostiteljskom objektu svoje majke, pa mi taj posao nije bio stran – kaže Saša za “Vesti”.

U Beču je, razmišljajući kako da obezbedi finansije za studije, na nagovor prijatelja, odlučio da preuzme očev kafić.

Uporedo sa vođenjem kafića on je vredno učio i polagao ispit za ispitom, a ništa mu nije bilo teško, jer je radio sve ono što je oduvek voleo.

– Rad oko kafića mi je bio podstrek da budem uspešan i na fakultetu – kaže Saša koji ima 34 godine i velike planove pred sobom.

Rešio je da nastavi studije i upiše master – MBA menadžment u zdravstvu. Istovremeno je rešio da promeni nešto u poslu i od kafića je mukotrpnim radom napravio piceriju. Ni problemi oko dobijanja dozvola nisu ga naveli da odustane od plana da napravi piceriju jedinstvenog izgleda. Na kraju je dokazao da je i u ugostiteljstvu “položio diplomski”.

Saši nije teško ni sada, kada je na stažiranju i nastavku studija, da vodi piceriju.

– Želim da realizujem svoj san, a to je da jednog dana otvorim centar za estetsku hirurgiju u Beču.

Kaže da mu nikad nije bilo teško da radi i uči, jer je uspeo da spoji dve stvari i dva sveta koja voli – ugostiteljstvo i medicinu.

Ima vremena i za sport

Saša je i odlučan fudbaler i nalazi redovno vremena i za sport, ali i druženje sa prijateljima koje je upoznao u sportskom svetu.

Kum Šabana Šaulića

Sašin otac, Slobodan Stojadinović jedini je preživeli iz prošlogodišnje nesreće u Nemačkoj posle koje su preminuli Šaban Šaulić i Mirsad Keric, vozač automobila kojim su putovali.

Stojadinović je poznat pevač u Beču, a legendi srpske estrade bio je kum. Još nije uspeo da se potpuno oporavi od nesreće, posebno od gubitka velikog prijatelja.