pixabay.com
Američka zastava (Foto: Ilustracija)

Sukob američkih i sovjetskih aviona na nebu iznad Niša, novembra 1944. godine, neki tumače i kao početak Hladnog rata, a producent Vladimir Jelenković snimio je dokumentarni film “Prijateljska vatra” o tom događaju koji će se uskoro naći pred gledaocima.

Jelenković kaže da je film interaktivan da bi bio zanimljiviji, korišćeni su materijali Jugoslovenske kinoteke, a neke scene su u 3D animaciji.

– Volim istoriju, ali nisam znao za to, a kamoli da se desilo iznad Niša. Bilo je istoričara koji su mi rekli da je pitanje koliko njihovih kolega zna za taj incident jer je dobro zataškan, mada ga potvrđuju telegrami Josifa Staljina, Frenklina Ruzvelta i Vinstona Čerčila – kaže Jelenković.

Istorijskih dokumenata je malo, ali krivac je isti koji je na Uskrs te godine bezočno bombardovao Niš, Beograd i druge srpske gradove. I ovog puta napad je počeo nad Nišem. Američki avion mitraljirao je paradu i publiku, buduću da su Sovjeti proslavljali godišnjicu Oktobarske revolucije.

Napadnut i aerodrom

Sovjetski izvori ukazuju da je iz Fođe, u Italiji, u novembru doletela 82. vazdušna grupu pukovnika Klarensa Teodora Edvinsona i potom napala kolonu Crvene armije na putu Niš-Aleksinac-Deligrad, iako su Amerikanci vrlo dobro znali da u tom rejonu Nemaca nema. Američki avioni P-38 lajtning i bombarderi B25 vatrom iz automatskih topova, raketama i bombama ubili su 34 crvenoarmejca uključujući i komandanta 6. korpusa, generala lajtnanta Grigorija Kotova. Ranjeno je 39 vojnika i spaljeno 20 kamiona.

Sovjeti su prvo bili ubeđeni da su ih napali nemački avioni fokevulf 189, a kada su ugledali bele zvezde na krilima počeli su da mašu crvenim zastavama, ali napad nije obustavljen. Američki avioni čak su nadleteli niški aerdrom na kom je bio sovjetski 866 lovačko-bombarderski puk, ali je jedan lajtning oboren vatrom sa zemlje, pa su se udaljili.

Tada su i sovjeti digli lovce JAK-3. Međutim, pilotima je naređeno da ne napadnu Amerikance. Piloti su kasnije svedočili da su bili toliko blizu da su Amerikanci morali da vide crvene zvezde, ali su ipak napali i oborili jedan JAK-3. Na nebu iznad Niša razvio se potpuni vazdušni boj.

Staljin odbio izvinjenje

Formacija jakova podigla se na veću visinu i obrušila na Amerikance. U prvom napadu rasekli su im formaciju i oborili dva lajtninga. Amerikanci su tada naslepo odbacili preostale bombe da olakšaju avione, ali su izgubili još dva. Uspeli su da obore dva JAK-3, dok je trećeg pogodila sovjetska artiljerija. Jedan američki pilot zarobljen je i doveden na niški aerodrom, ali je vraćen u Fođu.

Za incident izvinio se američki predsednik Frenklin Ruzvelt, dok je komanda tvrdila da su piloti lajtninga promašili Skoplje i napali kod Niša. Sovjeti u to nisu poverovali, tim pre što su na zarobljenoj karti Priština i Niš bili označeni kao cilj, pa je Staljin odbio da se u Niš upute američki oficiri za vezu, uz obrazloženje da su zone dejstva dve avijacije već jasno određene.

O sukobu koji je najavio Hladni rat danas svedoči spomenik crvenarmejcima koje su ubili Amerikanci, otkriven 2015. godine.

Da li si normalan?

U vazdušnom boju učestvovala je i grupa lovaca Aleksandra Koldunova, asa sa 46 vazdušnih pobeda u Drugom svetkom ratu koji je iznad Niša upisao i obaranje američkog lajtninga. Koldunov je uspeo da prekine boj, tako što je uleteo pored vodećeg američkog aviona, i prstom kuckao po slepoočnici kao da pita: da li si normalan?

Koldunov je kasnije bio komandant sovjetske PVO i smenjen je 1987, pošto iako otkriven nije oboren sportski avion Nemca Matijasa Rusta, koji je sleteo na Crveni trg u Moskvi.

UVOD U KOREJSKI RAT – Sukobi nad Nemačkom

Naredne 1945. godine američki avioni napali su sovjetske dva puta iznad Nemačke. Prvo su kod Kistrina 18. marta lovcima mustang P-51 napali sovjetske jakove koji su se borili s nemačkim fokevulfovima. Sovjeti su prepoznali Amerikance i pokušali da se udalje, ali su ih ovi pratili i oborili šest JAK-9 i ubili dva pilota.

Mesec dana kasnije, nad Berlinom, Amerikanci nisu imali sreće. Naleteli su na La-7 Ivana Kožeduba, najuspešnijeg savezničkog asa sa 64 oborena nemačka aviona među kojima su i prvi mlazni lovci Me-262.

– Ispalili su rafale s velike udaljenosti. Shvatio sam da su Amerikanci, ali sam otvorio vatru. Rep mustanga se raspao i polako je u spirali padao prema rovovima naše vojske. Izveo sam polupetlju i napao sledećeg koji je eksplodirao u vazduhu. Zarobljeni pilot, crnac, na saslušanju je rekao da ge je oborio nemački fokevulf sa crvenim nosom (Nemci su farbali u žuto) – pisao je u memoarima Kožedub.

On se s Amerikancima sukobio još jednom, kao komandant lovačke divizije u Korejskom ratu (1950-1953.) Njegovi piloti ostvarili su 216 vazdušnih pobeda, izgubivši 27 aviona i devet pilota.