SPC
Hram sve puniji: Prota Danilo sa vernicima

Redovnom bogosluženju u Hramu Svetog apostola Luke u Dortmundu posle sezone godišnjih odmora prisustvovao je veliki broj vernika, a gotovo svi prisutni parohijani su se i pričestili. Deca su radosno prisluživala u oltaru, a pevnicom je rukovodio ipođakon Pavel.

Protojerej Danilo Dangubić, obavestio je vernike da je pri parohiji dortmundskoj formiran hor “Dostojno jest” koji će funkcionisati pod rukovodstvom diplomiranog teologa Nebojše Kaitovića.

Za početak, hor će se fokusirati na bogoslužbeno pojanje s akcentom na liturgiju.

– Odziv desetak članova koji su odmah pristupili novoosnovanom horu znak je da ćemo uskoro u Hramu Svetog apostola Luke u Dortmundu, uz Božju pomoć, slušati i srpsku pevnicu, pored veoma umlinog i, za ovu parohiju veoma korisnog, ruskog pojanja u izvedbi ipođakona Pavela i njegove porodice – naglasio je Kaitović.

Svi zainteresovani mogu da se priključe novoosnovanom horu čije će probe biti nedeljom posle liturgije.

Paroh Danilo je takođe obavestio vernike da će časovi veronauke za odrasle u formi duhovnih razgovora biti održavani svakog petka u 19.00, posle večernjeg bogosluženja počev od petka, 27. septembra. On je izrazio nadu da će ovaj ciklus predavanja (od Rođenja Presvete Bogorodice do Rođenja Hristovog) biti posećen na opšte zadovoljstvo i svakovrsnu korist. Ciklus predavanja nosiće naziv “Život Crkve”, a pored redovnog predavača, parohijskog sveštenika, uprava parohije će se potruditi da ugosti neke od gostujućih sveštenika i profesora.

Đaci na jednoj od ranijih priredbi

Školica Ćirilica

Takođe, nedeljom posle liturgije, u prostorijama parohijskog doma, biće nastavljeni časovi veronauke za decu i časovi Školice Ćirilice koju je, sa blagoslovom prethodnog sveštenika protojereja stavrofora Branislava Čortanovačkog, formirala i marljivo vodila i vodi Svjetlana Kojadinović.

Sveštenik Danilo je u propovedi između ostalog obavestio prisutne da će u nedelju 8. septembra biti služen moleban za početak nove školske godine.

– Posle molebana će uslediti prigodan program koji će izvesti naši mališani – najavila je Svjetlana Kojadinović.

Od Trebinja do Dortmunda

Protojerej Danilo Dangubić, koji je odnedavno novi paroh u Dortmundu rođen je u Trebinju. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu “Svetog Vasilija Ostroškog” u Foči. Čin ipođakona (2007), đakona (2008) i sveštenika (2009) primio je od tadašnjeg episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija. Dostojanstvo protojereja (2017) primio je takođe rukom vladike Grigorija.

Službovao je kao veroučitelj u Trebinju, đakon i veroučitelj u Gacku, paroh u Gacku, u Istočnom Sarajevu i Diseldorfu. Oženjen je Anđelom, sa kojom ima sina Vasilija.