Lična arhiva
Učenici iz Gepingena i Ajslingena

Povodom školske slave Svetog Save u više mesta pokrajine Baden Virtemberg učenici i nastavnice dopunske nastave na srpskom organizovali su prigodne programe.

Velika grupa od 65 đaka iz Pforchajma, Raštata, Karlsruea, Gagenaua, Bruhzala i Baden-Badena, učiteljice Slavice Stupar održala je Svetosavsku akademiju u našoj crkvi u Karlsrueu.

Posle liturgije, pričešća, sečenja slavskog kolača i besede oca Aleksandra Škorića recital je započeo pozdravnom rečju učenika Dominika Kostića i čestitanjem slave. Usledila je Svetosavska himna, recital, horska pesma “Ko udara tako pozno” sa solistima: Teodorom Maglov i Sergejom Drakulićem, recital, skeč “Kome crkva nije majka, tome ni Bog nije otac” sa akterima Rastkom Škorićem, Sergejom Drakulićem i pripovedačem Kristinom Mićić. Na kraju je Ana Škorić izvela na klaviru Svetosavsku himnu.

Kao i prethodnih godina otac Aleksandar Škorić je podelio deci svetosavske paketiće. Roditelji: Dejan Micić, Vesna Leščešen, Rada Šutulović, Danijela Stojković, Svetlana Ličina, Dragana Simić, Nataša Drakulić su svoje zadovoljstvo povodom akademije izrazili kroz čestitke upućene deci, ocu Škoriću i učiteljici Slavici Stupar.

U Crkvi arhangela Mihaila u Filingenu povodom školske slave liturgiju su služili sveštenici Milenko Marković i Bratislav Božović, a Svetosavsku akademiju su

pripremili učenici Biljane Anđelković iz Filingena i Blumberga.

Posle pričešća i sečenja slavskog kolača akademija je počela Svetosavskom himnom, pozdravnom besedom i čestitanjem slave. Usledili su recital i horska pesma učenika.

Folklorna sekcija je izvela splet igara iz Srbije “Igrale se delije”, a narodnim igrama su se predstavili i predškolci.

Posle priredbe je otac Marković podelio deci svetosavske paketiće, a potom je usledila zabava uz narodne igre u kojoj su uz sedamdeset učenika srpske dopunske škole učestvovali i njihovi roditelji.

Priredba pred oltarom

Svetosavska akademija je održana i u Gepingenu. U hramu Svetog arhangela Mihaila otac Milenko Bakmaz je služio liturgiju, pričestio đake, sa njima sekao slavski kolač i besedio. Učenici iz Gepingena i Ajslingena, učiteljice Slavice Simić i Nataše Milenković uzeli su učešće u programu, recitujući pesme posvećene Svetom Savi.

Posebnu čast za učenike pričinjavalo je prisustvo roditelja, rodbine i prijatelja. Po završetku priredbe podeljeni su paketići za svu decu i za učesnike priredbe.