EPA//Valdrin Xhemaj
Avdulah Hoti

Priština mora da promeni stav da je jedino rešenje da Srbija prizna Kosovo i shvati da je neophodno da se primene svi potpisani sporazumi, a pre svega, briselski, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da se samo tako može naći kompromisno rešenje, kojem nema alternative.

Vučić je gostovao putem video-linka na panelu “Beograd-Priština, nema rešenja bez poverenja” u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma. Na skupu su govorili Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i premijer samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti, koji se takođe založio za kompromis, ali “isključivo na bazi odnosa Srbije i Kosova kao dve zemlje”.

Vide se jasno razlike šta je za koga kompromis, kaže za “Vesti” Suzana Grubješić, nekadašnja ministarka za EU integracije.

Ona ističe da ne može doći do dogovora ako se od Srbije očekuje samo da prizna Kosovo, što Miroslav Lajčak dobro zna.

– Razlike su suštinske, nismo ni santimetar bliže sporazumu i treba uložiti napore u nastavku pregovora – tumači naša sagovornica.

Uz opasku da svaki period bez dijaloga nosi rizike, Grubješićeva je ocenila da je kompromis nemoguća misija ako će se Zajednica srpskih opština formirati tek posle finalnog sporazuma i ako neće imati izvršna ovlašćenja, kako je inače navedeno u Briselskom sporazumu.

– Vrtimo se u krug, a na EU je da pokaže koliko želi i hoće, jer može da izdejstvuje kompromis u pregovorima – zaključila je Grubješićeva.

Vučić ukazuje da situacija za Srbiju oko KiM nije laka, jer su 22 od 27 članica EU priznale nezavisnost Kosova, kao i da je, u skladu sa UN i Rezolucijom SB 1244, sve suprotno od onog što kažu neke velike sile.

– Ako me pitate da li će biti lako i da li smo spremni za kompromis, možete da čujete Albance iz Prištine kako govore mi smo spremni, samo čekamo da Srbija prizna Kosovo i onda će sve biti rešeno. Situacija je mnogo komplikovanija. Moramo da promenimo atmosferu i da se potpiše dogovoreno i razgovara o ekonomskim vezama – kazao je Vučić, koji smatra da su dve strane daleko od pomirenja, ali na tome treba raditi.

Za kompromis se založio i Avdulah Hoti, rekavši da je za normalizaciju odnosa, ali kao odnosa dve zemlje i za dijalog uz posredstvo EU.

– Kosovo je spremno za sporazum i radimo na tome – kazao je Hoti i dodao da je vašingtonskim sporazumom postignut ključni dogovor za normalizaciju odnosa, kao i da je politika Kosova zasnovana na dobrosusedstvu, ali moguća samo ako svi rade zajedno i poštuju se.

Rešenje kosovskog pitanja biće bolni kompromis, ali će biti vredno toga, poručio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je istakao da bez mira, nema rešenja bilo kog problema, a da rešenja nema bez poverenja.

U dijalogu Beograda i Prištine, kako je rekao, postoje tri cilja, među kojima su normalizacija odnosa, postizanje rešenja na evropskim vrednostima i normama da bi se region približio evropskoj budućnosti, kao i da ceo proces doprinese stabilnosti regiona.

– Ceo region mora da se suoči sa bolnom istorijom iz nje da se nauči, a svaka strana da otkrije istinu i snosi posledice, bez obzira koliko su bolne – poručio je Lajčak.

Zamenik pomoćnika predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Rajan Tali preneo je poruku predsednika SAD Donalda Trampa Beogradu i Prištini da nastave rad na realizaciji vašingtonskog sporazuma. Dodao je da će SAD rado nastaviti da podržavaju Beograd i Prištinu i da će ostati angažovane u regionu.

Kurti podriva vašingtonski sporazum

Lider pokreta Samoopedeljenje Aljbin Kurti (na slici) ponovo se oglasio kritikom sporazuma iz Vašingtona tvrdeći da je neprimenjiv.

– Ni tada, kada je potpisan, nije bio predviđen za sprovođenje. Preovlađujući kontekst sporazuma su predsednički izbori u SAD, a obaveze koje su potpisale dve strane nemaju mnogo veze sa Albancima i Srbima – ocenio je Kurti i dodao da jednogodišnji moratorijum na članstvo u međunarodnim organizacijama šteti Kosovu.

Saradnja umesto neprijateljstva

Aleksandar Vučić naglasio je da treba da prekinemo sa tim da gledamo jedni na druge kao na protivnike i neprijatelje, već da nalazimo mogućnosti za saradnju.

– Nisam optimista, ali smo privrženi procesu pronalaženja rešenja i spremni da snažno radimo na tome – poručio je predsednik Srbije.