EPA
Ruga se Briselu: Avdulah Hoti sa Miroslavom Lajčakom

Priština neće pretnjama primorati Beograd na ustupke, uzvratio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković premijeru samoproglašenog Kosova Avdulahu Hotiju, koji je pregovore uslovio ponovnim uvođenjem taksi na robu iz centralne Srbije ako Beograd ne prizna samoproglašeno Kosovo.

Petković mu je poručio da ne živi u iluziji da se njegovih pretnji iko plaši i naglasio da dijalog Beograda i Prištine može doneti konkretna rešenja samo uz postojanje obostrane spremnosti na kompromis.

Petković kaže da je pretnja taksama i drugim agresivnim aktima, za koje Priština koristi eufemizam “reciprocitet”, u suprotnosti s duhom potrebnim dijalogu.

– Beograd će nastaviti dosledno da ostavlja prostor za postizanje dogovora, koji će svim građanima na KiM stvoriti uslove za bolji i sigurniji život, ali tu vrstu volje i ozbiljnosti konačno moraju da pokažu i albanski politički predstavnici u Prištini. Ekstremističkim stavovima Hoti može naneti štetu samo sebi, svojim sugrađanima i stabilnosti regiona, što najmanje želimo – kazao je Petković.

Poteze Avdulaha Hotija politički analitičar Dragomir Anđelković povezuje s izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

– To što Hoti radi predstavlja uvod u stanje koje bi usledilo u slučaju pobede kandidata demokrata Džoa Bajdena. Smatra da Bajden pobedom i ulaskom u Belu kuću otvara vrata da radi šta hoće, pa već sad markira teren – pojašnjava Anđelković razloge ucenjivačkog ponašnja predstavnika Prištine.

Ističe da će Hoti, ukoliko trijumfuje Donald Tramp, jednostavno reterirati i “zaboraviti” na svoje javne pretnje.

Avdulah Hoti je, po ko zna koji put, ponovio i da neće biti formirana Zajednica srpskih opština s izvršnim ovlašćenjima, ali i da on ne očekuje da će to blokirati pregovarački proces.

– Ako bude blokiran neće biti zbog nas, jer mislim da smo pokazali dovoljno posvećenosti za ovaj proces – kazao je Hoti, uz napomenu da je to pitanje za Ustav i parlament.

Međutim, Prištinu je za nedostatak odgovornosti ili sposobnosti da do sporazuma dođe optužio ambasador Rusije u UN Vasillij Nebezja. On je kao primer sabotaže, koja traje sedam i po godina, naveo formiranje SZO.

– Naš stav je jasan, a to je obostrano prihvatljivo rešenje u okviru Rezolucije 1244. Drugačiji scenariji i pritisci neće dati rezultate koje želimo – kazao je ambasador Rusije, koja predsedava SB UN.

Hoti bi fikus zajednicu

Avdulah Hoti je kazao da je ustav tzv. Kosova narušen 2013. godine ratifikovanjem sporazuma o formiranju ZSO.

– Ovo pitanje se više ne otvara, ali je stvorena obaveza – rekao je Hoti i istakao da ako se postigne sporazum treba ga ratifikovati, ali bez “diranja u unutrašnji karakter Kosova” i bez “ZSO s izvršnim nadležnostima”.

Udar na Vašington

Petar Petković od međunarodne zajednice očekuje da oštro ukori Prištinu zbog najnovijih provokacija, jezika pretnji i mržnje kojima potkopava dijalog.

– Hotijeva pretnja je pokušaj udarca dogovorima iz Vašingtona o ekonomskoj normalizaciji jer koncept mini Šengena podrazumeva dogovorena pravila, a ne jednostrane poteze – ukazao je direktor Kancelarije za KiM.

Priština provocira u UN

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebezja (na slici) oštro je protestovao što se u onlajn uključenju na sednicu predstavnice Prištine Meljize Haradinaj Stubla videla zastava tzv. države Kosovo i upozorio je da će biti isključena sa narednog sastanka ako budu prikazivani kosovski simboli.

– Uslovi za učešće predstavnika Kosova su jasno postavljeni – rekao je ambasador Rusije, koja predsedava SB UN.

Da je Priština zloupotrebila onlajn sednicu SB UN o KiM simbolima tzv. Kosova ukazao je i dosadašnji šef diplomatije Ivica Dačić.

– Bila je dosta mučna sednica, ali dobro je za nas što se te sednice održavaju. Hteli su ovu temu da skinu sa dnevnog reda SB UN, ali mi smo se izborili da ostane dva puta godišnje bar rasprava – rekao je Dačić.

Potez Prištine na sednici SB UN Dragomir Anđelković tumači kao pokušaj sticanja poena na unutrašnjem planu.

– Albanci vode dva rata, protiv Srbije i međusobni, a ovaj potez je zarad boljeg pozicioniranja određenih političkih snaga u biračkom telu za slučaj da uskoro bude izbora – ocenjuje Anđelković.