T. Barbulović
Lomljenje slavskog kolača

U parohiji Svetog velikomučenika Georgija u Kopenhagenu svečano je proslavljena slava Kola srpskih sestara Sveta Petka, a dodatnu radost za sve vernike koji su došli predstavljao je nov krst koji je sijao na vrhu hrama.

Liturgiju je u prepunoj crkvi služio protojerej stavrofor Milan Gardović, sveštenik dveju parohija Srpske pravoslavne crkve u Danskoj. Posle liturgije prota je lomio slavski kolač sa vernicima i ovogodišnjim domaćinom slave Vojislavom Pišljagić, članicom Kola srpskih sestara. Za narednu godinu kumstvo je preuzela Milica Stojanović.

Kumovi osvećenja krsta: Kostadin Rakočević i Dejan Radonjić

– Veliko mi je zadovoljstvo i radost da prvi put proslavim Sv. Petku u ulozi domaćina slave. Pre svega, ovu neizmernu čast dugujem divnim i vrednim članicama Kola srpskih sestara i ocu Milanu. Sve sestre su bile uz mene i zahvaljujem im na tome. Presrećna sam i uzbuđena. Sveta Petka je i moja krsna slava i slavim je već 30 godina u Danskoj, ona je duh i zaštitnica moga doma, porodice, dece. Javljala mi se više puta u snovima i upućivala me na pravi put. Svetoj majci Paraskevi čitam molitvu svakodnevno, služiću joj i biti zahvalna večno – vidno uzbuđena izjavila je za “Vesti” Vojislava Pišljagić.

Dvostruko slavila: Vojislava Pišljagić (desno)

Kolo srpskih sestara parohije u Kopenhagenu je osnovano na praznik Presvete majke Paraskeve 1998. godine i može se slobodno reći da su sestre svih proteklih godina bile vodeća snaga i energija koja predvodi aktivnosti parohije. U svom obraćanju otac Milan je podsetio na ulogu i značaj rada Kola srpskih sestara, kako u samoj crkvi tako i van nje.

Krst je postavljen dan pred slavu

Posle uzimanja nafore sveštenik je zamolio sve prisutne da izađu ispred crkve, na osveštanje novopostavljenog krsta na bogomolji. Za tu priliku parohija je imala i dva kuma, Dejana Radonjića i Kostadina Rakočevića, koji su kumovali važnom činu osveštanja.

Ručak u crkvenoj sali

– Prelepi krst je inače stigao iz Ugljevika. U tom mestu je do sada napravljeno više od stotinu krstova za pravoslavne hramove širom Republike Srpske. Jedan vernik iz ovdašnje parohije lično poznaje majstore i ispričao im je da naša crkva u Kopenhagenu ima samo drveni krst. Ubrzo su rešili da nam poklone jedan krst koji smo postavili juče i evo danas je povodom velikog praznika i osveštan – naglasio je parohijan Darko Rakočević, jedan od učesnika ovog projekta.

Ovom važnom događaju prisustvovala je i Biljana Ranković Bekić, šef konzularnog odeljenja Ambasade Srbije u Danskoj.

Prkosna pesma: Jasmina Genčić

Prigodan program

Za ovu priliku, a posle bogate trpeze, održan je i prigodan program članova Srpsko-danskog foruma Prosveta. Mira Nenadović je recitovala “Sv. Petku”, vladike Nikolaja Velimirovića i “Gračanicu”, Desanke Maksimović. Ljiljana Bulajić je čitala odlomke iz romana “Petkana”, a Jasmina Genčić je recitovala “Prkosnu pesmu”, Dobrice Erića. Dr Milan Sočević se predstavio sa nekoliko pesama iz svoje nove zbirke stihova, a Gorica Ivanović je recitovanjem podsetila na javnosti malo poznato delo Petra Petrovića Njegoša iz mlađih dana, “Crnogorac svemogućem Bogu”.

Drag gost: Morten Meseršmit sa narodom

Srbi cene Meseršmita

Na iznenađenje brojnih parohijana, činu osvećenja i ručku prisustvovao je i Morten Meseršmit, lider danske Narodne stranke. Morten je došao u društvu supruge i prijatelja srpskog porekla, a u sklopu kampanje pred izbore koji su održani u utorak 1. novembra. Iz razgovora sa narodom mogli smo čuti da naši ljudi nisu zaboravili ovog mladog političara koji je izričito bio protiv bombardovanja Jugoslavije, kao i kasnijeg neustavnog samoproglašenja nezavisnosti tzv. Kosova. Morten je tada bio jedini danski političar koji je stao na našu stranu i koji je govorio na demonstracijama Srba ispred američke ambasade.