Youtube/Japan Street

Mnoge kuhinje sveta otišle su korak dalje od uobičajenih jela na koja smo navikli. Za gastronomske specijalitete širom planete nije dovoljno da budete gladni, već je potrebno i mnogo avanturističnog duha. Da biste pojeli fugu ribu, hrabrost mora da bude vaše drugo ime.

Zbog tetrodotoksina, fugu može biti smrtonosna, pa su neophodne izuzetna veština i pažljiva priprema kako bi se otrov uklonio. Priprema ove ribe u Japanu strogo je kontrolisana i nju u restoranima pripremaju samo najbolji kuvari, koji su se godinama obučavali za ovaj važan zadatak. Oni koji su pokušavali da je naprave kod kuće, nisu se proslavili. U Japanu je zabeleženo nekoliko slučajeva smrti nakon pokušaja da se ova riba pripremi u kućnim uslovima.

Prženi pauk je specijalitet u Kambodži. Jelo je izmišljeno u vreme kada je započela vladavina Crvenih Kmera, a uglavnom se koriste tarantule. Ovo jelo spada u brzu hranu, a oni koji uživaju u njemu tvrde da je meso pauka bogato proteinima.

Testisi bika poznati su specijalitet iz Kalgarija u Kanadi. Nazivaju ga i ostrigama sa Stenovitih planina, a svake godine održava se i festival u čast ovog jelu. Jaja su sasvim uobičajena namirnica u ishrani ljudi širom sveta. Ipak, na Filipinima su otišli korak dalje. U ovoj zemlji popularno jelo je balut, embrion patke u ljusci, koji se jede sa čilijem i lukom uz dodatak piva. Škoti uživaju u hagisu, neobičnom jelu koje predstavlja mešavinu ovčjeg srca, jetre i pluća, a služi se uz ovsenu kašu i začine. Veruje se da je ovo jelo prvi put napravljeno u 15. veku, a danas je glavno jelo tokom večere na Dan Roberta Barnsa.

U Sjedinjenim Američkim Državama, u dolini reke Ohajo, u jelovnicima se često nalazi prženi mozak. Najčešće se za tu namenu koristi mozak svinje i teladi, a priprema se u dubokom ulju. Inuiti definitivno zauzimaju vodeće mesto kada je reč o neobičnoj kuhinji. Smrznuta bešika i koža kita, nasečena na kockice ili u obliku kisele salate jelo je koje služe tokom cele godine. Ovo neobično jelo nosi ime muktuk.

Iako su veoma slatki, i ne možemo da zamislimo da ih neko jede, u Aziji se morski konjić smatra specijalitetom koji pospešuje plodnost. Pripremaju se tako što se kuvaju u vreloj vodi i služe sa senfom. Kinezi naravno uvek prednjače kada je reč o neobičnim jela. Penis magarca pripremljen u ulju, ili osušen kao salama, služi se u ekskluzivnim restoranima širom sveta.

Ježevi su deo jelovnika britanskih Roma, dok se oči pečenog jagnjeta smatraju delikatesom i obično se nude važnom gostu u Saudijskoj Arabiji. Krestu petla u Francuskoj i Italiji šefovi kuhinja da ukrase različita jela od živine. Gurmani smatraju da kreste mogu da budu veoma ukusne za jelo, čak i ako se teško sažvaću. Pita od vrane, specijalitet starih engleskih pabova, nekad slavna, sada je vrlo retko na jelovniku.

Decenijama, medveđa šapa i biftek su visoko cenjeni u Kini, Rusiji i istočnoevropskim zemljama. Danas je gotovo nemoguće kupiti medveđe meso legalno, ali lovci mogu još uvek pronaći recepte za pripremanje u nekim starim istočnoevropskim kuvarima.

Peraja od ajkule i ptičja gnezda, pogotovu iz južne Jave u Indoneziji, smatraju se delikatesom kod Kineza, posebno gurmana iz Hongkonga. Oba delikatesa su dostupna sušena u Hongkongu, Singapuru i Severnoj Americi i koriste se za pripremanje pikantnih supa. Sušeni skakavci su popularni u Africi, a mravi potopljeni u čokoladu u Japanu. Slonovsko meso je veoma tvrdo, ali stopala nisu. U Aziji i Africi skakavci su delikates, imaju ukus kao račići i tradicionalno se jedu sa medom divljih pčela. Sveže zmijsko meso je obično dostupno u Singapuru, Hongkongu i Tajvanu. Prženo zmijsko meso i zmijska supa se smatraju generalno zdravim.

Marinirani kengurov rep

Australijski Aboridžani smatraju da su šećerni mravi i iseckan i mariniran kengurov rep delikatesi i služe ga onima koje žele da impresioniraju.

Kada biste ugledali jelo eskamole, pomislili biste da je reč o salati od žitarica. Ipak, ovo jelo je za nešto odvažnije. U pitanju je meksički specijalitet koji se pravi od larvi mrava koje se sakupljaju u korenu plave agave. Ovo neobično jelo poznato je kao insektski kavijar, a veruje se da su ga prvi put napravili Asteci.

Sušena ajkula

Hakarl je jelo čija priprema traje nekoliko meseci. Ajkula se zakopava i fermentiše u svojim tečnostima četiri do šest meseci. Nakon toga se iskopava, seče i suši još oko dva meseca. Tek nakon toga hakarl je spreman za služenje.

Kiviaku je tradicionalno jelo Inuita tokom zime. Priprema se tako što se mrtve ptice stave u kožu foke, dok na sebi još ima perje i kljun. Nakon toga se iz kože istisne vazduh, a koža se zašije, i premaže mašću. na to sve se stavi veliki kamen da bi to dobro pritisnuo. Sve to stoji sedam meseci. Nakon toga, ovo jelo se čuva i služi za svečane prilike poput venčanja ili jubilarnih rođendana. Ipak, ovo jelo može biti potencijalno opasno za zdravlje, ako ptice ne fermentiraju kako treba.

Sutra – Hrana kao fetiš (3): Sladoled od slanine