pixabay.com

Izbori u BiH raspisani su za 2. oktobar u skladu sa zakonskim odredbama, a ovaj potez Centralne izborne komisije (CIK) izazvao je pravi politički zemljotres u zemlji i delu regiona, naročito u Zagrebu odakle je poručeno da CIK radi u korist SDA i na štetu Hrvata.

Istovremeno, stručnjaci poručuju da, iako hrvatske političke partije i dalje insistiraju na izmenama Izbornog zakona, to više nije moguće sprovesti jer su izbori raspisani i oni će biti održani po važećim pravilima. A po tim pravilima, male su šanse da će Hrvati dobiti svog autentičnog predstavnika u Predsedništvu BiH. Otuda i tako žestoke poruke iz Mostara i Zagreba.

– S obzirom na dalji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, Hrvatski narodni sabor će pristupiti realizaciji svih zaključaka s vanrednog zasedanja od 19. februara i pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije – naveo je lider HDZ BiH Dragan Čović koji je i predsednik HNS, tela koje okuplja hrvatske partije u BiH.

On je pozvao predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, kao i premijera te zemlje Andreja Plenkovića da posredstvom međunarodnih asocijacija spreče “grubo i organizovano preglasavanje hrvatskog naroda u BiH dok za to još ima vremena”.

Istovremeno, Čović nije objasnio šta znači “nova teritorijalna organizacija BiH”, ali mu je iz Srpske poručeno da, šta god značilo, a verovatno znači pokušaj stvaranja trećeg entiteta, teritorija Srpske ne može da bude upitna. Nezadovoljstvo raspisivanjem izbora izraženo je i iz Banjaluke odakle odavno upozoravaju da CIK nema legitimitet, jer nije izabran u skladu sa zakonom. S druge strane, članovi CIK, koji bi trebalo da budu stručnjaci bez političkog pedigrea ovih dana iznose otvorene političke stavove, pa je tako Vlado Rogić iz reda hrvatskog naroda gotovo istim rečima kao i Dragan Čović komentarisao aktuelnu situaciju. Predsednik CIK Suad Arnautović izjavio je da je “neprihvatljivo da se na izborima bira na osnovu etniciteta i entiteta” zbog čega je iz Srpske zatražena njegova smena jer su njegove reči na tragu programskih dokumenata SDA.

Pojedini bivši članovi CIK ocenili su da sada više nema nazad i da će izbori biti sprovedeni po važećem zakonu uz napomenu da je evropska praksa da se Izborni zakon ne menja u izbornim godinama, a naročito ne u periodu pošto izbori budu raspisani.

Novac za izbore još nije obezbeđen i ako se to ne dogodi do 19. maja, glasanje će verovatno biti prolongirano.

Okrenute kabine

Pored političkih nesuglasica koje je izazvalo raspisivanje izbora, CIK je uveo i neke novine. Jedna od najvažnijih jeste okretanje glasačkih kabina ka članovima biračkih odbora tako da će svi moći sa leđa da vide da li glasač fotografiše listić ili učestvuje u nekom vidu izborne prevare.