Tanjug/AP

Pitanje nad pitanjima poslednjih dana u Hrvatskoj, a sve više i u Srbiji je da li će predstavnici srpske zajednice u ovoj zemlji biti na proslavi 25. godišnjice od akcije “Oluja” koju hrvatska država planira za 4. i 5. avgust u Kninu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ne krije da bi na proslavi koju Hrvati slave kao “veličanstvenu akciju”, a Srbi označavaju kao udruženi zločinački poduhvat kojim je proterano čak 250.000 ljudi, vole da vidi i potpredsednika svoje vlade Borisa Miloševića.

Mada se predstavnici srpske SDSS i dalje direktno ne izjašnjavaju hoće li ići ili ne, Milošević je u kratkoj izjavi poručio da je spreman “na svaki gest koji bi poboljšao status srpske zajednice u Hrvatskoj i atmosferu u hrvatskom društvu”.

– To je važno jer nikad na takav način nismo razgovarali i nikad visoki predstavnik SDSS-a nije bio u Kninu do tada. Ova vlada može jamčiti smanjenje tenzija u društvu. Dosadašnji vladajući narativi i kod Srba i Hrvata išli su na razdvajanje. Moj odlazak ili neodlazak u Knin za mnoge će značiti pogrešku. Za većinu Srba ‘Oluja’ je traumatično iskustvo… Ne mogu zaboraviti nevine civile ubijene nakon same akcije – kazao je Milošević za televiziju N1 Zagreb.

S druge strane, šef srpske diplomatije Ivica Dačić se nada da na proslavi “Oluje” ipak neće biti srpskih predstavnika, jer je i sam poziv “nečuvena politička provokacija”.

Komentarišući izjavu potpredsednika hrvatske vlade Borisa Miloševića da će odluku o odlasku na proslavu doneti najkasnije početkom sledeće nedelje, Dačić kaže da svako ima pravo na mišljenje, ali da smatra da odlazak predstavnika Srba ne bi bio u interesu Srba jer su Hrvatima Srbi potrebni da bi oprostili “Oluju”.

– Pošto sam čuo izjavu da je to žrtvovanje… To sigurno nije žrtvovanje za srpske interese, već više za interes Hrvata – ocenjuje Dačić i podseća da je pre “Oluje” u Hrvatskoj živelo 560.000 Srba, a da ih je danas 180.000.

– Gde su ti Srbi? – upitao je Dačić.

Jedan od tih “prozvanih” je Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske.

On kaže da je odluka “ići ili ne ići” na proslavu “Oluje” zapravo biranje između dva zla.

– Mi koji smo izbegli drugačije gledamo na stvari u odnosu na one koji i dalje žive u Hrvatskoj. Dobro je za Srbe u Hrvatskoj davno nestalo, pa je otuda pravo pitanje da li će odabrati manje ili veće zlo, odnosno da li će odlaskom na proslavu doprineti da počnu da se rešavaju nagomilana pitanja koja već decenijama tište srpsku zajednicu – ocenjuje Budimir.

Na gotovo istovetan način razmišlja i Savo Štrbac, predsednik “Veritasa”. On je uveren da će Boris Milošević biti prisutan na obeležavanju “Oluje” i da je oko toga već postignut kompromis prilikom konstituisanja nove vlade sa Srbinom kao potpredsednikom.

Kontrausluga

Savo Štrbac ističe da pretpostavlja da će “kontrausluga” Srbima za dolazak na proslavu u Knin biti odlazak nekog zvaničnika Vlade 25. avgusta u Grubore na obeležavanje godišnjice ubistva srpskih civila stradalih tokom akcije “Oluja”.

– Hrvatima je od početka veoma važno da Srbi – kao nekadašnji konstitutivan narod, a sada najveća nacionalna manjina – prizna “tekovine domovinskog rata”. To znači i da Srbi treba da pristanu da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku. Šta će vam bolje priznanje ako na proslavi prisustvuje i jedan “Milošević” – šaljivo komentariše Štrbac.

Džakula: “Busanje u grudi” ne pomaže

Jedan od krajiških Srba koji je svojevremeno, u vreme mandata Ive Josipovića, bio na obeležavanju “Oluje”, zbog čega je doživeo pravu kanonadu povika iz Srbije jeste predsednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula. U razgovoru za “Vesti”, Džakula kaže da se nije pokajao zato što je otišao jer se pokazalo da “busanje u grudi” nije doprinelo poboljšanju života Srba u Hrvatskoj.

– I dalje traje prepirka oko ustaša i četnika, agresora i žrtava, a za to vreme mladi, i Srbi i Hrvati beže iz Hrvatske, a preostali Srbi žive u gotovo neljudskim uslovima. Ja sam upravo na proslavi “Oluje”, u centru Knina rekao da je to bilo etničko čišćenje Srba i imao želje da sa Josipovićem poboljšam položaj mog naroda. Nažalost i on i ja smo zbog toga doživeli samo uvrede i poniženja – kaže Džakula i dodaje da bi bilo dobro da Milošević prisustvuje “Oluji”.

– Na taj način će imati kredibilitet da javno kaže da je njegov narod obespravljen i da mu treba pomoći. Uostalom, ako ćemo da teramo mak na konac, trebalo je pitati predstavnike SDSS zašto ulaze u Vladu čiji premijer podržava pozdrav “Za dom spremni” – podseća Džakula.