Hadži Marko Vujičić
Svi zaslužuju pravdu: Plač porodica srpskih žrtava niko ne čuje

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc prvi put je otvoreno optužio Hrvatsku da ne želi krivično da goni počinioce ratnih zločina nad Srbima i muslimanima.

Podnoseći godišnji izveštaj pred Savetom bezbednosti UN, Bramerc je optužio Zagreb da političkim odlukama blokira te pravosudne procese i to argumentovao podatkom da Hrvatska u više od 80 slučajeva nije odgovorila na zahteve BiH i Srbije, kao i da se “stiče utisak da u Hrvatskoj nema volje da se zadovolji pravda za žrtve koje nisu hrvatske nacionalnosti”.

– Sveopšti utisak je da u Hrvatskoj postoji volja da se zadovolji pravda za hrvatske žrtve, ali ne i za žrtve drugih nacionalnosti – izjavio je Bramerc i dodao da i BiH i Srbija imaju ozbiljne teškoće u ostvarivanju saradnje s tom zemljom jer “neki slučajevi traju već sedam godina”. U saopštenju iz Mehanizma se dodaje da je glavni tužilac pozvao hrvatsko Ministarstvo pravde da “pošalje relevantnim sudskim vlastima sve postojeće zahteve za dobijanje pomoći koji su blokirani” i ohrabrio hrvatsku stranu da “urgentno obradi te zahteve”.

Predsednik DIC Veritas Savo Štrbac otkriva da je Bramerc “izgleda počeo da radi svoj posao”.

– Kada je obelodanjena srpska optužnica za zločin na Petrovačkoj cesti, glavna državna tužiteljka Hrvatske Zlata Hrvoj Šipek je bezočno slagala rekavši da bi Haški tribunal uveliko pokrenuo istragu za ovaj zločin da je bilo ikakvih dokaza. Išla je čak dotle da je rekla da je oficir za vezu nekadašnjeg haškog tužilaštva “prekopao sve moguće arhive” u vezi s ovim i drugim slučajevima iz “Oluje” i da nije našao ni jedan dokaz. Zbog toga su “Novosti”, glasilo Srpskog nacionalnog veća, pisale Bramercu tražeći potvrdu da li je to tačno. U odgovoru koji su dobili navodi se da je Haško tužilaštvo svojevremeno pravosuđu Hrvatske predalo sve dokaze o zločinima nad Srbima tokom i posle “Oluje”, a koji nisu korišćeni u procesu koji se tamo vodio protiv trojice hrvatskih generala. Ovde govori o obimnoj dokumentaciji jer je tom optužnicom obuhvaćeno samo 14 opština severne Dalmacije i Like i to je bilo sve – kaže Štrbac.

On ističe i da tom optužnicom ne samo da nisu obuhvaćeni zločini na Baniji i Kordunu, nego čak ni zločin na Petrovačkoj cesti. – Ti zločini kad-tad moraju biti procesuirani – poručuje Štrbac dodajući da Haški tribunal nije jedini koji je Hrvatskoj dostavljao dokaze o ratnim zločinima nad Srbima, već je to, u nekoliko navrata činio i Veritas.

– Državnom tužilaštvu Hrvatske smo dostavili obimnu dokumentaciju sa konkretnim dokazima, izjavama svedoka, ali do danas od njih nismo dobili čak ni odgovor da su te spise primili, a kamoli da je po njima postupljeno – kaže Štrbac.

Istup Serža Bramerca pred SB UN, prema njegovim rečima, može da znači i da je “počeo da radi svoj posao”.

– Nakon one sramotne, oslobađajuće presude protiv trojice hrvatskih generala za zločine u “Oluji”, Haško tužilaštvo je imalo godinu dana da podnese zahtev za revizijom presude i očekivao sam da će Bramerc to da uradi. Čak sam mu u tom periodu dostavio nove dokaze, precizne podatke o 100 Srba – žrtava iz “Oluje” koji su ekshumirani između dve presude generalima. Međutim, nije učinio ništa. Možda je sada odlučio da napokon počne da radi svoj posao, ono što mu je u mandatu, jer sve žrtve imaju pravo na pravdu – zaključuje Štrbac.

Albanci “bezgrešni” razbojnici!

Zamenik ambasadora Rusije u UN Genadij Kuzmin, izjavio je da je nečinjenje Haškog tribunala u vezi sa zločinima lidera kosovskih Albanaca proizvelo da samoproklamovana vlada u Prištini poveruje da su Albanci “potpuno bezgrešni”. On je podsetio i na izveštaj PS SE od 7. januara 2011. o zločinima OVK od 1998. do 2000, a kojima se niko nije bavio.

– Izveštaj je rasvetlio zločine protiv čovečnosti, ratne zločine, sistematske otmice i ubistva, kao i trgovinu organima. Iznenađujuće je to da ni Haški tribunal ni Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove kao njegov naslednik nisu imali pitanja za one koji su pomenuti u izveštaju – istakao je Kuzmin i dodao da je takva zaštita Haškog suda, kaže, učinila je da se najviši nivoi samoproglašenog teritorijalnog entiteta koji je nezakonito odvojen od Srbije osetio potpuno bezgrešnim.

– Ovi krvavi razbojnici i kriminalci pretvorili su se u ugledne političare – istakao je Kuzmin.

Urušen ugled suda

Srbija vodi odgovornu politiku pomirenja u regionu, bez koje nema budućnosti, stabilnosti, ekonomskog razvoja i normalizacije odnosa, poručila je na sednici SB Maja Popović, ministarka pravde Srbije. Ona je ukazala da je Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju doživelo potpuni neuspeh u istragama i suđenjima za zločine izvršene na KiM nad srpskim i nealbanskim civilima i time znatno urušilo ugled i poverenje u taj sud.