EPA
Gura prst u oko Srbiji: Zoran Milanović

Šok za šokom stiže iz susedne Hrvatske, a posle najava o pomoći vlastima u Prištini da formiraju svoju vojsku regionom odjekuje da Zagreb nudi kauciju kako bi se haški optuženici, kosovski Albanci, branili sa slobode. Mentorstvo nad ovim delom Srbije “susedi” upotpunjavaju lobiranjem za viznu liberalizaciju za građane tzv. Kosova.

Ništa novo, tumači za “Vesti” politički analitičar Branko Radun, ukazujući da svako ko je pratio situaciju zna da je Zagreb pomagao Prištinu i 80. i 90. godina, ali i ovom veku. Nekad je, kaže naš sagovornik, ta podrška bila javna, a nekada tajna.

– Imamo na delu višedecenijski kontinuitet podrške Zagreba Prištini i saradnje kroz hrvatsku političku i finansijsku podršku separatističkim snagama u Prištini, što je počelo osamdesetih. Setimo se i saradnje prilikom rušenja Jugoslavije i optužbama na račun Srbije. Albanci sa Kosova su bili u hrvatskim snagama tokom rata u bivšoj SFRJ, 90-ih su iz Zagreba pomagali u formiranju OVK, a posle 2000. na obaveštajnom planu – pojašnjava Radun, koji smatra da se iza obznanjivanja te saradnje danas kriju ili hrvatski ekonomski interesi ili podrška NATO preko Zagreba.

O pomoći Prištini u transformaciji bezbednosnih snaga u vojsku govorio je ministar odbrane Mario Banožić posle susreta sa tzv. ministrom kosovskih privremenih institucija Armendom Mehajom.

– To je bila prilika da naglasimo važnost transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u regularnu vojsku. Hrvatska je spremna da podrži taj proces. Saradnja će dodatno povezati naše zemlje u političkom, vojnom i ekonomskom smislu – kazao je i najavio da će to ministarstvo sa Prištinom uskoro potpisati novi memorandum o razumevanju.

Kao “veoma dobru” on je ocenio saradnju HV sa KBS i dodao da Hrvatska prenosi “iskustva i znanja”, kao i da se do sada 60 pripadnika KBS školovalo u Hrvatskoj. Na Kosovu su dva helikoptera i 34 vojnika HV u okviru KFOR, mirovne operacije NATO, a Banožić je najavio da će kontingent biti uvećan za jednu jedinicu i imaće 150 vojnika.

Mehaj je ističući da je “Hrvatska regionalni saveznik i partner Kosova” zahvalio na podršci i dodao da “vidi Hrvatsku kao budućeg mentora”, koji će pomoći Prištini na putu prema NATO.

Braća po oružju, prokomentarisao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ukazujući da koalicija između hrvatskih i albanskih separatista iz bivše Jugoslavije, inače postoji dugi niz godina, ukazao da je oružje nabavljeno preko tih kanala. Dodao je da su mnogi albanski političari i separatisti bili u hrvatskoj vojsci, posebno Agim Čeku.

-Jasno mi je da su braća po oružju, samo ne znam šta će im to oružje. Da li danas pričamo o oružju ili ćemo pričati o putevima, turizmu i nekoj zajedničkoj budućnosti? To je pokazatelj koliko žive u svom svetu i koliko ne žale ni za čim lošim što su uradili u prošlosti – rekao je Dačić.

Da je Hrvatska spremna da plati kauciju za Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i ostale teroriste OVK ukazala je zastupnica u hrvatskom Saboru Lekaj Prljaskaj, koja otkriva i da Zagreb lobira za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

– Postoji mogućnost da Hrvatska da garanciju, a za sada nema zvanične ponude. Verujem da je Hrvatska raspoložena – kazala je i obelodanila da 6. maja hrvatski šef diplomatije ide u Prištinu.

Zagreb, kaže ona, lobira i za liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

Hrvatska, kako tvrdi, bivši komandant OVK na području Košare Hisen Beriša, posle Slovenije i Austrije, nudi kauciju za haške optuženike, a Zoran Milanović hoće da bude jemac u Specijalnom sudu za puštanje Hašima Tačija i drugih da se brane sa slobode.

– Moj prijatelj iz Hrvatske rekao mi je da je hrvatski predsednik ponudio da bude garant za puštanje na privremenu slobodu za Tačija, Veseljija i sve koji su tamo – rekao je Beriša.

Na delu antisrpska koalicija

– Saradnje je bilo još u Drugom svetskom ratu, jer su i jedni i drugi bili na istoj strani – strani okupatora. U toj antisrpskoj koaliciji se našla nažalost i Crna Gora zbog Mila Đukanovića. Udružuju se protiv Srbije, a hrvatski moto je izgleda da su svi neprijatelji Srbije njima prijatelji – ocenio je Branko Radun.

Braća po oružju

– Ništa novo, jesu braća po oružju, u svakom ratu su to i bili, i u Prvom i u Drugom svetskom ratu . Bili su na suprotnoj strani od većine čovečanstva, ali im nije mnogo uzeto za zlo, kao ni kad su ratovali protiv SAD, Velike Britanije, Francuske – naglasio je Dačić i podsetio kako su u Drugom svetskom ratu “albanski režim i hrvatski režim bili u službi nacističke Nemačke”.