Z. M.
Jedno drugom sve na svetu: Bogdan i Kristina Luković

Iskustvo reportera “Vesti” svedoči da većina naših ljudi u svetu, pa i onih koji već decenijama žive i u najudaljenijim delovima sveta, nisu izgubili osećaj solidarnosti sa onima koji u domovini muku muče sa bolestima, siromaštvom i životom na ivici egzistencije. Na spisku humanih ljudi, u samom vrhu, svakako su i Rajka Tarlać iz Sidneja i B. G. iz Adelejda u Australiji.

Ovog puta plemenite gospođe iz daleke Australije obradovale su Bogdana Lukovića iz Ivanjice, iz naselja Crnjevo koji se bori protiv neizlečive bolesti kako bi, dok može, obezbedio koliko-toliko pristojno detinjstvo svojoj ćerki Kristini. Ona je učenica trećeg razreda osnovne škole, a o njoj brine sam od onog trenutka kada ih je napustila supruga i majka iz samo njoj poznatih razloga. Otac i ćerkica žive od Bogdanove invalidske penzije koja iznosi 12.000 dinara (oko 100 evra). Od tog novca moraju da plate iznajmljeni stan, da kupi lekove bez kojih Bogdan ne može, da kupe hranu, uglavnom za Kristinu. A on jede onda kada ima. Tu su i računi za struju, komunalije… Brige samohranog, bolesnog oca koji se lavovski bori da ćerki obezbedi da se ne oseća drugačije od ostale dece, njegove komšije posmatraju sa poštovanjem i pomažu mu koliko mogu. Ipak, sve je to malo za velike probleme. To je, zapravo i razlog zbog čega se toliko obradovao pošiljci od 200 AUD dolara koji su mu stigli od B .G. iz Adelejda.

– Pomoć mi je uvek dobrodošla, a posebno danas, u vreme epidemije virusa korona, jer sam zbog mojih brojnih zdravstvenih problema u rizičnoj grupi građana. Od virusa se čuvam koliko mogu jer me muči briga šta bi bilo sa mojom Kristinom da se meni nešto dogodi. Kristina ne ide u školu zbog obustave nastave pa najviše vremena provodim sa njom pomažući joj da savlada gradivo i zadatke koji se objavljuju na televiziji. Naravno da se i Kristina i ja zahvaljujemo na novcu koji su nam poslale plemenite B. G. i Rajka Tarlać i želimo im svu sreću ovoga sveta – poručuju Bogdan i Kristina Luković iz Ivanjice.

Zbog brojnih zdravstvenih problema uznemireni su i braća Ivan i Rajko Vasilijević iz Arilja. Oni boluju od Alpotrovog sindroma, retke bolesti zbog koje moraju da budu na dijalizi svaki drugi dan. Njima je uručena donacija od Rajke Tarlać u iznosu od 200 AUD na kojoj su braća neizmerno zahvalna.

– Zbog virusa koji divlja svetom i Srbijom, moje i bratovo zdravlje je veoma ugroženo i mi na sve načine pokušavamo da se zaštitimo. Ali, kako svakog drugog dana moramo na dijalizu koju obavljamo u iznajmljenom stanu u Arilju, sledećeg dana odlazimo u nadnicu u neko od obližnjih sela gde smo, uglavnom, usamljeni i izolovani u malinjacima koji su sada u fazi orezivanja. Eto, znači, i nadničenjem se borimo protiv virusa korone, a nešto i zaradimo. Koliko nam znači novac u vreme virusa koje nam je poslala Rajka Tarlać, izlišno je i govoriti. Što se nas dvojice tiče, a vidim da nismo jedini, hvala joj od Arilja do Australije. Reči su jedini način na koji možemo da joj zahvalimo. Međutim, uvereni smo da postoji i neko drugi koji vodi računa o tome ko je kome u ovozemaljskom životu pomogao. Rajki Tarlać želimo dug i srećan život jer je to svojim dobročinstvima već davno zaslužila – reči su zahvalnosti braće Ivana i Rajka Vasilijevića.

Kontakt za pomoć

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na imejl adresu: hmostŽfrvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od naših novinara na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.