Lična arhiva
BOLESNA: Monika Terzić

Teška sudbina Monike Terzić (37) , koja je dugi niz godina u stanju budne kome, potresla je dobrotvore iz Australije koji su joj ovog meseca poslali vredne donacije.

Plemeniti Mihajlo Hromiš iz Brizbejna poslao joj je dragocenih 500 dolara, a Mirjana Mali iz Sidneja još 250 dolara.

Čim je novac prispeo, javila nam se Monikina majka Ljiljana i od srca se zahvalila donatorima.

– Zahvaljujem vam se na izdvojenoj pažnji i velikoj donaciji za moju ćerku Moniku. Sredstva će biti utrošena za hidrouličnu dizalicu koju planiram na proleće da uradim kako bi nesmetano Monu spuštala sa terase u invalidskim kolicima. To stvarno mnogo košta jer je materijal trostruko poskupeo, a mora da se uradi masivno i kvalitetno – kaže nam Ljiljana, skromna službenica.

Borba za ozdravljenje

Ona nema dovoljno reči da iskaže svoju zahvalnost plemenitim ljudima i opisuje stanje u kome se nalazi Monika.

– Rekla bih vam da se svim silama borim za ozdravljenje mog deteta i da joj olakšam ležanje a da ne pomislite da sam ja ovde najveći borac. Nisam, borac je moja Mona. Svaki dan pomalo napreduje, osmehne mi se kad dođem s posla, klikće kad čuje glas njene ćerke i okreće glavu ka njoj. Hvala predobrim ljudima što pomažu mojoj Moni – kaže Ljiljana.

Mirjana Mali je uputila dirljivu poruku Moninoj ćerki Heleni i dala joj podršku. Napisala joj je da pazi svoju majku, jer je majka samo jedna.

O teškoj sudbini te mlade žene, “Vesti” su pisale ranije. Monika je ubrzo posle porođaja pala u stanje budne kome, odnosno minimalnog stanja svesti i od tada ne govori, a baka Ljiljana od rođenja unuke pokušava da ćerki obezbedi što bolje uslove življenja. Paralelno vodi veliku bitku za njeno ozdravljenje, ali za rehabilitaciju u inostranstvu treba mnogo para.

Uz pomoć dobrih ljudi, Ljiljana je uspela da napravi terasu kako bi njena Mona mogla da bude na vazduhu i suncu.

Mala Helena je stalno uz majku češlja je, pravi joj frizure, priča nešto, a pravi i bukete od papirnog cveća i donosi majci.

– Svesna sam da će biti potrebno još mnogo strpljenja da Mona bude ona stara, ali sam uverena da ću uspeti – priča Ljiljana.

A devojčica stalno postavlja pitanja baki, od onih kada će njena mama da počne da priča, zašto je bolesna, kako je čuvala dok je bila beba:

– Meni je tada najteže – prenosi nam svoje emocije ova majka i baka.

Mnogo je pogađa ne samo tuga za bolesnom ćerkom već i to što unuka ne može majci da postavi ova pitanja.

Brižna ćerka

Prepričava nam kako kad je Mona napolju u kolicima i padne joj glava sa strane, Helena ostavlja igru, dotrčava do kolica i penje se na prste da ispravi Moniki glavu.

– Unuka je pomazi i kaže joj, dobra moja mama – priča Ljiljana kroz suze.

Koliko je devojčica privržena majci dokazuje i brigom za nju u kući.

VELIKA PODRŠKA: Monika sa ćerkom

– Helena mnogo brine o svojoj mami. Obično reagujem kada Mona neće da jede, pa joj glasnije kažem da mora da uzme zalogaj, unuka dotrčava da brani mamu – prenosi nam baka.

Ljiljana priča da veliku zahvalnost duguje, dragim i humanim ljudima koji su godinama uz njih i bez čije pomoći bi bilo mnogo teže.

– Ako smo od nekoga imali razumevanje za našu situaciju, to su plemeniti čitaoci “Vesti”, čija nam je pomoć uvek stizala u pravom trenutku. Možda nikada nećemo imati prilike da ih upoznamo, ali neka znaju da smo im večno zahvalni, ne samo na prilozima, već i na toploj podršci koja nam olakšava životne muke – poručila je Ljiljana Terzić.

Unuka ređa petice

Monika, kaže Ljiljana, prati kad joj se obrate ukućani, a najviše kad joj ćerka govori kako je provela dan i kako je bilo u školi.

– Mona se tada oglašava, iako ne govori kao da hoće da joj kaže da je ponosna na nju što sama uči, bez ičije pomoći. Helena je dete za primer, divna devojčica, dobra i sa svim peticama u đačkoj knjižici. Kad je pitam da li nešto želi ili da li joj nešto treba, ona kaže: “Ništa, bako” – priča Ljiljana Terzić.

Kako pomoći

Svi koji mogu da pomognu nastavak lečenja Monike Terzić mogu da stupe u kontakt s porodicom: Ulica Koste Hakmana 1, 11.000 Beograd, mobilnim telefonom: +381 63 477 706 ili fiksnim: +381 11 2895 072. Donacije iz inostranstva možete poslati Vestern unionom, a iz Srbije na: Ljiljana Terzić, uplatom na dinarski račun broj: 200-13849692-23, Poštanska štedionica. Na usluzi su i “Vesti”.