EPA

Deca u Srbiji sve češće oboljevaju od virusa kovid, a javnost je šokirana smrću šesnaestogodišnjeg dečaka iz Kruševca koji je preminuo od posledica ovog virusa. Zbog korone je i troje dece na respiratoru u beogradskom Institutu za majku i dete, petomesečna beba, devojčica od 16 i dečak od 17 godina.

Za vakcinaciju dece i mladih u Srbiji je, prema rečima pedijatra Tomislava Stevanovića, trebalo sprovesti jaku kampanju, ali je, kako on podseća u izjavi za “Vesti”, otpora tome bilo i među delom “eksperata” iz oblasti medicine i farmakologije, ali i građanstva.

– Nastupajući kao stručnjaci, oni nisu savetovali vakcinaciju mlade populacije, jer kako su govorili, nema dokaza o težim oblicima oboljevanja kod dece. Kako je već karakteristična situacija u Srbiji da je svega pola populacije primilo vakcinu i da nema mera na suzbijanju kakve bi trebalo da budu, nije nemoguće da se kod nas razvio novi soj, inače dominantnog delta virusa, koji je doveo do ovakvih ishoda kod dece – ukazao je ovaj pedijatar, navodeći da statistika govori da nigde u svetu nema toliko obolele i umrle dece, trudnica i porodilja, gledano procentualno na milion stanovnika.

Stevanović podseća da je već i sam delta soj nastao u Indiji, spustio delotvornost cepiva i to fajzera na 68 odsto, a drugih vakcina i više.

– Iz nevakcinisane populacije koja se zaražavala, virus je probio i ušao među vakcinisane, mada se mora reći da je upravo zahvaljujući delotvornosti vakcina, manje hospitalizovanih nego ranije – pojašnjava ovaj lekar način širenja virusa i naglašava da pitanje u Srbiji treba da bude kako ubediti ljude da se vakcinišu protiv korone, kada je i dalje veliki otpor cepljenju.

Nove mere Kriznog štaba o ograničenju ulazaka u klubove i kafane, posle 10 uveče, sa propusnicom ili nekim od testova na kovid Stevanović vidi kao nedovoljne.

– Šta znači da ne može tek posle deset uveče, a može bez ikakvih ograničenja celog dana i dobar deo večeri – pita ovaj pedijatar.

Da mere Kriznog štaba nisu dovoljne, smatra i član štaba, epidemiolog Predrag Kon, koji je pozdravio uvođenje kovid-propusnica, ali je skeptičan da će ta mera brzo dati rezultate, jer su propusnice uvedene samo za ugostiteljske objekte, posle 22 časa.

– Lekarski deo štaba tražio je da se sve zatvara u 17 časova, tržni centri, kafići, a da rade prehrambene prodavnice, pumpe i apoteke, kao i da posle tog termina budu zabranjena okupljanja – kazao je Kon za TV Prva i dodao da je štab tražio da se snažno radi na cepljenju, jer je jedini izlaz masovna vakcinacija.

Predlog za onlajn nastavu

Dr Predrag Kon, komentarišući smrt dečaka iz Kruševca, rekao je da je sve više zaražene školske dece i izneo podatak da je svakodnevno 20 odsto inficiranih mlađe od 20 godina.

– To ukazuje da se virus žestoko spustio među školsku decu. Imamo mlade na respiratoru, smrtni ishod i legitimno je pitanje da li je vreme za razmišljanje o onlajn nastavi. O tome će raspravljati Nacionalni koordinacioni tim – naveo je Kon i istakao da su kolektivi motor svake epidemije.

Protesti u Beogradu i Nišu

Građani nezadovoljni odlukom Kriznog štaba o kovid-propusnicama, njih nekoliko stotina, okupili su se u centru Beograda i na neko vreme zaustavili saobraćaj. Među okupljenima je bilo dosta mladih ljudi, a za protest su, kažu, saznali putem društvenih mreža.

U Nišu se takođe okupila grupa ljudi na protestu, a neki od njih su na društvenim mrežama najavili nastavak protesta.

Minut ćutanja u školi

Minutom ćutanja u obe smene biće odata poslednja počast prerano preminulom učeniku Aleksandru C. (16), saopšteno je iz Hemijsko-tehnološke škole u Kruševcu. Škola je donela i odluku da neće biti grupnog okupljanja na sahrani.

Dečak je preminuo od posledica izazvanih korona virusom u svom domu. Prethodno je od komplikacija izazvanih ovim virusom umro dečakov deda. Kod oca je kovid potvrđen 12. oktobra, a 16. oktobra i kod dečaka i njegove pet godina starije sestre. Stanje mu se pogoršalo dva dana kasnije, a sestra ga je u sredu ujutru pronašla na podu pored kreveta. Njegova porodica kaže da je bio zdrav, bez propratnih bolesti i da je, kada mu je potvrđen virus, uzimao propisanu lekarsku terapiju.