Z. Mirković
Podeljenje i članske karte; Poziv za saradnju svim našim klubovima

Kulturno-integraciono udruženje Fokus iz Beča konačno je dobilo krov nad glavom i to u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču. Luka Marković, predsednik Zajednice, omogućio je članovima Fokusa da svakog petka od 17 do 22 sata koriste prostorije krovne organizacije naših klubova u glavnom gradu Austrije.

– Zahvalni smo što smo dobili mogućnost korišćenja prostorija Zajednice i što više ne moramo da se sastajemo i radimo po kafanama. Konačno smo, posle pet godina postojanja, dobili krov nad glavom – kaže za “Vesti” Vesna Jovanović-Klinger, predsednica Fokusa.

Prvi sastanak održan je u petak i to je bila prilika za podelu članskih karata. Takođe su dogovorene i prve aktivnosti u ovim prostorijama – pesničke večeri tokom novembra pod motom Fokus lepa reč. Tako će 6. novembra veče biti posvećeno delima Branka Radičevića, a potom će svoja dela predstaviti bečka pesnikinja Malina Marina Janković.

Zatim će 13. novembra veče biti posvećeno Branislavu Nušiću i delima Bečlijke Biljane Stojičević. Planirano je da se 20. novembra održi veče posvećeno delima Desanke Maksimović i bečke pesnikinje Nataše Pajković. Na kraju, 27. novembra, veče će biti posvećeno Petru Petroviću Njegošu i bečkom pesniku Dragoljubu Panovicku Prketu.

– Zbog korona mera nismo u situaciji da pozivamo književnike i glumce iz otadžbine, ali pokušaćemo da negujemo našu kulturu u Beču sopstvenim snagama – poručuje Jovanović Klinger.

Ona ističe da će sve planirane pesničke večeri biti održane uz poštovanje mera austrijske vlade. Nada se da mere neće biti pooštrene toliko da okupljanja moraju biti otkazana.

Čelnica Fokusa navodi da planiraju formiranje dramske sekcije koja će raditi na ozbiljnim pozorišnim delima, a očekuje se da će prva predstava “Nađi me mama” biti odigrana u decembru.

Sekretar društva Malina Marina Janković navodi da će Fokus uputiti poziv za saradnju svim našim klubovima i uzajamno učešće u programima. Ona kaže da mere uvedene zboog korona virusa utiču na rad naših udruženja jer ljudi ne žele da dolaze na manifestacije gde moraju da drže distancu i nose maske.

– Međutim, mi ćemo ipak probati da održimo naše književne večeri – istakla je Jankovićeva.

Rukotvorine u humane svrhe

Planirane su i radionice za pravljenje nakita i slikanje. Određeno je da Nataša Pajković vodi Fokusov humanitarni fond, koji će prodajom rukotvorina, slika i drugih radova prikupljati novac za pomoć ugroženima.

Jedinstvo pre svega

Dragan Perišić, koji se posle izvesne pauze, vratio u Fokus ističe da je cilj ovog društva da ustanovi jedinstvo među srpskim organizacijama.

– Biće malo teže sigurno, ali se na tome mora raditi – istakao je on.

Ukazao je da je duhovnost veoma bitna za naš narod i da se i na tome mora raditi.