EPA/Sandor Ujvari
Mađarski vojnici u sastavu Kfora

Prvi zamenik komandanta NATO misije na Kosovu, brigadni general Luka Piperni izjavio je da je trenutna situacija u južnoj pokrajini “mirna, ali osetljiva” i da NATO ne može da isključi nove tenzije i novo nasilje na severu od 31. oktobra kada ističe roka za preregistraciju srpskih tablica.

General Piperni je poručio da je Kfor spreman da “pozove rezervne snage i interveniše u slučaju pogoršanja bezbednosne situcije”.

“Ako se situacija pogorša, spremni smo da intervenišemo, spremni smo da se nađemo između demonstranata i bezbednosnih organizacija”, rekao je Piperni.

Sagovornici “Vesti” nemaju dileme da Kfor na ovaj način “zvecka oružjem”, ali i da bi postojeće tenzije lako mogle da prerastu u novo nasilje nad Srbima.

Nebojša Čović, nekadašnji predsednik Koordinacionog tela za KiM vlade Srbije kaže da je izjava generala NATO licemerna i sa skrivenom porukom koja je isključivo upućena Srbima na severu pokrajine.

– Pitanje je koga Kfor zapravo čuva. Da su ovih dvadeset godina radili svoj posao mi ne bismo ni bili u situaciji u kojoj smo danas. Ovo je skrivena poruka, ali upućena isključivo Srbima, jer Kfor ima kapacitet da vlastima u Prištini stavi do znanja da više neće trpeti njihove provokacije – upade Rosu i raznih drugih oružanih formacija na sever Kosova, a opet, oni to ne rade. Pa ne rade zato što su ih upravo oni obučavali i naoružavali – kaže Čović i dodaje da je najveći apsurd u tome što se priča o bezbednosti svela isključivo na sever Kosova.

– Kfor treba da obezbedi punu bezbednost svim žiteljima pokrajine bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, a kako žive Srbi po enklavama: od centralnog Kosova, Kosovskog Pomoravlja do Štrpca? Da su zaista radili svoj posao to nikada ne bi bile enklave, odnosno “srpska ostrva” – poentira Čović.

S druge strane, profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić smatra da je najava zvaničnika Kfora “dobra vest za Srbe”.

– Za sve što se do sada događalo na prostoru Kosova, od nerazjašnjenih otmica i ubistava, teorističkih napada, “martovskog pogroma”, kriva je samo jedna strana. Srbi nikada nisu bili ti koji su bili bezbednosni problem ili su izazivali sukobe, već upravo suprotno. Srbi su po pravilu bili žrtve. Zato ovu izjavu tumačim kao spremnost Kfor da ih u slučaju upada ROSU ili drugih oružanih formacija na sever Kosova sada zaštiti – kaže Dragišić.

Insceniranje sukoba

Zoran Dragišić kaže da je legitimno pravo Srba sa severa Kosova da odbiju preregistraciju svojih vozila i da je to legitiman način iskazivanja građanske neposlušnosti.

– Neće Srbi valjda tim tablicama da napadaju ili da kreću negde pošto su na svome i jedino brane svoje osnovno pravo na život. Zato je ključna uloga Kfor da ih zaštiti od onih koji su spremni da insceniraju sukobe. Otuda je moja najveća zebnja da će Albanci pokušati da insceniraju nerede gde će još jednom jedine žrtve biti upravo Srbi – naglašava Dragišić.

“Non pejper” pogodbe

Za Nebojšu Čovića pojavljivanje novog “non pejper” dokumenta o mogućem rešešnju pitanja Kosova je direktno u vezi sa pojačanim tenzijama u južnoj pokrajini.

– Srbija se pokazala kao iskren pregovarač, ali problem je što stalno pokušava da joj se nametne neiskreno rešenje. Šta je poslednji dokument nego to. Nude nam igru reči, odnosno da umesto “priznanje” stoji “prihvatanje”, a zauzvrat tvrde da će Srbija nešto dobiti, ali za deset godina. Pa oni stvarno misle da smo “pili mastilo”. Nažalost, problem je što se situacija dodatno usložnjava poslednjim događajima u Ukrajini i izjavama predsednika Rusije – ogorčen je Čović.

Petković: Kurti bi da zapali Balkan

Reagujući na izjavu Aljbina Kurtija da “ne može da se isključi sukob u regionu”, direktora Kancelarije za KiM Petar Petković je poručio da takva retorika govori o “nameri da se izazivanjem tenzija i kriza na Kosovu i Metohiji zapali prostor Zapadnog Balkana”.

“Kurtiju su u glavi samo sukobi, a nikako dijalog, kompromis, normalizacija odnosa koje ne pominje ni u jednom svom javnom istupu. Ali, Kurtijevu tzv. ‘konstruktivnost’ su dobro upoznali i u Briselu, gde je odbijao svaki predlog i dogovor, pokazujući rigidan stav prema dijalogu i formiranju Zajednice srpskih opština, na koju Srbi čekaju skoro deset godina”, istakao je Petković.