T. Radojević, Lična arhiva
Prvo odmor u Banjaluci: Mirko Bašić

Nedavno su se u Srpskom kulturnom društvu u Dibendorfu na večeri okupili članovi Udruženja srpskih penzionera iz Ciriha. Oni godinama prisustvuju dešavanjima u SKD, a i sami se okupe ne bi li proveli lepo veče. I ovaj put je za njihov dobar zalogaj bio zadužen Miroljub Maksimović, predsednik SKD, koji je spremao kuvana jela, a pomagali su mu Andrija Babović i Dragan Setenčić, koji su bili zaduženi za roštilj.

– U SKD nam je uvek lepo i rado dolazimo. Domaćini su uvek spremni da nas ugoste bez obzira na to da li smo na njihovoj zabavi ili smo sami. Zato smo se i odlučili da ova naša večera bude baš ovde. Zbog situacije koja nas je zadesila sa koronom mnogi naši članovi nisu nigde otišli na odmor pa smo rešili da se družimo, naravno uz sve mere predostrožnosti koje su u SKD zbog velikog prostora moguće – rekao nam je Mile Ilić, član Udruženja penzionera.

Uz dobar zalogaj i razgovor uživalo se i u dobroj muzici. Poznato je da se u SKD uvek slušala dobra muzika za šta je od osnivanja društva zadužen Mirko Bašić, poreklom iz Banjaluke. Pored toga što je imao želju da ulepša veče članovima Udruženja penzionera, Mirko je imao poseban razlog i motivaciju da bude što veselije uz njegov izbor muzike, jer je nekoliko dana pre ove večeri završio radni vek i penzionisao se.

Mirko je u Švajcarsku došao davne 1980. Kao i mnogi stranci radio je prvih godina u kuhinji u jednom staračkom domu, da bi potom prešao u firmu Grošenbacher
. Iz te firme prelazi u Otto Fischer gde je ostao punih 35 godina do penzije. Bio je veoma vredan i kreativan i ništa mu nije bilo teško. U slobodno vreme je mnogo toga lepog i korisnog napravio u SDK i doprineo renoviranju prostorija. Uz to je bio zadužen za rad tehničkih uređaja koji su uvek besprekorno funkcionisali.

Mirko je svoju kreativnost i ideje pokazao i na poslu gde je često znao da napravi nešto korisno kolegama u firmi. Zbog svega toga je veoma cenjen i poštovan.

Učestvovao je i u brojnim humantiranim akcijama koje je SKD organizovao. Kad god je bio u mogućnosti pomagao je starijima i nezbrinutoj deci u rodnom kraju.

Sada kada je penzionisan kaže da nosi lepe uspomene iz radnog veka i da će u novog perioda života nastaviti da baviti kreativnim radom kako za sebe tako i za SKD. Na pitanje da li će sa porodicom i članovima SKD-a proslaviti odlazak u penziju kaže:

– Priznajem da o tome razmišljam, ali prvo želim da odem na odmor u rodnu Banjaluku.

Mirko je razveselio goste

Pripreme za slavu

Uprava i članovi SKD-a su na sastanku pre nekoliko dana dogovarali plan rada koji podrazumeva sve mere predostrožnosti koje trenutna situacija sa korona virusom zahteva. Planirana su druženja članova vikendom uz večeru, kao i sportske večeri, igranje bilijara i stonog tenisa. Razgovaralo se i o proslavi slave SKD koja je novembru, uz nadu da će se stanje popraviti pa da se slava kao i svake godine obeleži uz brojne goste i muziku.

Predsednik Miroljub Maksimović kaže da je situacija teška kao i u svim drugim udruženjima, ali da se svi članovi trude da se koliko toliko trenutno stanje prebrodi. Okupljaju se redovno u malom broju i uz predviđene mere distance.