youtube.com/ N1
Bakir Izetbegović

Predstavnici Srba ocenjuju da su poruke mržnje koje je Bakir Izetbegović poslao Srbima, opomena kakva im se to BiH nudi po meri Izetbegovića mlađeg i ističu da su te poruke napad na Dejton i mir u BiH.

Ni veliki muslimanski praznik Bajram nije sprečio bošnjačke političare da šire mržnju prema srpskom narodu. Lider SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, bošnjački član Predsedništva BiH su na kolektivnoj dženazi u Kozarcu, kod Prijedora izjavili da je kompletan politički, intelektualni i verski vrh srpskog naroda izvršio genocid i agresiju na BiH.

“Agresiju na BiH, genocid u BiH, etnička čišćenja učinila je srpska strana, da ne kažem srpski narod, ali kažem srpska strana jer su to uvek pojedinci. To je bio kompletni establišment politički, verski, intelektualni, hiljade njih spremni da počine zločin nad komšijama i toga moramo biti svesni” izjavio je Izetbegović i potom rekao da će šehidska krv očuvati BiH od pokušaja stvaranja “srpskog sveta”.

Reagujući na tu izjavu, Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, ocenjuje da lider SDA i rukovodstvo Federacije BiH moraju da osude strašne zločine koji su počinjeni nad Srbima u proteklom ratu, ukoliko žele da govore o suživotu i pomirenju.

– Izjavama koje dolaze iz FBiH, a prevashodno od samog Izetbegovića, ceo srpski narod s obe strane Drine se karakteriše kao agresorski i genocidni, pod mantrom navodnog suživota i pomirenja. Ako će se govoriti o suživotu i pomirenju, onda i sam Izetbegović, ali i čitava javnost, treba da osude monstruozne zločine koji su počinjeni nad srpskim narodom. Međutim, svojim izjavama dokazuju da ne žele da prihvate i da priznaju da su počinjeni strašni zločini nad Srbima. Ako govorimo o samoj agresiji, onda možemo da pitamo Izetbegovića, Džaferovića i ostale iz SDA kakva je uloga stranih ratnika u ratu u BiH – naveo je Kojić.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik podseća da je čak i Dejtonskim mirovnim sporazumom građanski rat u BiH okarakterisan kao tragičan sukob.

– Nema niko, osim Bakira Izetbegovića, da ne zna da su u BiH devedesetih godina ratovali narodi koji su i pre rata živeli tu, neki doduše pojačani dobrovoljcima iz islamskih zemalja. Pričom o agresiji na BiH, a gledajući u Srbiju, izmišljanjem etničkih čišćenja i genocida širom BiH, Izetbegović pokušava da povrati politički uticaj koji je SDA izgubila – istakao je Dodik.

On je konstatovao da takvim odnosom prema najvažnijim susedima, Izetbegović najveću štetu nanosi upravo muslimanima Bošnjacima, “koji su i u ratu i u miru bili najveće žrtve svog rukovodstva”.

Poruke mržnje koje je poslao Izetbegović Srbima su opomena kakva im se to BiH nudi po meri Izetbegovića mlađeg, poručila je Snježana Novaković Bursać. šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ocenjuje da Izetbegović ostrašćenim rečima i zastrašujućim porukama ne daje nikakvu šansu za pomirenje, niti zajednički život na ovim prostorima.

Krvavi tragovi na praznike

Srpski član Predsedništva BiH je istakao da je “poslednji popis u BiH, koji je friziran da se zadovolje zahtevi Bošnjaka, pokazao nešto što bi u Sarajevu uporno da sakriju – u Republici Srpskoj živi više od 15 odsto nesrba, a u FBiH Srbi su na nivou statističke greške”.

– Jasno je onda i ko je izvršio etničko čišćenje i koji narod je očišćen iz FBiH. Nisam hteo odmah da reagujem na Izetbegovićeve neistine iz poštovanja činjenice da muslimani slave Bajram, ali vidim da njemu nije smetalo da na svoj praznik napadne Srbe, Republiku Srpsku i Srbiju. U ratu su to činili na pravoslavne praznike, ostavljajući krvave tragove od Kravica, preko Bradine do Sarajeva.

Žive u prošlosti

Nenad Stevandić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH smatra da su Džaferović i Izetbegović nepotrebno na veliki verski praznik Kurban-bajram demonstrirali mržnju prema srpskom narodu.

– Bilo bi mi draže da su praznik, uz čestitke koje su svim pripadnicima islamske veroispovesti uputili najviši predstavnici Srba u Republici Srpskoj i BiH, proveli kako dolikuje – rekao je Stevandić.

– Političko Sarajevo personifikovano nosiocima vlasti očigledno i dalje živi u dubokoj prošlosti devedesetih godina. Čelnici SDA su i dalje duboko zaglibljeni u ratnohuškačko blato iz kojeg nikako da izađu, zbog čega BiH danas nema šansi ni u evropskim integracijama. Oni eksponiraju ratnohuškačku politiku od situacije do situacije – izjavio je Mihajlo Parađina član Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske .