M. Karović
Minut ćutanja: Počast s partijskom zastavom

Tog dana je cela Jugoslavija plakala, a ovog 4. maja, 41 godinu kasnije, više stotina poštovalaca lika i dela osnivača i doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita još jednom se poklonila njegovim senima.

Zbog pandemije korona virusa, kao i prošle godine, izostale su delegacije iz Slovenije, Makedonije, BiH i Hrvatske, ali zato su ih dostojno zamenile drugarice i drugovi iz Srbije, mahom iz Beograda.

– Ne da narod da se zaboravi takva istorijska veličina kakva je Tito bio. Evo, već decenijama ga blate, pričaju neistine, ali istinu ne mogu da unište. Opet su izostale delegacije iz drugih bivših republika, ali zato zovu od Vardara do Triglava. Biće prilike da dođu kada sve ovo prođe – poručuje Joška Broz, najpoznatiji Titov unuk.

Ove godine broj posetilaca je drastično manji u odnosu na normalno vreme pre epidemije.

– Do 10 sati bilo je svega 50 posetilaca. Ranijih godina do tada bi kroz Kuću cveća prošlo četiri do pet hiljada ljudi – priča Marija Raletić iz Muzeja Jugoslavije.

Na ulazu se svakom posetiocu deli besplatna karta i meri temperatura. Nekadašnje pionirke i pioniri strpljivo čekaju u redu, a među njima je i Titovo kumče. Sava Mrdak jedan je od onih Jugoslovena koji je davne 1949. godine imao tu privilegiju da mu upravo Josip Broz Tito bude kum.

– Kumovao mi je baš za Svetog Nikolu, 19. decembra, u Požarevcu. Od kada je Tito umro ne propuštam priliku da dođem u Kuću cveća i poklonim mu se. Bio je svetski državnih kome su se divili lideri najmoćnijih zemalja na svetu – priča Sava.

U svom naumu da se delo Tita ne zaboravi Sava Mrdak ima dostojnog naslednika, 11-godišnjeg Novaka Radovića Tita.

– To mi je stvarno nadimak. Dali su mi ga pre dve godine, kada sam napisao rad o Titu i dobio peticu. Često mi deda priča o Titu, pa sam počeo i da skupljam značke i bedževe sa njegovim likom. Evo, i na ovoj majici je Tito. Kupio sam amblem i mama mi ga je zašila – ponosno pokazuje Novak.

Na naše pitanje da li njegovi vršanjci uopšte znaju ko je bio Josip Broz, Novak se osmehuje.

– Uglavnom znaju. Naravno ima i onih drugih, ali ih je mnogo manje – kaže nam Novak.

Nekadašnji pioniri i pionirke tužni su ne samo zbog obeležavanja smrti nekadašnjeg predsednika, već i što sa njima nisu drugarice i drugovi koji već godinama tradicionalno dolaze u pohode, počev od Slovenije, pa do Makedonije.

Tokom dana grob Josipa Broza Tita, ali i njegove supruge Jovanke, obišle su i brojne druge delegacije poštovalaca vremena i zemlje koje više ne postoje. Neki su tradicionalno položili vence, drugi simbolično po karanfil, a treći se ćutke poklonili senima jednog od osnivača Pokreta nezavisnih.

Mnogi su se na kraju upisali i Knjigu utisaka.

“Druže Tito, mi ti se i dalje kunemo”, jedna je od onih poslednjih poruka…

Bratstvo akcijaša

Nenad Bjeloš, vođa Ju Pokret Tito – Srbija, nevladine organizacije koja mahom okuplja nekadašnje pripadnike ORA kaže da je to bilo neponovljivo vreme velikog elana.

– Tada je bila čast da se ode na omladinsku radnu akciju, da se pomogne svojoj državi. Ja sam bio na devet akcija, čak sedam puta udarnik i to je nešto čime se ponosim. Ima nas od Vardara pa do Triglava. Redovno se čujemo jer smo svi ostali Jugosloveni. Iz naše duše niko ne može da otme stvoreno bratstvo i jedinstvo i slobodu – poručuje ovaj akcijaš.

Ponosan na tetovažu

Među posetiocima Kuće cveća jeste i Aca Cvetković (69). Na desnom ramenu mu je istetoviran lik Josipa Broza Tita. Ta ruka je sada u gipsu, pa Tito kao da izviruje.

– Nije Tito u gipsu nego moja ruka. A Tita ponosno pokazujem i nijednog trenutka se nisam pokajao što sam ga istetorivao. Ako mogu da stavljaju razne bradate zlotvore i fašiste, mogu i ja vođu koji mi je omogućio da živim kao čovek – priča Cvetković.

Objašnjava da je lik Broza istetovirao 1980. godine, nekoliko meseci pošto je doživotni predsednik preminuo u bolnici u Sloveniji.

– Decu i unuke vaspitavam u duhu tog vremena. Učim ih da budu iskreni, pošteni i dobri ljudi. Ovo su vrednosti koje je promovisalo to Titovo vreme, a u međuvremenu se negde izgubilo – kaže Cvetković.

Ogolićemo laži!

Mira Tokanović, predsednica Udruženja komunista Jugoslavije u Srbiji, već 41 godinu ne propušta priliku da se pokloni senima druga Tita. To je ove godine učinila i u ime članova iz bivših republika SFRJ.

– Poražavajuće je da su narodi i narodnosti koje su krvlju izvojevali svoju slobodu tako lako zaboravili na bratstvo i jedinstvo. Posle kontrarevolucije s kraja prošlog veka, neprekidno traju napadi, izmišljotine i laži kojima se blate Josip Broz Tito, Narodnooslobodilačka borba i socijalistički razvoj koji su omogućili naša velika dostignuća u svim oblastima života. Cilj je jasan. Izbrisati iz svesti građana poredak koji je omogućio pola veka mira i blagostanja na našim prostorima. Naš je zadatak da istinom osujetimo njihove zle namere – ističe Mira Tokanović.

Svet se poklonio državniku

Josip Broz Tito preminuo je 4. maja 1980. godine, u 15.05, u Kliničkom centru u Ljubljani, tri dana pred svoj 88. rođendan. Tito je u januaru te godine primljen u bolnicu zbog problema s cirkulacijom, a pre smrti mu je amputirana noga, na šta nije hteo da pristane dok je bio svestan. Već od sredine februara, bio je u veštačkoj komi.

Vest o smrti Jugoslovenima je saopštio spiker Televizije Beograd Miodrag Zdravković.

“Umro je drug Tito. To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije”, glasila je vest koja je odjeknula u celom svetu.

Sahranjen je 8. maja 1980. godine, po sopstvenoj želji, u zimskoj bašti rezidencije na Dedinju, koja je nakon toga nazvana Kuća cveća. Sahrani je prisustvovalo 209 delegacija iz 128 zemalja sveta po čemu je ostala najposećenija sahrana nekog državnika u istoriji.

Oskrnavljen spomenik

Za razliku od Srbije, gde su se poštovaoci Josipa Broza Tita neometano okupili, u njegovom rodnom Kumrovcu nedavno su pevane ustaške pesme, a članovi UABNOR-a Travnika zatekli su oskrnavljenu bistu s porukom “Tito je Hrvat” uz nacrtan krst na maršalovim grudima.

Policija je obavila uviđaj i sada pregleda snimke bezbednosnih kamera, a iz UABNOR-a poručuju da neće imati obzira. Naime, oni kažu da će, ako je počinilac maloletnik, pokrenuti postupak protiv njegovih roditelja. Takođe, da smatraju da opština i školstvo moraju da preduzmu korake kako bi mladima objasnili značaj Narodnooslobodilačke borbe.

U svakom slučaju, incident ih nije sprečio da odaju počast Josipu Brozu Titu, ali se Travničani nisu odazvali pozivu da im se pridruže.