D. Timarac
Svečano: Sveštenici Đuro Đurđević i Nikola Bilić

Eparhija Srpske pravoslavne crkve u Australiji i na Novom Zelandu u ponedeljak je proslavila praznik Preobraženja Gospodnjeg liturgijama i osvećivanjem grožđa.

U kabramatskoj parohiji Svetoga Georgija, iako je bio radni dan, nekoliko desetina vernika je podelilo svoje molitve i slavoslove sa svojim sveštenicima, protostavroforima Đurom Đurđevićem i Nikolom Bilićem, koji su ih ispovedili i pričestili.

Rečima: “Blagosiljaju se i osvećuju ovi plodovi, bogomdani za upotrebu i hranu našu na zdravlje i duhovnu korist svima onima koji ih budu kušali i jeli od njih, blagodaću Presvetoga Duha, škropljenjem osvećenom vodom u ime Oca i Sina i Duha Svetoga”… sveštenici su osveštali grožđe i drugo voće koje je bilo podeljeno vernicima nakon uzimanja nafore.

U poučnoj besedi proto Đuro je rekao kako se u današnje vreme ljudi okreću političkim partijama i nekim manje važnim stvarima, a molitva u istinu verujućim jasno pokazuje da je reč Božja ta koja će nam biti ogledalo Evanđeosko.

– Preobraženje Gospodnje je bilo i vaskrsenje, lice njegovo je zasijalo kao sunce, a odeća mu se zabelela kao sneg. Tako treba i mi da se obučemo i daj Bože da zaslužimo takvu odeću od Gospoda koji nas nagrađuje strpljenjem… i da on bude s nama i u nama, ne samo danas nego uvek. Na zdravlje vam i na spasenje današnji praznik – poželeo je prota Đuro.

Letnje Bogojavljenje

Preobraženje Gospodnje je u pravoslavlju poznato i kao letnje Bogojavljenje jer su se i tada, kako piše u Jevanđelju, otvorila nebesa i začuo se glas Boga Oca: “Ovo je Sin moj ljubezni… njega poslušajte.”