Printscreen
Rođena za sve uloge: Svetlana - Ceca Bojković

Kao Emilija Popadić i glavna sestra Antonija bila je rado viđen gost u svakoj kući, a njene replike iz ovih serija i danas se prepričavaju.

– Da ponovo biram profesiju, opet bih bila glumica – ističe za “Vesti” legendarna glumica Svetlana – Ceca Bojković uz čije uloge se već više od pola veka smejemo, uživamo, plačemo…

Harizmatična diva prepoznatljiva je i po ulogama u predstavama “Madam San Žen”, “Tri sestre”, “Marija Stjuart”, filmovima “Pas koji je voleo vozove”, “Zona Zamfirova”, ali joj je enormnu popularnost donela uloga Emilije u kultnoj seriji “Bolji život”. Status omiljene glumice potom su joj učvrstile role koje je ostvarila u “Srećnim ljudima” i “Porodičnom blagu”.

Draga uspomena

Bogata karijera

– Televizija je najmoćniji medij, jer ulazi u svačiji dom i normalno je da se preko nje stiče najšira popularnost. Pogotovu kada su u pitanju dobre serije, omiljene kod publike. Mene je ta velika popularnost zatekla u mojim zrelim i životnim i glumačkim godinama, tako da me, kao ličnost, nije nimalo pomerila, niti izmenila moju ličnost – iskrena je.

Prvi film koji je snimila bio je “Pas koji je voleo vozove”.

– Snimila sam ga posle desetogodišnje karijere glumice, koja je mnogo radila i u pozorištu i na televiziji. Zahvaljujući dotadašnjem iskustvu pred televizijskim i filmskim kamerama, sa kojima sam radila za televiziju, lako sam i bezbolno zakoračila u svet filma. Čak sam za tu ulogu Mike u filmu “Pas koji je voleo vozove” dobila i Zlatnu arenu u Puli – priča Ceca.

Tokom bogate pozorišne i filmske karijere čuvena glumica okitila se najsjajnijim nagradama i priznanjima koje je teško i pobrojati – od Zlatne arene u Puli do nagrade “Branislav Nušić” za životno delo u komediji. Prva je i dobitnica nagrade “Žanka Stokić”, čiji je lik i tumačila, a vlasnica je i dva Ćurana sa Dana komedije u Jagodini, Oktobarske nagrade Beograda, Dobričinog prstena.

– Lepo je dobiti nagradu, jer to potvrđuje da vaš posao dopire do srca ljudi, što i jeste cilj. Mene zato nagrade raduju, a ne laskaju mi, jer stojim čvrsto na zemlji. Moji divni i nezaboravni partneri bili su Petar Kralj, Đuza Stojiljković, Predrag Ejdus i Marko Nikolić – kaže proslavljena umetnica.

“Bolji život”

Iskustvo iz Finske

Priznaje da danas ne može da izdvoji neku ulogu koja joj je najdraža.

– Posle više od pola veka glume, ne bih mogla da izdvojim samo jednu ulogu. Bilo ih je mnogo više koje su mi drage. Nabrojaću samo neke. U pozorištu – Madam San Žen, Beliza, Nušićeva Gospođa ministarka, Milunka Savić, Elizabeta od Engleske… Na televiziji – Žanka Stokić, Emilija Popadić, glavna medicinska sestra Antonija… – nabraja Ceca i dodaje da je neke uloge i odbijala i da se nikad nije pokajala zbog toga.

Svetlana Bojković iz braka sa kolegom Milošem Žutićem ima ćerku Katarinu, takođe glumicu.

– Moja Kaja je već zrela glumica sa ozbiljnim stažom. Nedavno je diplomirala i pozorišnu režiju sa predstavom koja je na repertoaru Ateljea 212 u Beogradu. Sada smo ravnopravne u razmeni saveta – ja njoj i ona meni – priča Ceca.

Njen drugi suprug bio je proslavljeni reditelj Ljubomir Draškić Muci.

– Naš brak je bilo vrlo lako izbalansirati, jer smo se bavili skoro istim poslom. Imali smo iste poglede na svet, sličan ukus, estetiku i obostrano razumevanje – otkriva naša sagovornica koja danas uživa u braku sa diplomatom Slavkom Kruljevićem.

Zbog njega je godinama živela u Finskoj.

– Otišli smo u Finsku 2012. godine, gde je moj suprug bio ambasador i proveli tamo više od četiri godine. Upoznala sam jednu sasvim drugačiju, interesantnu državu, njenu kulturu. Divno sam se odmorila od svog dugotrajnog i velikog rada. Načitala sam se knjiga i konzumirala razne oblasti umetnosti…

Sa kumom Vesnom Čipčić

Kad zafali Beograd

– Ponekad bi mi dok sam bila u Finskoj nedostajao moj beogradski društveni život. Tada bih “skoknula” do Beograda, bila sa ćerkom i svojim mnogobrojnim prijateljima, a povremeno nešto i snimila za televiziju – priseća se ova umetnica.

Od supe do kapame

Čuvena glumica je otkrila i da voli da sprema tradicionalna srpska jela.

– Volim da kuvam, ali ne svaki dan, što sam u ovom vanrednom stanju i radila. Kuvam naša tradicionalna jela, počev od pasulja, gulaša, pilećeg paprikaša, pilava, kapame, pečenja raznih do supa, čorbica, testenine sa raznim prelivima – kaže Ceca.

Ozbiljna opomena

– Mislim da je čovek povredio prirodu, njenu ravnotežu i da nam ona sada uzvraća. Ovo je ozbiljna opomena – izjavila je nedavno za RTS govoreći o pandemiji korona virusa.