R. Lukić
Isplati se odlazak u nemačku: Snežana Petrović sa porodicom u restoranu

Čim je nedavno, posle tri meseca, stanovnicima Švajcarske podignuta rampa na granici sa susedima kod kojih je roba jeftinija, prvi talas kupaca zapljusnuo je odmah supermarkete u Nemačkoj. Puni parkinzi vozila sa švajcarskim registarskim tablicama i redovi nestrpljivih potrošača ispred Lidla, Aldija i Fresnafa, bili su znak da se sve vraća na vreme pre pandemije. Razlika u cenama robe, u korist povoljnije ponude na nemačkoj strani, navela je kupce iz Švajcarske da što pre pazare kod komšija i tako uštede.

Kupuje se sve, od hrane za kućne ljubimce, do šunke, kozmetike i pića, a niža cena je glavni razlog za ovaj prekogranični šoping.

Među onima koji su u kupovinu išli preko granice bili su i naši zemljaci. Snežana Petrović iz Langnau am Albisa za “Vesti” kaže da se obradovala kada su se otvorile granice.

– Radujem se jer sam pre svega ovoga s koronom dva puta mesečno išla u D-Laufenburg u kupovinu namirnica, a ponajviše kozmetike – šampona, farbi. Uvek idem sa jednom prijateljicom i to nama dođe kao ekskurzija jer obavezno prvo pijemo kafu i doručkujemo, a posle sledi kupovina. Isplati se jer su kozmetički preparati mnogo jeftiniji nego u Švajcarskoj. Naročito se meni isplati jer smo petočlana porodica sa dve devojčice u pubertetu koje koriste razne proizvode za ulepšavanje.- priča nam Snežana.

Dragana Zimonjić iz Vajnfeldena je jedva čekala da posle nekoliko meseci kroči u Konstanc.

– Povod nije jedino kupovina nego i sama pomisao na šetnju ulicama i sveukupni osećaj širokogrudosti koju taj grad pruža, međutim… Danas sam u Konstancu, u prvom izlasku van granica Švajcarske posle korone nekako možda i najviše do sada osetila promenu koju je virus izazvao svuda, u celom svetu. Dok u Švajcarskoj upotreba maski nije obavezna u Nemačkoj ni u jednu prodavnicu ne možete ući ako nemate masku. Ili sam se navikla ili mi se čini da je u Švajcarskoj sve mnogo opuštenije… Iako se mere opreza i ovde poštuju nekako mi se čini drugačije i normalnije. Kišni dan je možda prouzrokovao sivilo na ulicama, možda nije samo zbog korone, ali ipak… Konstanc ne diše punim plućima. To je moj utisak. Ni kafu nisam popila jer je ispred mog omiljenom restorana bio red, dozvoljen broj osoba je 40, a toliko ih je već unutra, ostali čekaju, dok neko izađe, izgubih volju da čekam u redu da bih popila kafu. Svet definitivno nije isti, ništa nije, nažalost. Ni Konstanc – prenosi svoje utiske Dragana Zimonjić.

Do marketa i po 180 kilometara

“U Švajcarskoj je kupovina manje stresna, ali…”, komentarišu kupci iz Švajcarske.

Da se isplati dolazak pokazuje i podatak da mnogi prevaljuju i po 180 kilometara kako bi stigli do nemačkih prodavnica. Od novih pravila kao što su: obavezno nošenje maski u supermarketima, svako mora da koristi kolica za robu koju pazari, najviše nervoze unosi propisan broja kupaca koji istovremeno mogu da budu u radnji.