Z. Mirković
Bez maski i distance: Okupljeni na Heldenplacu

U centru Beča u nedelju posle podne je održan protest protivnika “korona mera” i vakcine, na kojem je zatražena ostavka austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i cele vlade. Nisu protestovali samo Austrijanci, već i mnogi građani stranog porekla, među njima i Srbi.

Nekoliko hiljada učesnika okupilo se na trgu Heldenplac, nadomak sedišta predsednika i Vlade Austrije, uz veliko prisustvo policije koja je obezbeđivala skup i zatvarala ulice tokom “spontane” šetnje gradom.

Iako je policija okupljene u više navrata pozivala na nošenje maske i držanje distance, oni to nisu učinili već su čuvarima reda poručivali da imaju pravo da sami odlučuju šta će da rade, “pošto bi trebalo da žive u slobodnoj državi”. Učesnici protesta tražili su ostavku vlade, ukidanje korona mera i slobodu izbora po pitanju vakcinacije. Bez distance i maski oni su šetali kroz centar grada, a uz to su postavili i nedozvoljene štandove za punč. Svoje neslaganje sa korona merama, oduzimanje sloboda, iskazale su učešćem na protestu Vesna JovanovićKlinger, Mirjana Magura i Saša Laimbauer.

– Borimo se za istinu. Ne treba vlada da nam saopštava vesti u vezi sa kovidom već mere, i o virusu treba da govore virolozi. Korona virus postoji odavno i mi ne negiramo da ga ima – kazale su one.

Hoćemo slobodu: Dalibor, Goran, Zoran i Dragan

Takođe, smatraju da vakcine donose mnogo neizvesnosti.

– Čujemo da je sada u toku probno vakcinisanje. Penzionere tretiraju kao pokusne kuniće. Smatramo da su vlade širom sveta nekompetentne i da je ceo svet pod korona histerijom – dodale su Vesna, Mirjana i Saša.

Među učesnicima protesta bili su Dalibor, Goran, Zoran i Dragan, koji su istakli da su izašli na ulicu kako bi se borili protiv diktature.

– Hoćemo slobodu. Nećemo da vežu vakcine za mogućnost putovanja. Hoćemo da živimo kao što smo živeli pre godinu dana – kazali su oni.

Protesti antikoronaša postali su učestali i redovni u gotovo svim većim gradovima Austrije. Tako se više stotina ljudi okupilo prvih dana u ovoj godini u Gracu, Inzbruku i Lincu.

U Beču ovo je samo jedan u nizu protesta, koji će, kako najavljuju organizatori, biti nastavljeni svake subote i nedelje posle podne.

Radi se o protestima koji nisu prijavljeni, a koje policija gotovo u potpunosti toleriše, uz pisanje samo pojedinačnih prijava zbog kršenja epidemioloških mera.

O virusu da govore lekari: Vesna, Saša i Mirjana

Stižu prijave

Policija je, tokom skupa, samo zapretila da će intervenisati i prekinuti okupljanje ako se učesnici ne budu povinovali pozivu na nošenje maski i držanje distance, ali okupljeni nisu ništa uradili po tom pitanju, a ni čuvari reda nisu ostvarili svoju najavu. Inače, policija je najavila da će zbog kršenja korona mera biti podnete prijave kako protiv organizatora, tako i protiv brojnih učesnika protesta.