Press centar
Snaga dokaza: Komisija stoji iza svakog slova

Izveštaj nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine predstavljen je u Beogradu sa zaključkom da genocida u Srebrenici nije bilo. Čak osmoro članova te komisije istaklo je da je zločina bilo i to nad pripadnicima oba naroda.

Komisija, na čijem je čelu izraelski istoričar i stručnjak za istoriju holokausta Gideon Grajf, formirana je u martu 2019. godine odlukom vlade Republike Srpske i pune dve godine je radila na izveštaju koji je objavljen na više od 1.000 strana. U dokumentu se navodi da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da nema osnova za široko rasprostranjeno verovanje po kom su srpske u julu 1995. godine oko 8.000 vojno sposobnih muškaraca i dečaka odvojili od porodica i ubili.

“Ovo se nikada nije dogodilo”, zaključuje Komisija koja u izveštaju procenjuje da je između 1.500 i 3.000 bošnjačkih vojnika zarobljeno i pogubljeno na više različitih lokacija. U ove brojke uključeno je i nekoliko stotina vojno sposobnih muškaraca koji su, kao civili, odvojeni od žena i dece u Potočarima.

Komisija navodi da su se od 1992. do 1995. godine, u i oko Srebrenice vodile borbe srpskih oružanih i paravojnih snaga i muslimansko-bošnjačkih jedinica, što je rezultiralo sa nekoliko hiljada žrtava. U ovom periodu, zaključuje Komisija, snage takozvane armije BiH počinile su etničko čišćenje srpskog stanovništva u ovoj regiji i to na teritoriji od preko 800 kvadratnih kilometara.

Privesti pravdi odgovorne

– Svi dokazi potvrđuju da se stradanje takozvane armije BiH, koja je napadala iz zaštićene zone, kao i tokom povlačenja i posle sloma, ne može kvalifikovati tako kako to čine u Sarajevu ili Hagu – istakao je Grajf.

On je zaključio da Komisija smatra da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte, ali da prepoznaje činjenice da je hiljade ljudi ubijeno na najstrašnije načine i da odgovorni za te zločine moraju biti privedeni pravdi.

Nezavisni u radu

– Kao Komisija stojimo iza svakog slova izeštaja. Naš jedini cilj je bila istina i sigurni smo da su naši rezultati istiniti i da predstavljaju realno stanje stvari. Obavili smo detaljan posao i verujemo da će izveštaj biti korišćen u regionu – rekao je Grajf i objasnio procenu Komisije rečima da se zločini u Srebrenici ne mogu smatrati genocidom u skladu sa članom šest Rimskog statuta, po kom bi slično ponašanje moralo da se ponovi protiv jedne iste grupe.

Prema Grajfovim rečima, Komisija sastavljena od 10 eminetnih svetskih stručnjaka iz različitih oblasti, bila potpuno nezavisna u radu.

– Niko nije pokušao da se meša, da stvara pritisak i da nam diktira šta treba da radimo. Vlada Republike Srpske dala nam je potpuno slobodu i obećala da će prihvatiti kakvi god budu zaključci izveštaja. Preuzela je veliki rizik na sebe, ali to je bila odluka Vlade koja je održavala svoju reč – rekao je Grajf.

Svi da se suoče

Grajf je naglasio da Komisija ne želi da umanji patnju i stradanje bilo kojih žrtava i da se nada da će nakon objavljivanja ovog izveštaja biti sprovedeni konkretni koraci kako bi se svi suočili sa prošlošću. Grajf je zaključio da je jedini način pomirenja i dijaloga da svi narodi i predstavnici međunarodne zajednice odaju počast žrtvama u isto vreme na svim mestima gde su se stradanja dogodila, bez izuzetka.

Olaka tvrdnja

Grajf smatra da je ključno da se genocid definiše kako treba i da se taj termin ne koristi olako.

– Ako bismo termin genocid neprestano koristili, vremenom bi postao beznačajan, a svaka vojska i konflikt genocidni – rekao je Grajf.

On je istakao da veruje da će se na osnovu izveštaja Komisije ubuduće na sukobe u srebreničkoj regiji i presude za genocid gledati drugačije u institucijama međunarodne zajednice.

Ni Ruanda, niti holokaust

Član Komisije Markus Goldbah, koji godinama zastupa žrtve Holokausta na suđenjima nekadašnjim nacistima, rekao je da događaj u Srebrenici ne može da se poredi sa žrtvama genocida u Ruandi ili stradanju Jevreja u Drugom svetskom ratu.

– Nije bilo dovoljno velike namere da se počini genocid, iako haški tribunal ima drugačije mišljenje – rekao je Goldbah.

Valter Manošek, profesor Univerziteta u Beču, istakao je da posle 25 godina u medijima postoje predrasude o događajima u Srebrenici. On je u razgovoru sa brojnim novinarima širom sveta primetio da su govorili samo o 8.000 civila, a da niko od njih nije čuo za 28. diviziju takozvane armije BiH (iz Srebrenice) kojoj su žrtve pripadale.

– Oni su verovali da su stradali samo civili, nisu imali drugih informacija, i tako se 25 godina ponavlja priča koja nema veze sa stvarnošću – rekao je Manošek.

Članica Komisije Juki Osa, profesorka političkih nauka na Univerzitetu Rikjo u Tokiju, rekla je da Komisija ne negira da se u Srebrenici desio zločin.

– Da bi se ovakva vrsta zločina sprečila u budućnosti, kao i ratni sukobi, ne smemo da zaboravimo da se ovo desilo – rekla je Osa.

Neka me hapse zbog istine

U Nezavisnoj međunarodnoj komisiji su i profesor anatomije na Medicinskom fakultetu u Beogradu Marija Đurić, visoki zvaničnik MUP-a Nigerije Adenrele Šinaba i Stiven Mejer, profesor studija nacionalne bezbednosti, koji je godinama radio u Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA).

Mejer je rekao da je zakon o zabrani negiranja genocida, koji je u BiH usvojen na inicijativu bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, nemoralan i nelegalan akt.

– U Srebrenici se nije dogodio genocid i to ću ponoviti kada odem u Republiku Srpsku, a nadam se da me zbog toga neće uhapsiti. Ne vidim zašto bi bilo ko prihvatio taj zakon, to je neustavno. Ne mogu da verujem da čovek, koji je opisan kao kukavica, tri dana pred napuštanje funkcije proizvoljno proglasi zakon za koji kaže da parlament mora da usvoji bez ikakvih izmena – rekao je Mejer koji smatra da će Inckov zakon udaljiti Srpsku od BiH i možda dovesti do predloga za nezavisnost.

Sarajevo neće pomirenje

Gideon Grajf je podvukao da je Komisija sastavljena od međunarodnih eksperata, vrhunskih stručnjaka u svojim oblastima, a multidisciplinarni sastav rezultirao je različitim pristupima i istraživačkim metodologijama u radu. Komisija je, dodao je Grajf, u svom radu u velikoj meri koristila i dokumentaciju Međunarodnog krivičnog Tribunala za bivšu Jugoslaviju.

– Svu dokumentaciju koju je imao Tribunal imali smo i mi, ali nije isto vreme u kojem je u Hagu suđeno i presuđivano. Izveštaj je dao realnu sliku strašnih događaja u i oko Srebrenice u kojima su stradala oba naroda. Ali nije realno da je prema muslimanskom stanovništvu počinjen genocid. Ponavljam, cilj izveštaja je da suoči oba naroda sa realnim činjenicama i prošlošću, da pomogne konačnom dijalogu i pomirenju. Republika Srpska, mada ovde ima dokaza koji su na njenom teretu, vrlo odgovorno prima svaki navod i teži da unapredi odnose, ali s druge strane ne vidim takvu volju – rekao je Grajf.