PKS
Put u budućnost: Predstavnici sprskih firmi

Prošlo je tek 20 dana otkako je počela šestomesečna svetska izložba Expo Dubai, a Srbija, njeni privrednici i umetnici, već su privukli veliku pažnju sveta i globalnih kompanija. Naši kreativni ljudi hrabro koriste savremene prednosti srpskog paviljona i podršku Privredne komore Srbije, pa ne prezaju ni od naizgled nedostižnih planova i podviga, kao što je oblast kosmičkih tehnologija.

Tako su predstavnici srpskih firmi Konelek, Ving, Vrmeko i Pink internešnal razgovarali sa predstavnicima kompanija Boing, Jakobs, Lokid Martin i Star lab o mogućnostima saradnje i zajedničkih poslova. Naši privrednici iz ove grupe kažu da im je nastup na Expo 2020 Dubai odskočna daska za širenje na druga tržišta, od Hongkonga do Njujorka. Razgovore s predstavnicima ovih globalnih kompanija obavili su na Spejs vik (Svemirska sedmica) forumu, gde su se upoznali sa novim svemirskim tehnologijama, potencijalima i investicijama.

Tokom tematske sedmice posvećene svemiru, predstavljeni su srpski inovativni proizvodi: simulator za astronaute, dronovi, delovi za avione i letelice, kao i druge visokotehnološke inovacije.

Ana Raičević, sekretar Udruženja za metalsku industriju Privredne komore Srbije (PKS) istakla je da je u Dubai stiglo 27 firmi metalskog, elektro i IT sektora koje se bave svemirskim i avio-tehnologijama, proizvodnjom mini-satelita (=CubeSat). Među njima su i tehnološko-inovativni startapovi i privredna društva u oblasti razvoja i istraživanja.

Izlaz na tržište Azije

– Svi oni imaju odličnu priliku da predstave svoje inovativne proizvode i dogovore zajedničke poslove sa kompanijama iz celog sveta. Svemir nije tema koju bismo u prvom trenutku povezali sa privredom Srbije, ali interesovanje za Svemirsku sedmicu i velika privredna delegacija koja boravi u Dubaiju jasan su znak da postoji potencijal za dalji razvoj u oblasti kosmičkih tehnologija – rekla je Ana Raičević.

Marija Dragović, direktorka kompanije Ving, koja se bavi proizvodnjom kompozitnih struktura za avijaciju, ali i za vetroparkove, kaže da je nastup na sedmici posvećenoj svemiru odlična prilika za pronalaženje novih poslovnih partnera, s obzirom na to da je firma 90 odsto izvozno orijentisana. Pritom, njena firma zainteresovana je da se predstavi azijskom tržištu, s kojim nije ranije sarađivala.

Specijalni dronovi

Kompanija Pink internešnal predstavila je dronove IKA-20 i IKA-01, nosivosti 21 kilogram koji su namenjeni različitim specijalnim misijama, poput gašenja požara, transporta medicinskog materijala i opreme.

– Dronovi su projektovani i proizvedeni u našoj kompaniji. Želimo da internacionalno predstavimo kompaniju i naše proizvode i povežemo se sa klijentima – rekla je Tijana Petrašinović Mileta, direktorka kompanije.

Budi astronaut

Kompanija Vrmeko predstavila je simulator sastavljen od pokretnog sedišta i virtualnih naočara koji dočarava doživljaj astronauta.

– Prisustvo na svetskoj izložbi u Dubaiju značajno je zbog proširenja poslovnih partnerstava i sticanja novih, a očekujemo i nove bilateralne sastanke i razgovore. Srbija na ovaj način, kao što je nastup u Dubaiju, može dostojno da se predstavi u bilo kom delu sveta – zaključio je Stajić.

Finale za 100.000 dolara

Fantastičan uspeh postigao je i srpski startap Joberty, koji se plasirao u finale takmičenja Supernova izazov na najvećem svetskom tehnološkom događaju Gitex Futures Stars.

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je da će sa predstavnicima još 22 zemlje Jobertdy da se bori za nagradu vrednu 100.000 dolara. Reč je o platformi koja spaja IT profesionalce u potrazi za poslom sa tehnološkim kompanijama u potrazi za takvim kadrovima.

Predstavnik ove firme Đorđe Vukotić objasnio je da je njihova misija da povećaju transparentnost zapošljavanja u IT zajednici i da pomognemo programerima da donose bolje karijerne odluke. On nije krio nadu da će ostvariti uspeh na ovom takmičenju.

Hvatamo korak sa svetom

Zadovoljan je bio i Viktor Vildović, direktor kompanije Viktor prodakšn, koji je istakao da ovaj forum predstavlja pogled u budućnost kako će se kosmička industrija razvijati.

– Srbija pokušava da se pozicionira u kosmičkoj industriji, radi se na više polja da se povežemo s agencijama u Evropi, Aziji, Americi. Očekujemo uskoro i neke konkretne projekte – rekao je Vildović.

Ivan Kokić predstavljao je Institut “Mihailo Pupin”, koji se bavi istraživanjem u oblasti elektronike, automatike, procesnog upravljanja, računarstva, telekomunikacija, digitalne obrade signala, informacionih sistema, softverskog inženjerstva i robotike.

– Na ovom forumu smo čuli da je glavni preduslov međunarodna saradnja na polju svemirskih tehnologija, i to je upravo ono sa čim Srbija treba da uhvati korak – istakao je Kokić.

Sva su deca ukras sveta!

Srbija će kroz dve godine dobiti Nacionalni centar za rani razvoj deteta i inkluziju Ukras sveta. Ova ustanova pružiće sveobuhvatni pristup za sva pitanja i intervencije koje se odnose na rani razvoj deteta, što je posebno važno za decu kod koje je otkriveno zaostajanje u razvoju, ali i za njihove roditelje, najavila je ranije prva dama Srbije Tamara Vučić.

Kamen temeljac za izgradnju centra na Bežanijskoj kosi trebalo bi da bude postavljen krajem godine, a radovi da budu završeni na leto 2023. godine.

Ovu veoma važnu inicijativu Tamare Vučić pohvalila je doktorka Milica Pejović Milovančević, dečji psihijatar i direktorka Instituta za mentalno zdravlje.

– To je vrlo plemenita ideja. Prva dama i Vlada Republike Srbije prepoznali su tu potrebu i mislimo da je to izuzetno važno. U pitanju su naša deca. Svaka država koja ulaže u rani razvoj dece zapravo ulaže u sebe. Jedan ekonomista je dobio Nobelovu nagradu tako što je pokazao da su to najisplatljivija ulaganja. Znači u trudnice, u toj najranijoj fazi razvoja – kazala je doktorka.

Centar se ne gradi samo za decu autističnu i sa smetnjama u razvoju.

– Centar će biti namenjen svoj dečici. Istraživanja pokazuju da su prve tri godine života ključne za rani razvoj – rekla je dr Pejović Milovančević i dodala da mnogo toga može da se predupredi u najranijoj fazi života.

Prema njenim rečima ovaj Centar želi da objedini ne samo zdravstvene usluge nego i da pomogne porodicama koje imaju dete sa razvojnim smetnjama ili im je samo potrebna informacija. Centar će imati raznovrsne sadržaje, između ostalog, i ergelu konja.

Tim stručnjaka

Dr Milica Pejović Milovančević istakla je da je Tamara Vučić pomogla da se okupe stručnjaci koji žele posvećeno da se bave ovom temom.

– Tim predvodi ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a tu su i ministarstva za rad Darije Kisić Tepavčević i za prosvetu Branka Ružića, pošto je nužan multisektorski pristup, što je dodatni izazov – kazala je dr Pejović Milovančević.