Vesti

Advokat Srđan Aleksić koji je u Srbiji prvi poveo proces protiv NATO zbog posledica upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom 1999. godine, kaže za “Vesti”, da istovetne tužbe mogu da podnesu i svi koji su dobili rak ili članovi porodica preminulih od posledica bombardovanja Republike Srpske 1995. godine.

– Očekujemo da će prvo ročište u Srbiji u procesu protiv NATO krenuti do kraja ove godine, ali ovu Alijansu mogu da tuže i svi građani Republike Srpske iz Hadžića i okoline Sarajeva gde je 1995. korišćena zabranjena municija sa osiromašenim uranijumom. U prvim procesima u Italiji pravosnažno je presuđeno da su italijanski vojnici oboleli upravo zbog toga što su bili izloženi dejstvu ove municije u BiH – kaže Aleksić za “Vesti”.

Ovaj advokat objašnjava da je prvi proces protiv NATO u Srbiji odložen zato što je preminuo prvi tužitelj, nekadašnji oficir Vojske Jugoslavije, pukovnik Dragan Stojčić, ali da će taj postupak nastaviti njegova supruga.

– Drugi proces je povela Ksenija Tadić koja je živela preko puta nekadašnje zgrade Generalštaba u centru Beograda. Rezultati bipsije koju je uradila pokazuju prisustvo ne samo osiromašenog uranijuma, već i 21 vrstu teških metala. Istovetan sastav je pronađen i u biopsijama koje su radili italijanski vojnici koji su tužili i dobili NATO pred italijanskim sudovima – ističe Aleksić.

Prema njegovim rečima Višem sudu u Beogradu do sada je podneto ukupno pet tužbi u kojima se zahteva naknada štete od NATO od 100.000 do 300.000 evra, a u pripremi je još dvadesetak zahteva.

– Do sada nam se javilo oko 4.000 obolelih građana, a u pripremi tužbi nam pomaže advokat Anđelo Fjore Tartalja koji se 22 godine bavi ovom temom i koji je pred italijanskim sudovima dobio više od 350 pravosnažnih presuda u korist italijanskih vojnika obolelih ili preminulih od raka nakon što su u misijama na Kosovu i Metohiji i u BiH bili neposredno izloženi osiromašenom uranijumu.

Tokom NATO bombardovanja Republike Srpske smrtno je stradalo 59, a ranjeno 119 civila i vojnika, dok se broj umrlih i obolelih zbog korišćenja osiromašenog uranijuma još utvrđuje zato što je većina nekadašnjih žitelja ovog dela Bosne danas uglavnom u dijaspori.

Aleksić ipak ne zna koliko bi takvih procesa moglo da se podnese u BiH.

– Prema tvrdnjama doktorke Slavice Jovanović koja je radila na području Bratunca i bavila se posledicama NATO bombardovanja RS, od 1996. godine do danas, samo u Bratuncu je preminulo oko 800 građana, koji su se doselili sa područja opštine Hadžići. Najmanje 400 njih je, prema evidencijama koje su prikupljane od zdravstvenih ustanova, crkve i sveštenika, umrlo od karcinoma – kaže Aleksić.

Međutim, Aleksić tvrdi i da svi koji su tokom NATO bombardovanja Srpske živeli u Hadžićima ili okolini Sarajeva, a oboleli su od karcinoma ili im je od ove bolesti stradao neko od najbližih, takođe mogu da tuže NATO.

– Da bismo podneli tužbu prethodno je potrebno da svako od žrtava ili njegove porodice dostavi medicinsku dokumentaciju sa nalazima iz biopsije. To je moguće tražiti od svake bolnice gde se takav pacijent lečio jer po zakonu ti nalazi moraju da se čuvaju 50 godina. Posle toga je potrebno da se biopsija dostavi Institutu za nano tehnologiju u Torinu gde će se izvršiti detaljna analiza nakon koje će se ustanoviti količina osiromašenog uranijuma, ali i svih drugih teških metala. Ta analiza košta 350 evra, ali bez nje, odnosno dokaza koji će biti pruženi je nemoguće da se započne proces sa ozbiljnim izgledima na pobedu – objašnjava Aleksić.

Primer Italije

Na naše pitanje koliko je uopšte realno da bi NATO mogao da plati odštetu ljudima koji su oboleli od karcinoma, odnosno njihovim porodicama, ovaj advokat kaže da se to dogodilo u Italiji, u procesima koje su italijanski vojnici poveli protiv svoje države.

– Kada smo pokrenuli proces protiv NATO pred Višim sudom u Beogradu, ovoj organizaciji je bilo potrebno godinu dana da odgovori da je štiti imunitet, odnosno sporazum koji je Srbija potpisala sa NATO 2005. godine. Međutim, nijedan sporazum ne štiti retroaktivno, odnosno za događaje koji su se odigrali pre njegovog potpisivanja – izričit je ovaj advokat.

Priznanje

Srđan Aleksić (na slici) kaže da je NATO priznao da je na prostoru Kosova i Metohije tokom 1999. upotrebio čak 15 tona osiromašenog uranijuma i dve tone na jugu Srbije u opštinama Vranje-Bujanovac-Preševo.

– I ja potičem iz malog sela koje je bombardovano osiromašenim uranijumom, pa je mnogo mojih rođaka obolelo i preminulo, i majka mi je umrla od posledica kancera. Kao advokat sa iskustvom od 30 godina, veliki je izazov za mene bio da ovu temu pokrenem – poručio je Aleksić.