"Algemajne cajtung"
Onlajn intervju: Igor sa suprugom Suzanom

Crnogorski državljanin Igor K. (36), koji je u februaru prošle godine na noge digao hanoversku policiju i dolaskom na lečenje na Univerzitetsku kliniku (MHH) uzbudio i pacijente i osoblje, dao je hanoverskom dnevniku “Algemajne cajtungu” onlajn intervju iz Podgorice. Razgovor je vodio novinar Tobijas Morhuner, a ugledni dnevnik posvetio mu je gotovo celu stranicu. Pored Igora, u Podgorici su sedeli i advokat Fric Vilig kao i Igorova supruga Suzana.

Da podsetimo, Igor je u Hanover stigao sa sedam prostrelnih rana koje su mu u Podgorici naneli nepoznati napadači. Sa aerodroma je dovezen pod pratnjom celog eskadrona policije, a za vreme boravka u bolnici, ovu svetski poznatu medicinsku ustanovu u kojoj ima 10.000 zaposlenih, čuvale su jake policijske snage. Pod pritiskom javnosti, pacijenata i posetilaca, Igoru je, kako su i “Vesti” pisale, otkazano gostoprimstvo, a privatnom letelicom je prevezen na lečenje u Istanbul.

Posle Igora u Hanoveru se vodila velika polemika oko troškova njegovog obezbeđenja, a jedini koji je bio žrtva je dr Andreas Teklenburg, zamenik direktora klinike, koji je dobio otkaz.

Na pitanje kako se oseća posle više od godinu dana od ranjavanja, Igor je rekao da može da hoda jedino sa štakama i da zbog nekretanja postoji mogućnost da dođe do zgrušavanja krvi, što bi moglo da dovede i do tragičnog kraja. Igor je novinaru rekao da je posle proterivanja iz Nemačke pomoć tražio u Turskoj, Rusiji, Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Izraelu, ali su ga lekari odbili sa obrazloženjem da ne znaju šta ih čeka.

– Lečenje može da bude nastavljeno samo u Hanoveru. Jedino dr Kristijan Kretek ima pravu sliku o mom stanju. On mi je prostreljenu nogu ponovo “prišio”, a sada je najproblematičnije levo koleno – bio je izričit Igor, koji je dodao da “nikad nije bio kriminalac” i da je “normalan poslovan čovek koji rukovodi prodajnom službom u preduzeću svog tasta”.

U Hanoveru je prošle godine u medijima bilo govora o tome da je Igor ranjen greškom i da je do zabune došlo jer u Crnoj Gori postoji još jedan Igor sa istim prezimenom. Grešku je, prema ovim pričama, napravila službenica koja je informaciju prenela crnogorskim medijima, a Igor u svom intervjuu kaže da takav čovek zaista postoji i da su čak obojica iz istog sela!

Ipak, u hanoverskoj Direkciji policije tvrde da je takva mogućnost, prema dosadašnjim saznanjima, isključena, ali mole za razumevanje što ne mogu da idu u detalje, jer “tema još nije zaključena”.

Policija brani svoje odluke

U nemačkoj javnosti mnogo se diskutovalo o preteranom angažovanju policije, kao i o troškovima lečenja Igora K. koji iznosi oko milion evra i koji su pali na leđa poreskih obveznika.

– Dobili smo iformaciju da u MHH na lečenje dolazi osoba na koju je izvršen atentat. Pošli smo od stanovišta da bi dotična osoba mogla i u bolnici da bude ugrožena, pa smo postupili kako je u takvim slučajevima uobičajeno. Odluku nismo doneli sami, već u dogovoru s drugim bezbednosnim organima – saopšteno je iz policije.

Na primedbu da Igor u Turskoj nije imao čuvare, a da se po Crnoj Gori i danas slobodno kreće, u Direkciji policije su rekli da svako na svom terenu određuje kriterijume po kojima će da realizuje mere bezbednosti.