Z. Mirković
Igre iz Trakije: KUD Pendari

Kulturno-sportsko društvo Bambi iz Beča je u subotu održalo jesenji koncert Bambijevo veče tradicije i kulture, pod specijalnim uslovima uz skraćen program i zaštitne maske.

Uprava Bambija odlučila je da i pored aktuelnih ograničenja organizuje tradicionalnu priredbu koncerta, uz poštovanje svih važećih mera.

Upisivanje ličnih podataka na ulazu

– Opredelili smo se da živimo, ne želimo da prekinemo svoje aktivnosti samo zbog trenutne situacije – naglasio je Aleksandar Stanković, predsednik Bambija.

Igre iz Crnorečja: Bambijev izvođački ansambl

Čelnici ovog udruženja su od nadležnih vlasti Beča zatražili sve potrebne dozvole za održavanje priredbe i na osnovu koncepta prevencije zaraze dobili zeleno svetlo da organizuju manifestaciju. Lako bi moglo da se desi da Bambijevo veče bude ujedno i jedina priredba naših klubova do kraja godine jer se epidemiološka situacija neprestano pogoršava, a to sobom donosi nove pooštrene mere.

Inače, kao što je naloženo, na koncert je mogao doći samo onaj ko se prijavio unapred. Svaki posetilac je u sali imao posebno mesto, kako to nalažu pravila austrijskih vlasti uz potrebnu distancu između stolica.

Članice ansambla Bambi plus

Na ulazu u zgradu svi su morali da ostave lične podatke, a pre ulaska u salu u kojoj su nastupali izvođači da dezinfikuju i ako nisu imali maske, uzmu one koje je obezbedio Bambi.

S maskom na licu svi su morali u salu do svog mesta, a tek kada bi seli na predviđeno mesto mogli su da je skinu tokom programa.

Publika poštovala distancu

– Za ovu priredbu bio je ograničen broj mesta – 150 i dodatnih 10 za zvanice. Ta mesta su bila veoma brzo rasprodata – kazao je Stanković.

Ukazao je da su mere predostrožnosti primenjene i na učesnike programa – tri društva – koja su imala na raspolaganju čak sedam svlačionica.

Orkestar ansambla “Aleksandar Abadžijev”

U programu je učestvovao Bambi sa svim folklornim sastavima – škola folklora i zabavište, pioniri, omladinci, izvođački ansambl i seniorski Bambi plus, pevačkom grupom i orkestrom, te bugarski KUD-ovi Pendari i Kitka iz Beča i severnomakedonski ansambl iz Beča “Aleksandar Arbadžiev”.

Bambijevi pioniri

Što se tiče škole folklora i zabavišta mnogim mališanima nastup na ovoj priredbi bio je prvi izlazak pred publiku.

Program su vodile Jelena Stanković i Tatjana Kremenović, koje nisu predstavljale samo učesnike, već i posebnosti Balkana.

Vodile program: Jelena Stanković i Tatjana Kremenović

– Došli smo da prezentujemo našu kulturu. Odvažili smo se da pokažemo da želimo da živimo i ne dozvolimo da situacija u kojoj se nalazi ceo svet može da nas omete u negovanju kulture i tradicije naših predaka – istakao je Aleksandar Stanković.

Bez gostiju iz Srbije

Aleksandar Stanković, koji je i nastupao kao član pevačke grupe Bambija kaže da se nisu usuđivali da zovu goste sa strane, pre svega iz Srbije.

Maske novi detalj: Mališani Bambija

– Nismo želeli da ih dovodimo u situaciju da moraju da se testiraju i odlaze u karantin. Opredelili smo se za jedan kvalitetno razrađen program, koncert protiv covid-19 , uz konsultacije s nadležnim vlastima – navodi predsednik Bambija.

Dodaje i da je izuzetno ponosan što je koncert bio rasprodan, dok to mnoge druge manifestacije u ovo vreme nisu uspevale.

Neki prvi put na sceni: Škola folklora i zabavište

– S obzirom na to da živimo u vreme korona virusa, želeli smo, time što održavamo priredbu i sa ograničenim brojem publike, da pokažemo da nismo orijentisani na zaradu, već na negovanje naše kulture i tradicije – istakao je Stanković dodajući da su svi drugi, koji su do kraja godine zakupili salu otkazali svoje termine.

– Mi smo dobili priliku da organizujemo koncert jer smo ispunili sve uslove koje su postavili nadležni.

Aleksandar Stanković i pevačka grupa Bambija

Izostali štandovi

I bugarska i severnomakedonska društva izrazila su zadovoljstvo što u ovo vreme imaju gde da nastupe i prikažu svoju kulturu i tradiciju.

Sa žaljenjem je konstatovao što je ove godine Bambijevo veče daleko manje, nema, kao prošle godine, štandova svih učesnika na kojima su predstavljali svoje rukotvorine i specijalitete, a morao je da bude smanjen i obim programa.

Omladinski ansambl KSD Bambi

Veteranke usamljene

Seniorski ansambl Bambi plus odigrao je igre iz okoline Knjaževca, a na sceni su bile samo žene jer nedostaju muškarci u ovom uzrastu, pa iz Bambija mole zainteresovane veterane da se jave i dođu na probe.