B. Brezovac
Veliko interesovanje za film: Prepune prostorije SKSC Šumadija

U prostorijama SKSC Šumadija iz Hajlbrona održana je projekcija dokumentarnog filma “Čuvar časti i ponosa – Đorđe Mihailović”, o čoveku koji je više od pola veka bio čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu. Premijera u Hajlbronu je prevazišla sva očekivanja i pretvorila se u pravi mali festival filma, muzike, folklora i druženja u porodičnoj i domaćinskoj atmosferi po kojoj je nadaleko poznato udruženje Šumadija.

Domaćini ovog druženja na čelu sa Aleksandrom Stevovićem, predsednikom Šumadije, u čast što ih je posetila Vera Sajić, generalna konzulka BiH u Štutgartu, priredili su bogat kulturno-umetnički program sa pevačkom grupom i prvim folklornim ansamblom. Ipak, sve simpatije okupljenih pokupili su najmlađi članovi Šumadije, uzrasta od četiri do 11 godina, koji su za nekoliko pesama i igara zasluženo dobili najjači aplauz.

Pamte ga generacije: Čika Đorđe Mihailović

Vera Sajić je i idejni tvorac i inicijator da se snimi film o Čika Đorđu, kako su ga zvali svi Srbi koje je decenijama dočekivao iz svih krajeva sveta, pre nego što je 2. jula 2023. preminuo u 96. godini u Solunu. On je bio treća i poslednja generacija porodice Mihailović koja je bdila nad senkama 8.000 srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu. Snimanje filma koji je omaž njemu omogućila je Vlada Republike Srpske.

Najmlađi su dobili najveći aplauz

Na jednom od prvih susreta Vere Sajić sa upravom SPKD Prosvjeta iz Nemačke dogovoreno je da se ovaj dokumentarac prikaže srpskom rasejanju. Kako je i ideja za snimanje ovog filma potekla od Sajićeve, tako se ona veoma rado prihvatila i promocije ovog značajnog svedočenja o Čika Đorđu. Pre projekcije emotivno se obratila okupljenima povlačeći paralele između istorije i vremena u kome živimo.

Prvi ansambl SKSC Šumadija

– Ovo je prilika da roditelji i deca odgledaju priču o čoveku koji je još za života postao legenda čuvajući ponos i čast grobova naših predaka, naših junaka na Zejtinliku. Važno je da mladi nauče svoju istoriju i da se ponose njome. Mi smo narod koji nikada nije vodio osvajačke ratove i koji je uvek samo branio svoju zemlju i svoja ognjišta – istakla je Vera Sajić.

Emotivno obraćanje: Vera Sajić

Ona je iskazala veliko zadovoljstvo sadržajem ovog kulturnog događaja i ukazala da će ovakve i slične manifestacije podržati Generalni konzulat BiH u Štutgartu.

Srdačni razgovori

Vera Sajić se rado uključivala u diskusiju posle prikazanog filma. Bila je tu za svoj narod da sa njima porazgovara o svim temama, da odgovori na postavljena pitanja, ali i da se fotografiše sa mladima koji su ne čekajući odmah započinjali razgovor objašnjavajući iz koga dela države dolaze i koliko često odlaze u rodni kraj svojih roditelja.

Bogdana Brezovac i Vera Sajić sa mališanima

I prošlost i sadašnjost

I za Bogdanu Brezovac, predsednicu odbora SPKD Prosvjeta za Nemačku, bila je ovo izuzetna prilika da predstavi rad i ideje svoga društva i pozove okupljene da u budućnosti nastave uspešno da sarađuju, uz želju da već uskoro ovakva ili slična druženja organizuju i u drugim srpskim udruženjima.

– Čuvajući od zaborava našu tradiciju, jezik i kulturu, mi osiguravamo naš opstanak, kako ovde u rasejanju, tako i u matici. Danas je to ovaj film o Čika Đorđu, sutra će to biti izložba o ćirilici ili okupljanje naše omladine i dece uz folklor i sport. Svet se stalno menja, a mi moramo odgovornim i savesnim delovanjem da izgradimo simbiozu između prošlosti i sadašnjosti.