R. Patković
Gosti i domaćini na sceni

Među zemljacima u Severnoj Rajni Vestfaliji već godinama je nepisano pravilo da kada požele dobro veselje, obavezno odlaze na zabave KUD-a Kolo iz Esena. Tako je bilo i nedavno kad je je ovaj klub okupio poštovaoce srpskog folklora u velikoj školskoj dvorani u Gelzenkirhenu. Sala je ličila je na košnicu jer se u njoj našlo više od 750 učesnika i gostiju. Publici su pravi spektakl priredili domaćini, ansambl Kolo i folkloraši Srbije iz Dortmunda, Dunava iz Hohajma, Mladosti iz Hamburga i Radosti iz Leverkuzena, koji su bili najmlađi učesnici.

Kolo je osnovano i deluje pod okriljem Crkvene opštine Sv. Stefana, a sveštenik Duško Spasojević je blagoslovio skup. Potom je Marija Ćosić Ivanišević, koja je vodila program, najavljivala ansamble koji su za igre od Bosilgradskog krajišta, Šumadije do Dragačeva i drugih krajeva dobili burne aplauze.

Posebna priča su ansambli Mladost Hamburg i Dunav Hohajm. Članovi Mladosti su prevalili 355 kilometara radi druženja u Gelzenkirhenu, a članovi Dunava 252 kilometra. U Hamburg i Hohajm vratili su se u ranim satima i kako su javili niko nije imao tragove umora.

Valja istaći da je Kolo bilo odličan domaćan u pravom smislu reči. Nije nedostajalo ništa. Radno je angažovano više od 30 članova. Slatko ćoše, u kome su članice ponudile sve najlepše iz srpske kuhinje, bilo je opsednuto, bez razloga. Miodrag Simić je godinama predsednik Kola i kaže da ništa nije prepušteno slučaju.

– Ponosan sam, srce mi igra. Bio bih još srećniji da postoje tako moćne reči kojima bih mogao da izrazim zahvalnost koju osećam. Hvala svim članovima našeg kluba koji su doprineli da ovo veče bude ovako sjajno. Znam da će oni morati danima da odmaraju posle obilnog posla. Od svih gostiju čuo sam samo reči hvale. Hvala i našem dobrom pastiru, ocu Dušku na podršci i blagoslovu – s velikim osmehom priča Miodrag.

Krsta Prtljaga, presednik Dunava, kaže da je čast i privilegija biti prijatelj i gost ansambla iz Esena.

– Domaćini se nisu štedeli da udovolje svim gostima, pa i nama. Zadovoljstvo svih prisutnih je očigledno. Malo je bilo onih koji se nisu uhvatili u kolo ili nisu zapevali. Ovakve manifestacije su za razliku od takmičarskih opuštenije i pravo su zadovoljstvo igračima. Bila nam je čast biti učesnik i gost na jučerašnjoj proslavi i koristim ovu priliku da u ime svih članova Dunava zahvalim domaćinu za divnu manifestaciju i gostoprimstvo – ističe Prtljaga.

Mićo Blagojević, jedan od organizatora, kaže da je folklorijada ispunila sva očekivanja.

– Za nas iz Kola je najbitnije to što je sve proteklo u najboljem redu i da su svi otišli zadovoljni i raspoloženi svojim kućama.

Ikona na poklon

– Posebno zahvaljujem domaćinu za poklon koji smo dobili. Ikona Sv. Stefana će dobiti počasno mesto u našim prostorijama- naglašava Krsto Prtljag.

On dodaje da klub iz Hohajma osnovan davne 1977 pod imenom Jugoradnik.

– Tokom 90-ih, zahvaljujući dobrim ljudima klub je pripao srpskoj dijaspori. Ime je promenjeno polovinom 2000-ih u Srpsko društvo Dunav. Imamo oko 180 članova. Pored takmičarskih smotri, redovno učestvujemo na manifestacijama koje organizuju gradovi iz okruženja – Vizbaden, Frankfurt i drugi – i našu folklornu tradiciju i srpsku kulturu predstavljamo nemačkoj i široj publici.

“Veteranka” Anđela

Među brojnim učesnicima folklorijade posebno je ostala zapažena mala lepotica ansambla Kolo. Zove se Anđela Ivanišević (5), a već ima igračkog staža tri godine. Ona je na neki način zaštitni znak popularnog ansambla.

Sjajna atmosfera

– Sigurno najbolje organizovano naše druženje, prisutni su mogli da osete ljubav i trud svih koji su na bilo koji način učestvovali u organizaciji i realizaciji istog. Za članove Kola odziv gostiju i sjajna atmosfera znače mnogo. Održavanje tradicije i kulture naše zemlje iako smo više od hiljadu kilometara daleko uvek su za naše društvo na prvom mestu – kaže Marija Ćosić Ivanišević, koja je vodila program.

Srdačan doček

– Kao i uvek do sada, naši prijatelji iz Esena odlično su organizovali folklorijadu. Doček je bio veoma srdačan, a gostoprimstvo na najvišem nivou. Sa društvom sam uživala uz ples i muziku i posle našeg nastupa. Bilo je to predivno veče uz sjajnu zabavu – kaže Teodora Gagić, članica Srbije iz Dortmunda.