Vesti
ZADOVOLjAN POSTIGNUTIM REZULTATIMA: Dušan Jovanović

Akcija prikupljanja pomoći mladom Novopazarcu Dušanu Jovanoviću (27) koju vodi Fondacija Budi human Aleksandra Šapića, a u koju su se od kraja prošle godine uključili i naši čitaoci iz celog sveta dobro napreduje i već daje prve vidljivije rezultate. Zbog iznenadnog i teškog oboljenja kičme, od avgusta 2019, Dušan je nepokretan i ne može bez invalidskih kolica. Za njegovo lečenje u Novom Sadu i Istanbulu potrebno je oko 35.000 evra, a do sada je prikupljeno 63 posto potrebnog novca ili oko 25.000 evra.

Na početku akcije, za operaciju u Istanbulu i put nade u Tursku, Dušanu je bilo potrebno oko 26.000 evra, u međuvremenu on je bio na dugim rehabilitacijama i lečenju u Banji Kanjiži kod Subotice, a sada je na specijalnom programu rehabilitacije i tretmana matičnim ćelijama na Institutu Orto-med u Novom Sadu, što je iziskivalo izvesne i ne baš male troškove.

– Put i operaciju u Turskoj privremeno smo odložili, jer se pokazalo da i lečenje u Novom Sadu, odnosno tretman matičnim ćelijama i specijalni program rehabilitacije daju dobre rezultate. Hvala bogu, posle dve i po godine, konačno sam, bar nakratko, stao na noge i napravio nekoliko koraka. Još je to teško i uz pomoć doktora i raznih pomagala, ali je vidno da je stanje bolje, radostan sam i pun optimizma. Nadam se da ću, pre ili kasnije, stati na noge i prohodati, živim za taj trenutak – priča Dušan.

Uz njega je sve vreme u Novom Sadu njegov otac Prvoslav, siromašni penzioner iz Novog Pazara, koji mora da brine i o ozbiljno narušenom zdravstvenom stanju supruge Dragane, Dušanove majke.

– Jedno vreme ostaću u Novom Sadu, jer sam prezadovoljan napretkom u lečenju i tretmanom u našoj klinici. Kada ću krenuti u Tursku, gde bi trebalo da se obavi dodatni i nešto drugačiji i znatno skuplji tretman matičnim ćelijama, ne znam, odluku će doneti moj lekarski konzilijum. Postoje i varijante da lečenje nastavim u nekim drugim evropskim gradovima, a nadam se da će do tada dobri ljudi, koji su mi spas i jedina nada, prikupiti dovoljno novca – ističe Dušan i dodaje:

– Ceo Novi Pazar je ustao da mi pomogne, angažovao se i poznati humanitarac Hido Muratović, dirnut sam humanošću mojih sugrađana. Nakon što se uključila i Fondacija “Budi human”, a koja sve vodi i kojoj sam zahvalan do neba, pomoć pristiže iz cele Srbije i Evrope, a nakon nekoliko tekstova u “Vestima”, pomažu mi i dobrotvori iz prekookeanskih zemalja. Prosto nemam reči kojima bih se najadekvatnije zahvalio svim tim dobrim i humanim ljudima, velikog srca i široke duše. Bogu se molim za moje izlečenje i njihovu sreću i zdravlje.

KONAČNO OSMEH NA LICU: Dušan Jovanović

Ovaj bivši policajac i nekada talentovani košarkaš, podsećanja radi, do 23. novembra 2019. godine, kada je sa drugovima i prijateljima veselo proslavio 25. rođendan, nije ni slutio šta ga već sutradan čeka. Dušan je bio “zdrav kao dren”, bavio se sportom i radio je kao granični policajac, a nakon rođendana, iznenada se srušio na poslu i od tada više nije ustao. Nakon brojnih ispitivanja lekari su utvrdili da mu je izliv krvi teško oštetio kičmenu moždinu i oduzeo noge i da su male šanse da ponovo prohoda. Nisu pomogle ni dve teške operacije u Beogradu i brojne rehabilitacije po banjama u Srbiji. Ipak, Dušan se nije predavao, čeličnom voljom, uz veliku podršku roditelja, rodbine, prijatelja i sugrađana, ušao je u tešku i neizvesnu borbu za izlečenje i povratak normalnom životu za koju je siguran da će je dobiti.

Uželeo se drugova i košarke

Dušan potiče iz sportske porodice, visok je i košarka je, kao i ocu, bila strast i kad je prestao da se aktivno bavi sportom često je sa drugovima bio na basketu.

– Uželeo sam se terena, koševa i košarkaške lopte. Bogu se molim da mi pomogne da ponovo šutiram neku trojku – kaže Dušan.

Kako pružiti podršku?

Instrukcije za pomoć Dušanu Jovanoviću posredstvom Fondacije Budi human su:
Slanjem SMS poruke: Upišimo 1120 i pošaljimo SMS na 3030
Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human 1120 i pošaljimo SMS na 455
Uplatom na dinarski račun: 160-6000001216646-27
Uplatom na devizni račun: 160600000121706434
IBAN: RS35160600000121706434
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Oni koji žele da direktno kontaktiraju sa ovim mladićem mogu to učiniti i posredstvom telefona na broj: +381 65 414 94 20, a pomoć je moguće poslati i preko humanitarnog portala Ljudske sudbine Hida Muratovića, kontaktom na broj: +381 64 330 32 40.