Tanjug
Obnovljivi izvori spas: Zorana Mihajlović u Beču

Obnovljivi izvori energije, rast energetske efikasnosti su jedini način da svaka zemlja, pa i naša bude samodovoljna energetski i da u narednih pet do šest godina svakog trenutka imamo dovoljno električne i toplotne energije, i da na neki način ne zavisimo ni od koga pojedinačno da bi naša privreda mogla da se razvija, istakla je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, koja je u Beču kopredsedavala devetim energetsko-klimatskim Komitetom Energetske zajednice.

To, prema njenim rečima, nije pitanje da li to nama traži EU, Energetska zajedninca, nego je pitanje našeg razmišljanja hoćemo li mi da stvorimo zaista, konačno održivi energetski sektor.

– Mislim da Srbija to može. Međutim, to traži velike investicije, ali je to put kojim sigurno idemo – podvukla je Mihajlovićeva.

Ona je prenela da je na tom sastanku sa Evropskom komisijom razgovarano o dve važne teme.

– Jedna je kako se spremamo za zimu, pošto je ova zima izazovna za svaku zemlju Evrope i sveta, pa naravno i za naš region i Srbiju. Druga tema je bila kako ćemo da pokušamo da 2030. godine budu realizovane sve naše ambicije koje se tiču povećanog udela obnovljivih izvora energije, smanjenje ugljen-dioksida, povećanje energetske efikasnosti, i kako ćemo zajedno da učinimo to prihvatljivim za našu zemlju, a istovremeno imamo dovoljne količine energije – kazala je ona.

Zaključak svega je, kaže, da koliko se god svaka zemlja trudila, i svi mi rekli da smo na putu energetske tranzicije, moramo da radimo mnogo više. U Beču Mihajlovićeva se sastala i sa Mehtildom Versderfer, zamenicom direktora Direktorata Evropske komisije za energetiku, kao i sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim.