Tanjug
Milorad Dodik

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik pozvao je visokog predstavnika Valentina Incka da ga smeni ako može umesto što mu preti sankcijama.

– Njega niko ne uzima za ozbiljno. To je jedan šeret koji pokušava da bude ozbiljan pošto zna da mu je došao kraj. Nijednu odluku OHR-a Republika Srpska već 10 godina nije objavila u “Službenom glasniku”. Incko je smešna figura koja ispunjava očekivanja političkog Sarajeva. Ne mislim da menjam svoju politku. Baviću se politikom sve dok me narod bude birao, a Incka izazivam da me smeni – poručio je Dodik.

On je otkrio i da ništa bolje mišljenje nema ni o Savetu za sprovođenje mira (PIK), koji služi samo kao “zanimacija narodu”.

– Savet za sprovođenje mira u BiH je nelegalan. Već deset godina ne čitam njihove isprazne kominikee jer umišljaju da nama treba da daju zadatke kao da nemamo pametnijeg posla. Nisam čitao ni poslednji kominike i ne zanima me. Savet za sprovođenje mira bi konačno trebalo da prestane da na takav način deluje – smatra predsedavajući Predsedništva BiH.

On je istakao da u poslednjih pet godina nijedan kominike nije ispunjen i da je sve što oni rade prazna priča.

– Dosta je više tutorstva i da se govori šta ovde treba da radimo. Savršeno dobro znamo šta treba da radimo, a oni su u značajnom obimu remetilački faktor, pogotovo visoki predstavnik, koji bi konačno morao da napusti BiH – poručio je Dodik i podsetio da ni Rusija ne podržava kominikee Saveta za sprovođenje mira.

– Stalno nam govore da je sastavni deo Ustava BiH Konvencija o ljudskim pravima i slobodama, u kojoj piše da narodi imaju pravo na samoopredeljenje, a ne nacionalne manjine. Taj pravični svet ne dozvoljava Srbima u BiH samoopredeljenje, a Šiptarima, kao nacionalnoj manjini na Kosovu, pokušava da podrži neku državu. To je nepravedan odnos – ukazao je Dodik, dodajući da Srbi nemaju problema sa BiH, koja je usklađena sa Dejtonskim sporazumom.

Srbija pomaže celom regionu

Milorad Dodik smatra da sve što Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem čini u pogledu stabilnosti pomaže celom regionu.

– Mi pozdravljamo takvu spoljnopolitičku orijentaciju Srbije. Veoma smo zadovoljni našim međusobnim odnosima i našim stepenom saradnje – rekao je Dodik posle sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom. On je podsetio da je pre nekoliko dana Vlada Srbije doznačila vlastima Srpske 20 miliona evra pomoći za rešavanje problema izazvanih pandemijom korona virusa. Dodik se zahvalio na tome i Vladi Srbije i predsedniku Vučiću.