Đ. J.
Vitezovi iz Slovenije

Kraljevska banja bila je domaćin devetog međunarodnog Kraljevskog karnevala koji je okupio učesnike iz raznih krajeva Srbije, ali i više bivših jugoslovenskih republika.

Nebo nije bilo naklonjeno učesnicima pošto je tokom popodneva padala kiša, ali se pred sam defile smilovalo, čak se i sunce pojavilo da obasja maštovite maske, pa je banjski park bio prepun osmeha, muzike, igre i znatiželjnih pogleda posetilaca koji nisu znali gde pre da gledaju.

Bila je prava karnevalska atmosfera pod Gučevom, a u svečanom defileu od fontane u centru parka do velikog platoa u centru Koviljače bili su mravi iz Rima, kauboji, trbušne plesačice, likovi iz “Gospodara prstenova”, svemirci, indijanci, vile, vizetovi, princeze… Među najveselijima bila je grupa iz Ptuja. Slovenci su došli kao vitezovi i Rimski mravi.

– Mi smo vitezovi na konjima u punoj opremi. Da smo znali kako će ovde biti toplo, a posle kiše sparno možda bismo ostavili oklope jer nam je baš vruće, ali sve ćemo to viteški izdržati. Ovde smo prvi put i Banja Koviljača je mnogo lepo mesto. Super se provodimo i drago nam je što su nas baš mnogo fotografisali, to znači da im se sviđamo – rekao je nasmejani “vitez” Edvard Škrlec.

Iz Strumice u Makedoniji stigla je grupa “Jane Sandanski”, a njihov predstavnik Biljana Kostadinova kaže da su već bili više puta u kraljevskoj banji, da su deca oduševljena i ističe da je njihov karneval u Strumici najbolji u Makedoniji

– Karnevali su mnogo komercijalizovani, izrađuju se skupe maske, profesionalne i gubi se duh karnevala. Ovde mi se mnogo sviđa što su svi oduševljeni, uzbuđeni, maske prave sami, a ova atmosfera i jeste suština karnevala – kaže ona.

Prema rečima predstavnika UG Kraljevski karneval Biljane Filipović, manifestacija je okupila veliki broj učesnika i posetilaca:

– Ovoga puta došlo je 29 karnevalskih grupa iz Slovenije, BiH, Makedonije, Crne Gore i više gradova Srbije, Leskovca, Beograda, Šapca, Lajkovca, Bele Crkve, kao i više njih iz Loznice. Sve ukupno više od 500 učesnika, a drago nam je što su sa nama ponovo mladi iz ovdašnjih školskih i predškolskih ustanova. U goste su nam došli i prijatelji iz Federacije evropskih karnevalskih gradova. Jubilarni karneval naredne godine biće skroz drugačiji, obeležićemo kulturni milje naše sredine i biće veliko iznenađenje…

U susret jubileju

Učesnici, ali i brojni turisti i meštani nose najlepše utiske, pune telefone interesantnih fotografija i snimaka, a za jubilarni skup naredne godine organizatori kažu da će nastojati da bude još veseliji i masovniji. Kraljevski karneval priredio je, pod pokroviteljstvom Grada Loznice, uz podršku Turističke organizacije grada Loznice, Centra za kulturu “Vuk Karadžić” i u saradnji sa mesnom zajednicom Banja Koviljača, istoimeno udruženje građana.

Aplauz za male migrante

Prvi put su učesnici bila deca iz Centra za tražioce azila u Banji Koviljači kojima su članovi Udruženja građana Kraljevski karneval pomogli oko kostima. Deca su uglavnom iz Avganistana i Irana, bila su oduševljena što su deo ovakvo veselog druženja i dobila su veliki aplauz publike.