EPA
Optimisti: Grenel sa Vučićem i Brnabićevom

Srbija će sa fondom za razvoj (DFC), koji je deo američke vlade, realizovati infrastrukturne projekte vredne 3,7 milijardi dolara, a specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel i izvršni direktor DFC Adam Boler, koji su u dvodnevnoj poseti Beogradu, očekuju kontinuitet u realizaciji sporazuma iz Vašingtona. Ističu da sporazum nije partijska stvar, a Boler je objasnio da je odgovoran Kongresu, a ne administraciji predsednika SAD, ko god on bio.

– Ono što ste videli je posvećenost vlade SAD regionu – naglasio je Grenel posle sastanka u Ambasadi SAD predstavnicima privrednih komora Srbije i Kosova.

Tvrdnje je potkrepio činjenicom da je svega dve nedelje posle Vašingtonskog sporazuma u poseti Srbiji nikad veća delegacija SAD od doba Džimija Kartera, a moguće i celoj istoriji odnosa dve zemlje.

On je objasnio da je reč o ekonomskom procesu od 10 do 20 godina, čiji će se rezultati videti u brzom otvaranju radnih mesta, visoko plaćenih poslova u energetici, ekologiji i infrastrukturi. To je, kaže, prilika da se mnogi obrazovani Srbi u SAD i Evropi vrate i pokrenu posao u domovini.

– Kancelarija DFC u Beogradu je stalnog karaktera – kazao je Adam Boler i objasnio da je ideja investiranja u razvoj jedna od američkih vrednosti, a ne vrednost republikanaca ili demokrata.

Na sastanku su bili predsednici PKS Srbije i Kosova i predsednik Američke privredne komore u Srbiji. Bilo je reči o realizaciji projekata u energetici, prerađivačkoj industriji, ekologiji i podršci malom biznisu, koje će delom finansirati DFC, a dogovoreni su u Vašingtonu. Delegacija DFC drugog dana razgovara sa predstavnicima ministarstava finansija i građevine, o investiranju u infrastrukturne projekte: auto-put od Niša preko Merdara i Prištine i izlaz na jadransku obalu kod Drača, kao i u železničku prugu od Prištine preko Merdara.

Timovi za normalizaciju

Na zajedničku izjavu, na osnovu koje se formira zajednički tim za ekonomsku saradnju, sastavljen od poslovnih ljudi i stručnjaka za ekonomsku normalizaciju, potpis su stavili predsednik PKS Marko Čadež i kosovske privredne komore Berat Rukići. Izjavom je predviđeno da tim ima kancelariju u Prištini i Beogradu i da aktivno doprinosi procesu ekonomske normalizacije i pruža pomoć i smernice svim stranama uključenim u taj proces, odnosno vladama, poslovnoj zajednici, DFC, Eksim banci, institucijama SAD i EU.

Tramp preusmerio proces

Sporazum iz Vašingtona i beogradski dogovor nisu reči na papiru već novi poslovi za ljude u regionu, nova radna mesta i razvoj privatnog sektora, poručio je Ričard Grenel i dodao da simbolika u političkim razgovorima neće moći ljudima da plati kiriju. Odao je priznanje i predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, jer su posvećeni da duboko zarone u materiju iz perspektive srpske strane ka tome šta može da se pokrene i podsetio da je Tramp autor vizije o prebacivanju razgovora Beograda i Prištine na ekonomsku normalizaciju.

– Postignuto u Vašingtonu deluje i jeste veliko. Simbolika je značajna, ali se tiče otvaranja radnih mesta. Neka nas narod Srbije smatra odgovornim da reči na papiru nisu dovoljne dok ne dođe do masovnog otvaranja radnih mesta, do ekonomskog razvoja i dok porodice ne počnu da ostaju u ovom regionu – rekao je Grenel.

Zajednička izjava

Delegacija SAD se u popodnevnim satima sastala i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić u Palati Srbija u Novom Beogradu kako bi potpisali zajedničku izjavu. Međutim, taj sastanak do zaključenja ovog izdanja “Vesti” nije bio završen. Sastanci se nastavljaju u sredu sa predstavnicima ministarstava finansija i građevine.