commons.wikimedia/Mark Harkin
Er Srbija

U poslednjih deset godina u našu zemlju se slilo 24,7 milijardi evra od ulaganja, kažu za “Vesti” u Razvojnoj agenciji Srbije. To su, kako su istakli, podaci Narodne banke Srbije. Prema podacima Agencije za privredne registre, više od 17.000 firmi je u stranom vlasništvu. Što se tiče broja zaposlenih, takvu analizu, kako je “Vestima” predočeno u APR, nisu radili, niti se lako može doći do tog podatka. Naime, u agenciji raspolažu samo podacima iz finansijskih izveštaja, koje dobijaju jednom godišnje.

Učešće kompanija u većinskom stranom vlasništvu u BDP-u se konstantno povećava, sa 12,3 odsto u 2015. na 15,9 odsto. Više od polovine svog profita strani investitori ostavljaju u Srbiji, čak 56,4 odsto. Osim zemalja EU koje su najveći investitori u našu zemlju tu je i Kina. Kada je reč o najvećim pojedinačnim direktnim stranim investicijama u Srbiji u poslednje četiri godine izdvajaju se jednokratna koncesiona naknada francuske kompanije “Vansi erports” na Aerodromu “Nikola Tesla” 2018. godine u iznosu od 501 milion evra. Odmah zatim je investicija kineske kompanije “Ziđin” u RTB “Bor” od 350 miliona dolara krajem prošle godine, kao i ulaganje kineske korporacije “HBIS grupa Srbija” od ukupno 150 miliona evra do sada.

U prvih sedam meseci, uprkos kovidu 19, u Srbiju je stiglo 1,6 milijardi evra stranih investicija, obelodanio je predsednik Aleksandar Vučić. On je istakao da je to više od 60 odsto ukupnih stranih investicija na celom Zapadnom Balkanu. Od te cifre, najviše ili 67,4 odsto, došlo je iz zemalja Evropske unije, a najviše iz Nemačke, dodao je Vučić.

Naravno zbog pandemije kovida-19, kompanije beleže manje profite, što je za očekivati. Na pitanje da li ima nagoveštaja da neke kompanije planiraju da napuste tržište Srbije, predsednik UO Nemačko-srpske privredne komore Udo Ajhlinger kaže da trenutno nema nikakvih nagoveštaja o tome.

– Upravo obrnuto, imamo više kompanija koje kucaju na vrata i proveravaju mogućnosti poslovanja u Srbiji – kaže Ajhlinger.

Za ovu komoru je značajno da se sve dogovoreno, nekad istina sa zakašnjenjem, ipak realizuje, zbog čega je Vlada Srbije partner od poverenja. Možda se i zbog toga mogu čuti kritike da su strane firme privilegovane.

– Ne mislim da neko dođe i kaže “otvaram stotine radnih mesta i hoću drugačiji tretman od Vlade”. Ozbiljno sumnjam u to – uveren je Ajhlinger.

Ekonomista Danilo Šuković u izjavi za “Vesti” kaže da je to dobra vest i da su ulaganja dragocena i dobrodošla.

– Veoma je važno da sve kompanije koje ulažu u Srbiju donose tehnološka unapređenja proizvodnje i poštuju ekološke standarde, Dolazak stranih investitora može biti samo koristan – kaže Šuković.

I Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, kaže da je privlačenje stranih ulagača višestruko korisno.

– Osim kapitala i otvaranja novih radnih mesta, usvajaju se i nove tehnologije bez kojih nema daljeg razvoja – uveren je Kovačević.

I japanski gigant “Nidek” zainteresovan je za ulaganja u Srbiju, a predstavnici te kompanije ovih dana su bili u Novom Sadu i o svojim planovima da otvore fabriku u tom gradu razgovarali sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem.

I Turska je ozbiljan ulagač, a danas je broj turskih kompanija u Srbiji veći od 800, dok ih je u 2015. bilo oko 130. Kompanije iz Turske zapošljavaju oko 10.000 ljudi u Srbiji.

Naša zemlja poslednjih godina se sve više trudi da privuče investicije u visokotehnološke grane industrije. Na taj način ona štiti svoju privredu od zatvaranja radnih mesta koje sa sobom donosi automatizacija nove tehnološke revolucije. I predsednik Saveta stranih investitora Majk Mišel ne krije da Srbija ima dobre rezultate u razvoju digitalne infrastrukture.

Stranci su, prema podacima Razvojne agencije Srbije, u Srbiji najviše ulagali u automobilsku industriju čak 17,8 odsto, u industriju hrane pića i poljoprivredu uloženo je 10,4 odsto od ukupne vrednosti stranih investicija, a u tekstilnu industriju 9,1 odsto.

Lane oboren rekord

Strana direktna ulaganja u Srbiju iznosila su prošle godine rekordnih 3,8 milijardi evra, a naša zemlja je u poslednje dve godine sama privukla 55 odsto svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu, obelodanila je početkom godine guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Ona je dodala da je ove godine do 10. novembra u našu zemlju pristiglo 1,99 milijardi evra neto stranih investicija.

Priznanje iz Britanije

Srbija se u 2019. godini našla na prvom mestu u svetu po broju direktnih stranih investicija, i to prema godišnjem izveštaju koji je objavio britanski “Fajnenšel tajms”. Srbiji je 107 grinfild projekata omogućilo da privuče 12 puta više stranih direktnih investicija nego što bi se moglo očekivati od veličine njene ekonomije.