Youtube/Internet Portal Far
Topli Do

Uzavrele strasti u Toplom Dolu, izazvane pokušajem investitora Dragana Josića da nasilno uđe u selo i pokuša da započne gradnju mini-hidroelektrane (MHE) uprkos protivljenju meštana, ne smiruju se ni dan nakon fizičkog obračuna zavađenih strana u staroplaninskom selu, čiji žitelji i dalje stražare na, kako kažu, toplodolskom Termopilu.

Nekoliko sati nakon sukoba oglasio se Josić tvrdnjom da mu je polomljena ruka, ali i da odustaje od gradnje male hidroeletrane. Razočaran reakcijom policije, investitor je najavio tužbu.

– Totalno sam razočaran reakcijom pirotske policije koja je dopustila da nas linčuju i da nam razbijaju stakla. Oni su bili nemi posmatrači. Jurili su nas sa dva vojna džipa ili kamiona, a policija nije reagovala. Ovo je banana država. Neću nogom kročiti u Pirot, a ne u Topli Do. Da gledam kako lipti krv iz glava mojih radnika, meni da lome ruku, a da nemamo nikakvu zaštitu, ne pada mi na pamet.

Prvo ću da tužim policiju, a onda ću tražiti nadoknadu od države za izgubljenu dobit i nadoknadu štete. Da mi vrate pare koje sam uložio, jer mi je onemogućeno da gradim mini-hidroelektranu, a državni organi ne preduzimaju ništa povodom toga – rekao je Josić za medije, a priložio je i svoju fotografiju sa gipsom na ruci, kao i sliku svojih radnika sa zavojima na glavama.

Srđan Cvetković, istoričar i član pokreta “Odbranimo reke Stare Planine” ističe da je to klasičan pokušaj da od sebe napravi žrtvu.

– Ne znam da li iko može da mu poveruje da je polomio ruku. Kako je sa polomljenom šakom vozio automobil do bolnice? Svi smo videli da je otišao potpuno živ i zdrav. Na sve načine pokušava priču da okrene u svoju korist i da meštane okrivi i predstavi kao loše u celoj priči – kaže Cvetković za “Vesti” .

On podseća da je Josić u ponedeljak ujutro sa svojim ljudima upao u selo iz pravca Knjaževca, odakle je došao kroz šumu, i to putem kojim ni automobili ne mogu da prođu.

– A on je, kao što se moglo videti, tuda nasilno proterao kamion. On sve hoće na silu i ne znam šta je njemu u glavi. Sklopio je pakt sa đavolom i ništa mu se ne može verovati – poručuje Cvetković, dodajući da će meštani nastaviti sa blokadom, jer ne veruju u Josićevu tvrdnju da je digao ruke od gradnje.

Cvetković: Foliraju, nije im ništa

Na Josićeve tvrdnje da su sukob započeli meštani, Srđan Cvetković  kaže da postoje snimci koji dokazuju suprotno.

– Njegova priča da su meštani započeli sukob ne pije vodu. Sukob je izazvao član Josićevog obezbeđenja, isprskavši biber sprejom nekoliko meštana, pa čak i policajca. On priča da će da tuži policiju, a zapravo treba da joj se zahvali. Da nije bilo policije, pitanje je da li bi živu glavu izvukao iz sela, jer je izazvao ogroman gnev kod meštana svojim nasilnim ponašanjem. Niko nije teže povređen. Mogu oni da uvijaju ruke i glave i slikaju teške rane. Svima je jasno da je to čisto foliranje – izričit je Cvetković.