Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Meštani Rakite nisu uspeli da odbrane Rakitsku reku od nastavka radova na izgradnji mini-hidroelektrane. Investitor je, prema rečima Mileta Nikolova, zamenika predsednika Mesne zajednice ovog sela, skinuo ogradu od žice kojom su pokušali da spreče postavljanje cevi u Rakitsku reku i nastavio radove.

– Branili smo reku i žicom i telima, ali su onda oni veoma rano izašli na reku i pojavili se tamo pre nas. Sklonili su žicu i nastavili posao uklanjanjem tri vodenice u privatnom vlasništvu – kaže Nikolov za “Vesti”.

On objašnjava da je državno preduzeće “Srbija vode” dozvolilo službeni prolaz u delu gde su vodenice koje inače ne rade, pa njihov vlasnik eventualno zbog uklanjanja može samo da traži nadoknadu štete.

– Radnicima koji postavljaju cevi ostalo je još nekih pola kilometra da spoje ceo cevovod, koji su počeli da postavljaju sa krajeva prema sredini.

Moram da podsetim da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine zabranilo dalje radove, a drugostepeni sud potvrdio odluku, ali se investitor oglušio i nastavio da postavlja cevi iako mu je naloženo da ih vadi iz reke. Poslali smo dopis ministarstvu, ali oni nisu izdali nalog inspektoru da izađe na teren, pa ne znamo šta više da radimo. Međutim, od borbe ne odustajemo, jer da nemamo nade da ćemo uspeti, ne bi se ni borili – poručuje Nikolov.

On ističe da strepi od nastavka radova na privatnim parcelama u selu.

– Neki meštani su pristali na to, a drugi nisu. Ko zna šta može da se desi – upozorava Nikolov.