Lična arhiva
RAZGALjENA SRCA: Paroh Živanović nalagao badnjak

Srbi u belgijskom gradu Antverpenu su prvi put proslavili Badnje veče i Božić u novoj Crkvi Svetog Georgija, koju je SPC dobila na služenje 1. septembra 2023. Sveštenik Milan Živanović kaže za “Vesti” da je takođe prvi put nalagan badnjak.

– Ove godine božićni praznici su u našoj parohiji u Antverpenu proslavljeni veoma svečano, toržestveno i radosno. Na Badnje veče je bilo između 350 i 400 vernika, a prvi put je paljen badnjak jer pri novoj crkvi imamo dvorište, što ranije nije bio slučaj. Kao i svake godine deljeni su paketići za decu, uručeno je oko 180 paketića koje je sponzorisao Đorđe Kužet, predsednik Crkvene opštine. Badnjak tradicionalno donosi određena grupa vernika iz okoline Antverpena, odlazeći u šumu i sekući ga na uobičajen način – priča otac Živanović.

Dodaje da su u hramu služili ponoćnu, a potom i jutarnju liturgiju.

– Sva bogosluženja su bila izuzetno posećena, što unosi veliku radost našim vernicima koji se osećaju kao u otadžbini kada vide toliki broj zemljaka koji se okupljaju oko Bogomladenca Hrista u svojoj crkvi.

Službu pratilo više stotina vernika

Sagovornik “Vesti” navodi da parohija Svetog Georgija u Antverpenu postoji od 2011. godine, kada je osnovana kao druga u Belgiji.

– Pre je postojala parohija Svetog Save u Briselu koja je bila dugo godina jedina srpska parohija u celoj Belgiji. Od osnivanja, naša parohija u Antverpenu je održavala bogosluženja u jednoj srpskoj kući koja ima veliku salu. U toj sali smo uredili bogoslužbeno mesto i trudili se da Crkvu održimo živu, da se uveća broj vernika. Kada se uvećao broj vernika i taj bogoslužbeni prostor postao mali, počeli smo pregovore sa Rimokatoličkom crkvom i biskupijom Antverpen. Dobili smo na dugogodišnji ugovor od 30 godina po veoma povoljnim uslovima crkvu koja je veoma lepa i velika, građena u neovizantijskom stilu, i u kojoj od 1. septembra 2023. imamo redovna bogosluženja.

PODELILI 180 PAKETIĆA: Maksim Stojanac i Đorđe Kužet

Od tog dana broj vernika se još više uvećao.

– Do crkve ima odličan gradski prevoz iz svih delova grada Antverpena, a ima dosta prostora za parkiranje automobila, te, bogu hvala, naša crkva na svakoj službi ima od 100 do 150 vernika – ne krije zadovoljstvo sveštenik Milan Živanović.

I Maksim delio paketiće

Paketiće je delio i Maksim Stojanac, poznati glumac i pevač u Belgiji, koji je naše gore list. On povremeno, kad mu obaveze dozvoljavaju, dođe u naš hram u Antverpenu. Maksim je veoma popularan među našom omladinom u Belgiji, naročito posle učešća u programu Maskirani pevač.

Maksim je popularan među našom omladinom

Pet parohija

U Belgiji trenutno, osim u Antverpenu i Briselu, postoje parohije Srpske pravoslavne crkve u Liježu, Šarlroi i Haseltu.

Crkvu u Antverpenu SPC dobila na 30 godina

– Bogu hvala naša Crkva u Belgiji se širi i napreduje, blagoslovom Božjim i blagoslovom našeg episkopa zapadnoevropskog Justina – navodi otac Živanović.