PRIČA O ZLU: Predrag Gaga Antonijević na snimanju

Sva uskogrudost, laži, podmetanja noge, sabotaže, sve monstruozne kritike u svetskim medijima – pale su vodu svetskom premijerom u američkim bioskopima srpskog kandidata za Oskara, filma “Dare iz Jasenovca” reditelja Predraga – Gage Antonijevića. Gledaoci su u grču i suzama izlazili iz bioskopskih sala i pre kraja ostvarenja koje su pojedini kritičari američkih medija unapred dočekali na nož nazivajući ga srpskom propagandom.

Čikago, američka metropola u kojoj živi najviše Srba, zatim, Atlanta, Dalas, Majami, Hjuston, Denver samo su neki su od američkih gradova u čijim bioskopima je krenula distribucija “Dare iz Jasenovca”. Od petka, 12. februara, slede Boston, Filadelfija, Pitsburg, Tampa, Detroit, Indijanapolis i Sent Luis.

Istina koju ovaj film donosi dočekana je s ogromnom brigom prvo u hrvatskoj javnosti, gde su filmski stručnjaci ukazivali da je reč o ozbiljnom ostvarenju i vrhunskom američkom produkcijom u koju je država Srbija uložila značajna sredstva, a budžet je bio tri miliona evra. Ipak, najsnažniji udarac zadat je s druge strane okeana, gde je prvo kritičar njujorškog filmskog časopisa “Varajeti” Džej Vajsberg nazvao film neskriveno antihrvatskim, antikatoličkim i napisao da predstavlja zapaljivu smesu za trenutne rascepe između Srbije i njenih komšija, te da se vodi jeftinim senzacijama i osećanjima. Vajsberg je ovo napisao dan pre glasanja za nominaciju za Zlatni globus, koja je možda upravo zahvaljujući njemu izmakla Antonijeviću.

Sabotaža

A onda, dan uoči premijere, Vajsbergu se pridružio sa zapadne obale kritičar “Los Anđeles tajmsa” Robert Abele koji je otišao korak dalje tvrdnjom da je “Jasenovac bio još jedan pakao na Zemlji za Jevreje”, a da “Antonijević želi da progura da je uništavanje Srba bio pravi cilj i da je postojao i dečji logor”. Distributer “Dare iz Jasenovca” Megakom film naveo je da je jasno da je reč o sabotaži filma u trci za prestižnu nagradu Američke filmske akademije.

Ali, dvojici monstruozno ekstremnih kritičara suprotstavili su se američki mediji za specijalizovanu umetnost koji su danima uoči premijere pozivali publiku da pogleda srpski film ističući njegov edukativni karakter i značaj osvetljavanja njima malo poznatog dela istorije Drugog svetskog rata.

Borba tek počinje

Tako je, na primer, žurnal ” Film threat
” istakao da “Dara iz Jasenovca” u fokus stavlja logore koje su postavili “hrvatski saradnici nacizma s ciljem istrebljenja Srba i antifašista” i pohvalio rediteljsko i glumačko umeće ekipe.

Istina neće biti ubijena. Za to će se postarati i profesor Majkl Berenbaum, izvršni producent i konsultant na filmu koji je već napravio plan prikazivanja filma budućoj intelektualnoj eliti na univerzitetima u Americi i po svetu. Jasenovac će biti i tema razgovora sa studentima, a Antonijević s pravom kaže da se misija njegovog filma ne završava Zlatnim globusima i Oskarima, već da tek počinje.

GLAVNA ULOGA: Biljana Čekić

Poljubac smrti

Predrag – Gaga Antonijević kaže da će kritike “Varajetija” i “Los Anđeles tajmsa” uticati sigurno na odluku članova Akademije o dodeli Oskara.

– Sigurno su naneli ogromnu štetu, a veoma smo dobro stajali. Reakcije su bile odlične, distributer je uradio svoj posao. Ali ovo je bio poljubac smrti. Sada će članovi Akademije da se plaše i pitaju se šta hoće ti Srbi, koji su loši momci u kolektivnoj memoriji. To je bila nameštaljka, kao da nemamo pravo da pomenemo svoje žrtve – kaže Antonijević.

Ustaše najgore ubice

Čuveni izraelski istoričar, profesor na nekoliko svetskih univerziteta i glavni istraživač Instituta za Holokaust “Šem olam” u Izraelu Gideon Grajf rekao je da je poricanje ustaških zločina u Jasenovcu ponovno ubijanje žrtava i istakao da je ovaj koncentracioni logor za Srbe, Jevreje i Rome bio carstvo okrutnosti NDH bez presedana. On je tokom video-konferencije o Jasenovcu koju je organizovalo Udruženje Srba u Norveškoj istakao da je su ljudske i moralne vrednosti potpuno pregažene u ovom koncentracionom logoru, kao i u nacističkom Aušvicu.

Grajf je ukazao da su su ubistva u logoru Jasenovac vremenom postajala sve surovija, zasnovana na principu nečovečnosti i nemilosrdnosti, kako bi se prouzrokovale što veće patnje. On je ustaše nazvao “najvećim ubicama u istoriji”, koje su u Jasenovcu likvidirale i iz strasti, za razliku od nacista u Aušvicu, koji su pri zločinima nastojali da čuvari imaju što manje direktnog kontakta sa žrtvama.

– Ustaše su uživale u ubijanju u Jasenovcu, a vlasti NDH su težile tome da postanu ekstremnije u odnosu na svoje učitelje – rekao je Grajf.

On je podsetio da su ustaše usvojile nacističku ideologiju i rasne zakone, koje su usmerili protiv Srba, Jevreja i Roma, kao i da su ti zakoni otvorili put istrebljenju i ubijanju. Grajf je istakao da je jedna od najbitnijih razlika u odnosu na Aušvic što ubice u Jasenovcu nisu ništa skrivale i ubijale su pod otvorenim nebom, za razliku od Nemaca koji su se trudili da sakriju tragove zločina

Poredeći Aušvic i Jasenovac, Grajf je izjavio da je u oba logora, osim ubijanja, cilj bio i da se ponize žrtve.

– Hrvatske ustaše su bile mnogo izopačenije i krvoločnije od nemačkih nacista – ocenio je Grajf i istakao da podaci uče čovečanstvo da “ponekad postoji i gore od najgoreg”.

On je podsetio da je nacistička Nemačka u Drugom svetskom ratu učinila zločin protiv čovečnosti kakav svet nikada do tada nije video, ali da su zločini ustaškog režima bili gori od nacističkih.

– Aušvic i Jasenovac ne smeju nikada da se ponove – poručio je Grajf.

Imperija smrti

Grajf na osnovu četvorogodišnjeg istraživanja kaže da je u Jasenovcu na najsvirepiji način ubijeno najmanje 800.000 Srba i oko 40.000 Jevreja.

– Jasenovac je bio imperija smrti. Moramo usmeriti sve snage protiv revizionizma (umanjenja broja žrtava). Činjenice ne možemo stavljati pod tepih, istina uvek izađe na videlo – rekao je Grajf i istakao da je u Jasenovcu postojalo 57 različitih načina ubijanja i da je siguran da ih u Aušvicu nije bilo toliko.