Hadži Marko Vujičić
Da se ne zaboravi: Savo Štrbac

U nedelju, 16. maja, u Hrvatskoj se održavaju lokalni izbori, a srpska zajednica će još jednom izaći podeljena u više kolona. Najviše kandidata ima SDSS, koja trenutno participira u vladi Hrvatske, ali ovi izbori će pokazati koliko je to bio dobar potez. Analitičari tvrde da će najviše varnica sevati u Vukovaru. U ovom gradu se ne stišavaju međunacionalni incidenti u kojima su po pravilu na meti Srbi. Samo u poslednjih desetak dana, za Vaskrs i Dan pobede, više stotina mladića je otvoreno skandiralo ustaške parole, uz nezaobilazno “Ubij Srbina”.

Srpske stranke se bore za odbornička, ali i mesto dožupana, koje im pripada kao najvećoj manjinskoj zajednici.

Vodeću SDSS će predvoditi Srđan Kolar, ali ipak najviše šanse se daje Draganu Crnogorcu, čija je Nezavisna lista predizbornim lecima izazvala i najviše pažnje u Hrvatskoj.

Naime, reč je o njihovim predizbornim plakatima i flajeri na ćirilici sa sloganom “Reci ne Oluji”.

– Za nas “Oluja” i “Bljesak” predstavljaju najveće stradanje srpskog naroda i etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj i zato smo kroz logo naše izborne kampanje jasno artikulisali da smo nepokolebljivi u istrajavanju osude “Oluje” i “Bljeska” i istraživanju svih zločina koji su napravljeni nad Srbima – ističe Crnogorac, koji je i kandidat za dožupana.

Ipak, Hrvati nisu baš blagonaklono doživeli ovaj slogan. Hrvatska Državna izborna komisija zatražila je od Crnogorca da se izjasni zbog sadržaja izbornog plakata, koji je “kod brojnih građana kao i političkih stranaka izazvao brojne komentare”.

Crnogorac odgovara da su ovi plakati već izazvali niz negativnih reakcija, ali i uvredljivih i pretećih poruka, kao i da se plakati cepaju i u Vukovaru i u okolini.

“Je li spominjanje “Oluje” suprotno hrvatskim zakonima i izbornom zakonu? Ako jeste, neka kažu kako je pominjanje “Oluje” za Srbe zabranjeno, ali neka to kažu javno da svi znaju. Ako žele da o tome ćutimo, neka nam zabrane, neka javno kažu da Srbi ne smeju spominjati “Oluju” i “Bljesak”, jer samo to fali da se pokaže koliko je Hrvatska moderna demokratska evropska država, u kojoj se skriva i javno zabranjuje govoriti o istini”, odgovorio je Crnogorac.

On je objasnio i da ovakva diskriminacija predstavlja jasan dokaz da su Srbi u Hrvatskoj potrebni samo kako bi se “ponizili i iskoristili”.

– Puno se priča kako su prava Hrvata u Srbiji ugrožena i da bi bilo dobro kada bi oni imali prava barem ista kao Srbi u Hrvatskoj. E, sad vidite kako je nama. Mi ne smemo da pričamo o nekim stvarima, jer se tada vređaju osećaji Hrvata dok o osećajima Srba niko ne govori – ističe Crnogorac.

Direktor DIC Veritas Savo Štrbac ocenjuje za “Vesti” da će Srbi ove godine u svakom slučaju osvojiti mnogo manje mesta, a da je sreća u nesreći što bi ta brojka, da se u aprilu održao redovan popis stanovništva, bila još manja.

– Na osnovu novog zakona kvote za “manjince” su ove godine mnogo manje i ta promena će se najviše odraziti na srpsku zajedicu. Istovremeno, broj Srba u Hrvatskoj je iz godine u godinu sve manji. Prema popisu iz 2011. godine, bilo ih je 186.000 ili 4, 6 odsto. Procena je da su Srbi sada na nivou od tri posto, a učešće u lokalnim zajednicama direktno zavisi upravo od njihovog broja – ističe Štrbac i dodaje da je drugi problem što je taj broj svake godine sve manji.

– Prema jednom istraživanju, srpska zajednica je za 12 godina starija od svih drugih. Dakle, tamo živi pretežno starija populacija Srba, a vreme polako čini svoje. U Vukovaru je prema prošlom popisu živelo 33 odsto Srba, ali jako je teško utvrditi koliko ih je danas u ovom gradu – navodi naš sagovornik.

SDSS ima najviše šansi

Savo Štrbac kaže da Srbi u Hrvatskoj očekuju da na ovim izborima potvrde svoje pozicije koje su dobili na prošlom glasanju.

– Nažalost, Srbi ponovo izlaze u tri kolone. Suštinski to neće biti veliki problem tamo gde već postoji kvota za srpske predstavnike, ali hoće u sredinama gde će pobeđivati oni sa najviše glasova. SDSS tu ima najviše šanse, jer već participira u vladi Hrvatske. Ali, očekujem da će aktivizam pojedinih srpskih predstavnika ipak biti presudan – navodi Štrbac.

Među tim kandidatima je svakako i dosadašnji dožupan Gline Branka Bakšić Mitić, koja na ove izbore izlazi ispred Brankine nezavisne liste čiji je slogan “Meni je stalo”.