Vesti
Učesnici promocije u prostoriji Generalnog konzulata u Študgartu

U okviru obeležavanja Vidovdana odbor SKPD Prosvjeta u Štutgartu organizovao je promociju knjige “Uvir na izviru” Olivere Budimir iz Prištine, koja od izgnanstva živi u Beogradu. Promocija je održana u prostorijama Generalnog konzulata Srbije u Štutgartu.

Posetioci su imali priliku da na video-bimu vide i snimke sa ratišta na Kosovu i Metohiji pre, a i za vreme bombardovanja 1999. godine.

Program je vodila i o knjizi govorila Desa Burazor Aslanidu, pisac predsednik odbora Prosvjete. Konzul Dragan Dimitrijević je pozdravio goste i istakao važnost ove knjige za naše ljude u dijaspori.

Desa Burazor Aslanidu je istakla da knjiga ostavlja snažan utisak na publiku jer otkriva sve istine i strahote, kako kaže autorka “srpsko- jevrejske golgote” i često u knjizi pravi poređenje sa Jevrejima.

– Ovo je kap u moru, iščupana od zaborava strašnih događaja. Roman govori o životu i srpskom biću na Kosovu i Metohiji od 1389. godine pa i pre. Uvodi čitaoca u istine iz vremena NATO bombardovanja i nasilnog otcepljenja Kosova i Metohije od Srbije, o kojoj smo malo ili ništa znali. To je u stvari jedna ratno rusko-srpska priča o hrabrim borcima, dobrovoljki iz Niša Slađani Stanković i dobrovoljcu iz Minska Juriju Osipovskom – navela je Burazor Aslanidu.

Prema njenim rečima o ženama, hrabrim heroinama niko ne priča i ne zna se da je samo iz Niša otišlo 16 žena, a bilo ih je mnogo više.

– Slađana je kao bolničarka spasla mnoge živote, a položila svoj na granici u odbrani svoje otadžbine. Sam naslov predstavlja metonimiju u kojoj se može pretočiti ceo život Slađanin, a i drugih hrabrih boraca, jer su bili na samom izviru države, na granici gde država izvire a i uvire, kao i mnogi mladi životi položeni za nju.

U programu su učestvovali i delove iz knjige čitali Vesna i Karlo Horn članovi uprave Prosvjete. Dragana Milićević je divnim glasom i pojanjem duhovne muzike ulepšala ovaj događaj.

Nova spoznaja

– Delo Olivere Budimir daje novu spoznaju o onome što se dešavalo u prošlim vremenima, jer ona prenosi istinite događaje sa našeg Kosova i Metohije. Zahvaljujem autorki što je odvojila svoje vreme da dođe kod nas u Štutgart, a zahvaljujem Desi Burazor Aslanidu i Prosvjeti što nam dovode ovakve pisce koji prenose svoje istinite zapise o događajima. Nadam se da će Prosvjeta i dalje da nam dovodi ovakve goste – naglasio je konzul Dimitrijević.

Aukcija vina

Na kraju programa malu humanitarnu aukciju vina su vodili Desa Burazor i Karlo Horn koji je doneo dve flaše. Aukcija je počela od dva evra, a postignuta je cena od 70 evra. Na kraju nadmetanja sa najvećim ponudama ostali su mlada Dragana Milićević i Radomir Perišić poznati humanista, koji je i dao najveći iznos i dobio dve flaše skupocenog vina.